Takaisin

Telia rakentaa valtiolle tulevaisuuden runkoverkon

2 min
Telia rakentaa valtionhallinnolle uuden tietoliikenteen pääväylän. Kuva: Valtori
Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori on päättänyt tänään valita Telian uudistamaan valtionhallinnon runkoverkkopalvelun, joka muodostaa tietoliikenneverkon ytimen. Valinnassa korostuivat verkon turvallisuus, nopeus ja joustavuus.

Runkoverkko on tietoliikenneverkon ydin – pääväylä, joka yhdistää tietoliikenneverkon solmupisteet toisiinsa. Uudistettavasta runkoverkosta rakennetaan keskeinen valtionhallinnon tietoliikennearkkitehtuurin osa, joka yhdistää Valtorin omat konesalit toisiinsa. Lisäksi runkoverkkoon yhdistyy kumppanitoimijoiden ja julkisen internetin palvelut.

”Rakennamme yhdessä Valtorin kanssa tietoturvallista ja ehdottoman luotettavaa verkkoa, joka tarjoaa huippuluokan digitaalisen alustan yhteiskunnan toiminnoille”, Telian yritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Jari Rapo iloitsee.

”Onnistuneen hankinnan ansiosta runkoverkkopalvelun yksikkökustannusta pystytään laskemaan merkittävästi, sillä valtionhallinnon volyymit runkoverkkopalveluissa ovat suuret. Mittava kilpailutus- ja hankintaprosessi neuvotteluineen hoidettiin koronaepidemiatilanteesta huolimatta onnistuneesti täysin etänä Valtorin verkkoneuvotteluvälineillä”, tuotepäällikkö Pekka Vanhoja Valtorista sanoo.

Merkittävä puolustus- ja turvallisuushankinta

Valtion yhteinen tietoliikenneverkko eli VY-verkko liittää valtionhallinnon organisaatiot internetiin, toisiinsa ja sidosryhmiin luotettavasti ja turvallisesti. Valtion yhteisiin tietoliikennepalveluihin kuuluvat tietoturvapalvelut sisältävät muun muassa palomuuripalvelut, tietoturvauhkien havainnoinnin ja estojärjestelmän, haittaohjelmien ja roskapostin suodatuksen sekä palvelunestohyökkäysten torjunnan.

Valtorin ja Telian yhteistyön tavoitteena on rakentaa valtionhallinnon yhteinen runkoverkkopalvelu, joka on käytettävyydeltään ja luotettavuudeltaan huippuluokkaa. Palvelu takaa Valtorin asiakkaille kustannustehokkaasti palveluiden saatavuuden korotetun ICT-varautumistason mukaisesti oikealle tasolle todennetulla tietoturvalla.

Telia on toiminut valtion runkoverkon toimittajana vuodesta 2009. Uusi, arvoltaan merkittävä sopimus kattaa seuraavat kymmenen vuotta.

Valtorin ja Telian sopimus on määritelty puolustus- ja turvallisuushankinnaksi, minkä vuoksi siitä voi jakaa tietoa vain rajoitetusti.

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Jokainen meistä on mestariteos
Pakko myöntää; tämä on hienoa aikaa työskennellä yritysvastuujohtajana. Kymmenen vuotta sitten ...
Seuraava artikkeli
Eurooppalaiset teleoperaattorit luovat yhdessä kännyköille ekoluokituksen – Suomesta Telia ainoana mukana
Viisi eurooppalaista teleoperaattoria luo puhelimille niiden ympäristövaikutuksia mittaavan ...