Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Valmentajasta verkkokurssien rakentajaksi

Tutustu Rita Korjosen uratarinaan.

Kuinka valmentajasta tuli eLearning-konseptisuunnittelija? Entä miten Suomen Lapista käsin voi tehdä työtä, joka vaikuttaa koko Telia Company -konserniin? Hyppää kyytiin, niin kerron. Olen Rita Korjonen ja tämä on minun #UraTelialla-tarinani.

Kun tulin työhaastatteluun suoraan ylioppilaskirjoituksista, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, mitä mahdollisuuksia Telia (silloinen Sonera) minulle tarjoaisi. Ensimmäiset pari vuotta työskentelin asiakasrajapinnassa, minkä jälkeen sain kokeilla siipiäni osaamisen kehittämisen parissa. Minusta tuli valmentaja ja sillä tittelillä ehdin tehdä vaikka ja mitä: tuotteisiin ja järjestelmiin liittyvää kouluttamista, myynti- ja asiakaspalvelutaitojen valmentamista sekä kaupallisiin teemoihin liittyvää jalkautustyötä. Syksyllä 2016 kerroin silloiselle esimiehelleni, että haluaisin päästä työnkiertoon eLearning-tiimiin, sillä verkkokurssimaailma vaikutti kiinnostavalta. Työnkierron piti kestää vain muutaman kuukauden, mutta digioppimisen maailma vei minut mennessään ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Vahvuuksien kautta lempparityöhön

Vahvuuteni ovat aina olleet visuaalisuus ja kyky kiteyttää monimutkaisiakin asioita selkeiksi kokonaisuuksiksi. Motivaationi keskiössä taas on ollut halu auttaa muita ja tehdä asioita yksinkertaisemmiksi. Nämä kaikki yhdistettynä johtivat aikanaan siihen, että erikoistuin selkeiden ja katseenkestävien esitysmateriaalien tekoon. Kun valmentajan työt vaihtuivat eLearning-konseptisuunnittelijan tehtäviin, vahvuuteni pääsivät uudella tavalla hyötykäyttöön.

Työni on siis suunnitella ja rakentaa verkkokursseja Telian työntekijöille. Kurssin kohderyhmä voi olla esimerkiksi asiakasrajapinnassa työskentelevät telialaiset tai koko Telia Company -konsernin henkilöstö. Verkkokurssit voivat sisältää videoita, erityyppisiä tehtäviä sekä muita interaktiivisia elementtejä, jotka tekevät oppimisesta mielekkäämpää. Oppija suorittaa verkkokurssin useimmiten itsenäisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että sisällön täytyy olla ymmärrettävää ja kurssin rakenteen on oltava selkeä. Vaikealukuinen sisältö tai epälooginen rakenne voi pilata oppimiskokemuksen, vaikka kurssin aihe olisikin mielenkiintoinen.

Ideasta verkkokurssiksi

Matka alkaa usein siitä, että on tunnistettu aihe, josta halutaan tehdä verkkokurssi tietylle kohderyhmälle. Kurssin aiheella on yksi tai useampi asiantuntija, joka vastaa kurssisisällön paikkansapitävyydestä. 

Kun verkkokurssin suunnittelu alkaa, määritellään ensiksi kurssin oppimistavoitteet. Sen jälkeen hahmottelemme yhdessä kurssin rakenteen, jonka pohjalta asiantuntija laatii lähdemateriaalin. Tehtävänäni on rakentaa lähdemateriaalin avulla verkkokurssi, jossa on sopivassa määrin interaktiivisuutta ja erilaiset oppimistavat on huomioitu monipuolisesti. 

Ennen kuin kurssi julkaistaan, se niin sanotusti happotestataan eli sitä käyvät kommentoimassa niin aiheen asiantuntijat kuin kohderyhmän oppijatkin. Saatujen kommenttien perusteella sisältöä muokataan entistäkin selkeämpään muotoon. Kun kurssi on vihdoin valmis, se julkaistaan, minkä jälkeen se on työntekijöiden saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta.

Tässä työssä saan hyödyntää omia vahvuuksiani, sillä visuaalisuus ja selkeys ovat tärkeä osa verkkokurssia. Autan muita telialaisia tuottamalla verkkokursseja, joiden sisältö on laadukasta ja joita on miellyttävä suorittaa. 

Tiivis eLearning-tiimi

Yksikään verkkokurssi ei synny yksin pakertamalla, vaan hommaa tehdään tiiviissä yhteistyössä niin asiantuntijan kuin muidenkin eLearning-tiimiläisten kanssa. Vaikka tykkään itse työstä aivan valtavasti, paras asia töissä on työkaverit. Vaikka virallisesti olemmekin virtuaalitiimi eli työskentelemme eri organisaatioissa, tiimissämme on vahva yhteishenki ja syvä luottamuksen ilmapiiri. Näemme toisiamme varsin harvoin, mutta yhteydenpito on silti tiivistä: WhatsApp-ryhmä laulaa ja silloin tällöin videolounaat tuovat meidät saman virtuaaliruokapöydän ääreen.

Koiria, punttisalia ja eräilyä

Perheeseeni kuuluu aviomies sekä kaksi koiraa, cane corsot Hertta ja Mauri. Olen asunut koko ikäni Rovaniemellä ja vapaa-aikani vietän mieluiten perheen kanssa kaikenlaista kivaa touhuillen, kuten kuntosalilla treenaten. Tykkään myös kaikenlaisesta eräilystä ja siihen liittyen aloitinkin tänä vuonna aivan uuden harrastuksen, nimittäin metsästyksen. Sen myötä olen saanut aivan uudenlaisen yhteyden luontoon sekä omaan kotikaupunkiini. En ole tajunnutkaan, kuinka paljon kauniita metsiä meillä täällä on, aivan kivenheiton päässä. Metsässä liikkuminen ja täydestä hiljaisuudesta nauttiminen onkin parasta vastapainoa tietokoneen ääressä kököttämiselle.