Takaisin

Miten vanhemmat voivat lisätä lastensa nettiturvallisuutta? – Viisi yksinkertaista vinkkiä

2 min

Lapsiperheissä mietitään nyt keinoja lasten digiturvallisuuden parantamiseksi. Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan lapset kokevat nettikiusaamiseen ja -häirintään liittyvät ongelmat suurimpina digiarjessaan. Lapset toivovat saavansa aikuisilta keskustelua, konkreettisia neuvoja ja rajoituksia netissä toimimiseen.

”Meiltä kysytään koko ajan useammin apua lasten turvalliseen netinkäyttöön. Päävastuu on vanhemmilla ja huoltajilla, jotka voivat näiden yksinkertaisten ohjeiden avulla olla lastensa apuna”, Telian tietosuoja- ja tekoälyjuristi Milla Keller kertoo.

  1. Tutustukaa yhdessä lapsen kanssa hänen käyttämäänsä laitteeseen ja sovelluksiin.
  2. Aseta ikärajoitukset sisältöjen näkyvyydelle ja sovellusten asentamiselle.
  3. Kerro lapselle, miten omia tietoja ja käyttäjätiliä voi suojata.
  4. Rajaa ruutuaikaa.
  5. Toimi esimerkkinä ja ylläpidä keskustelua netin käytöstä lapsen kanssa.
     

Kellerin mukaan myös nopeasti yleistyvä tekoälyn käyttö nettihäirinnässä ja -kiusaamisessa kasvattaa ongelmaa huolestuttavalla vauhdilla.

”THL:n ja Pelastakaa Lasten asiantuntijoiden mukaan tekoälyn tuottaman materiaalin osuus kaikesta lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tulee jatkossa olemaan merkittävä – ellei jopa suurin”, Keller huokaisee.

”Lasten kuvien julkaisemista kannattaa miettiä huolella”

”Erilaisilla tekoälytyökaluilla on helppo toteuttaa väärennettyjä kuvia ja videoita, joissa pohjalla voi olla oikea kuva lapsesta. Oikeita tietoja ja kuvia voidaan näin käyttää rikollisiin ja vääriin tarkoituksiin. Lapsella on oikeus yksityisyydensuojaan. Tämä on syytä muistaa, kun läheiset pohtivat lapsen kuvan postaamista vaikka somekanaviin”, Keller korostaa.

Telia tekee tiivistä yhteistyötä Pelastakaa Lasten ja Keskusrikospoliisin kanssa lapsiin kohdistuvan laittoman materiaalin leviämisen estämiseksi.

”Pyrimme estämään lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin leviämisen verkossa, poistamme laittomia sivustoja, asetamme sivustoille suodattimia ja ilmoitamme poliisille arveluttavista osoitteista. Haastamme kaikki ilmoittamaan laittomaksi epäilemästään verkkosisällöstä tai -toiminnasta poliisille tai Pelastakaa Lasten Nettivihje-palveluun”, Milla Keller kertoo.

Nettivihje on matalan kynnyksen vihjepalvelu, jonka avulla kuka vain voi tehdä ilmoituksen netissä olevasta, lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä laittomasta toiminnasta tai materiaalista. Laitonta materiaalia ovat esimerkiksi seksuaalissävytteiset kuvat ja videot, joissa esiintyy lapsia ja nuoria. Laitonta toimintaa on esimerkiksi lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin, eli grooming. Voit jättää vihjeen osoitteessa nettivihje.fi. Jos olet lapsi tai nuori, käytä Nettivihje nuorille -lomaketta.

Lisää vinkkejä ja työkaluja perheiden turvallisempaan digiarkeen löydät Telian digitaalisesta vanhemmuuspakkauksesta.

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Yritysvastuu Medialle
Edellinen artikkeli
Vanha puhelimesi on kirjaimellisesti kullan arvoinen — lähetä se tuottoisalle kiertueelle
Seuraava artikkeli
Kierrätyspuhelin ei ole enää nolo – seuraavaksi käytettyjen puhelimien buumi saavuttaa yritykset