Telia rakentaa ohjelmoitavaa 5G-verkkoa – liikennesektori aukeaa ensimmäisenä sovelluskehitykselle

5G-kehityksen seuraava versio on entistä fiksumpi, ohjelmoitava verkko. Ohjelmoitavassa verkossa sovellukset ovat vuorovaikutuksessa verkon kanssa, jolloin sovellus pyytää verkolta tarvitsemansa ominaisuudet toimintaansa varten.

Mobiiliverkot ovat tähän asti tarjonneet samaa palvelua kaikille käyttäjille. 5G-privaattiverkossa Telia on jo voinut tarjota palvelua, jossa operaattori on säätänyt verkon asetukset asiakkaan tarpeen mukaisiksi. Ohjelmoitavassa 5G-verkossa käyttäjän sovellus osallistuu asetusten määrittelyyn julkisessa verkossa, jolloin käyttäjät saavat 5G:n edistyneet ominaisuudet käyttöönsä.

”Ohjelmoitavan 5G-verkon hyödyt ovat ilmeiset. Sovelluskehittäjä voi määritellä optimaalisen verkkoympäristön sovelluksen tarpeisiin, jolloin asiakas saa verkosta juuri tarvitsemansa suorituskyvyn. Sovelluksen ja verkon vuoropuhelu takaa halutun käyttökokemuksen ja samalla parantaa yhteyksien turvallisuutta ja luotettavuutta”, sanoo Telian 5G-johtaja Janne Koistinen.

Sovellus voi kertoa verkolle esimerkiksi tarvitsemastaan laadusta: millaista nopeutta se tarvitsee, kuinka suuri viive saa enimmillään olla ja millaista luotettavuustasoa yhteydeltä edellytetään. Samalla sovellus voi pyytää dataa oman toimintansa sovittamiseksi verkon tarjoamaan suorituskykyyn.

Sirius-hanke rakentaa kehitysympäristön ensimmäiseksi liikennesektorin käyttöön

Ohjelmoitava 5G-verkko toteutetaan ensimmäiseksi Telian osin EU-rahoitteisessa Sirius-hankkeessa. Erityisesti liikennesektorin sovelluskehitykselle tarkoitettu 5G-ympäristö rakennetaan Helsingin lentoasemalta Maarianhaminaan ja siitä edelleen Ruotsiin ulottuvaan tie- ja vesiliikennekäytävään. Ohjelmoitava 5G-verkko tukeutuu Nokian toimittamaan itsenäiseen 5G-ydinverkkoon ja Network as Code -kehitysalustaan.

Hankkeessa kehitetään pilvitoteutukseen ja verkon reunalla tarjottavaan laskentatehoon perustuva verkkoympäristö, jossa sovelluskehittäjät pääsevät ensimmäistä kertaa Suomessa hyödyntämään täysmääräisesti 5G-verkon uusimpia ominaisuuksia.

Virtuaaliset privaattiverkot tarjoavat tehokkaampia ja turvallisempia yhteyksiä yritysten prosesseihin

Telia toi ensimmäisenä operaattorina maailmassa 4G- ja 5G-verkon viipalointiin ja reunalaskentaan perustuvan virtuaalisen yksityisverkon asiakkaisensa käyttöön. Julkisiin verkkoihin perustuva palvelu on tarkoitettu yrityksille, jotka tarvitsevat kriittisiä mobiilipalveluita, toiminnan jatkuvuutta ja turvallista työskentelyä.

Virtuaalisessa privaattiverkossa mobiiliverkojen suorituskyky vakioidaan tasaiseksi palvelun laaduksi, jota voidaan hallita ohjelmallisesti. Se sopii erityisesti valmistavaan ja prosessiteollisuuteen, logistiikan ja kaupan aloille sekä huoltovarmuustoimijoille.

Telian kehittämä virtuaalinen privaattiverkko hyödyntää uusia 5G-verkon ominaisuuksia ja reunalaskentaa. Yrityksen omaan verkkoon liitetty privaattiverkon liikenne on loogisesti eristetty julkisesta verkosta, jolloin yritys voi varmistaa, että sen dataliikenne ei häiriinny ruuhkatilanteissa. Dataliikenne voidaan tarvittaessa ohjata lähellä sijaitsevaan palvelimeen verkon reunalla, jolloin viive saadaan erittäin lyhyeksi.

Koska palvelu käyttää olemassa olevaa verkkoinfrastruktuuria, yritys voi sen avulla luoda oman yksityisen mobiiliverkon ilman erillisiä SIM-kortteja tai verkon rakentamista.

Telia esittelee virtuaalisen privaattiverkon toimintaa, hallintatyökalua ja hyötyjä Telia Day One -tapahtumassa, joka järjestetään Helsingissä 16.1.2024.

Lisätietoja medialle:

Telia, Viestintä

Puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Kuvat