Takaisin

Missä olit tänään netissä?

3 min
Kati Riikonen, Telia Kati Riikonen, Telia
Kati Riikonen, Head of Online, Marketing & Analytics, Telia

Blogi

Kysyn aina päivällispöydässä, mitä lapseni ovat päivän aikana tehneet ja missä pörränneet. Yritän muistaa kysyä myös heidän nettiseikkailuistaan. Joskus muistan, joskus en.

Sen jo kuitenkin teidän, että omien teinieni kanssa luennointi netin vaaroista ei toimi, mutta videot toimivat. Kevyempien sisältöjen kautta helpompi lähestyä vaikkapa tietosuojaa. Sillä vaikka tietosuoja tuntuu aikuisten kieleltä ja lähes ammattisanastolta, se on ihan yhtä tärkeää netissä liikkuville lapsille. Oletukseni toki on, että Tuuren ihana viehätysvoima on huomattavasti tehokkaampi kuin tämän boomerin. 

Netissä vietetty aika on lisääntynyt pandemian aikana niin lapsilla kuin aikuisillakin. Miten kehitys jatkuu tänä keväänä? Miten ja missä lapset ja nuoret viettävät aikaa?

Kotona on ollut luontevaa ja nopeaa kysellä, missä olit tänään iltapäivällä. Ja yhtä nopeasti saa ainakin teini-ikäisten lasten suusta hyvin lyhyen ja epäselkeän vastauksen. Molemmat osapuolet olettavat, että kyseessä ovat sekunnit, jolloin vaihdetaan tietoa nimenomaan fyysisestä olinpaikasta.  

Missä olit tänään – NETISSÄ? Se onkin harvinaisempi kysymys. Olemme pohtineet yhdessä Pelastakaa lapset Ry:n kanssa, miten takaisimme mahdollisimman turvallisen olon lapsille myös digitaalisessa maailmassa. Se tuntui tärkeämmältä kuin myydä pelkästään uusia laitteita koululaisille.  

Teetätimme syksyllä tutkimuksen (Bilendi 5.-8.8.2021 n=500, kohderyhmänä alle 18-vuotiaiden huoltajat). Tulosten mukaan yli puolet suomalaisperheistä (53 %) kiinnittää lasten ja nuorten ruutuaikaan huomiota vain ”jossain määrin, melko suurpiirteisesti”.

Huolta kasvava ruutuaika kuitenkin aiheuttaa, sillä vanhemmista vain alle 10 % prosenttia kertoo, ettei ole lainkaan huolestunut lapsensa ruutuajasta. Tästä huolimatta vanhemmat keskustelevat lastensa kanssa netin käytöstä pääosin satunnaisesti.  

Miksi keskustelua nettiseikkailuista käydään harvemmin kuin kaverireissuista? Koska se on hankalampaa. Me vanhemmat emme aina oikein tiedä, miten keskustelun aloittaisi, mitä kannattaisi kysyä ja miten juttelusta tehtäisiin luontevaa.

Nettikäyttäytymisen murroksen nopeus on pitänyt huolta siitä, että nykyisiltä vanhemmilta ei koskaan lapsuudessa kysytty nettikäyttäytymisestä. Mallia omilta vanhemmilta ei yksinkertaisesti ole.  

Tähän halusimme #Yhdessä osallistua ja auttaa huoltajia, vanhempia tai muita kasvatustyötä tekeviä, vaikkapa lastenhoitajia avaamaan keskusteluja.

Kokosimme Pelastakaa Lapset Ry:n asiantuntijoiden kanssa vinkit digitaaliseen vanhemmuuspakkaukseen. Sivustolta löytyy esimerkkejä ja oppaita laidasta laitaan, esimerkiksi jo tutuista aiheista kuten ’ruutuaika’ aina vaikeampiin ja arempiin aiheisiin kuten Groomingista keskustelemiseen.

Ajattelen, että digitaalisen vanhemmuuspakkauksen sivuille on helppo palata myöhemminkin, kun tulee eteen perheessä tilanteita, joissa vinkeistä voisi olla hyötyä. 

Vanhanaikainen sanonta ’koko kylä kasvattaa’ pätee myös nettiaikaan hyvin. Tehdään #Yhdessä joka päivästä parempi netissä mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle. Niin HP Parviainen videolla kuin minä toivomme kaikille lapsille ja nuorille turvallisia ja hauskoja nettiseikkailuita!

 

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Yritysvastuu
Edellinen artikkeli
Suomessa myydään vuosittain jopa 100 000 käytettyä kännykkää – Telia tarjoaa kierrätyspuhelimia nyt myös yrityksille
Kierrätettyjen puhelinten suosio kasvaa nopeasti ja ne nousivat joulukuussa jo Telian myydyimpien ...
Seuraava artikkeli
Tuore selvitys: Lasten verkkoarjessa väärä tieto on arkipäivää
Ilmastonmuutos aiheuttaa pian maailmanlaajuisen tuhotulvan, ja koulukaveri näki murhatun ruumiin ...