Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Tekoälyn fiksumpi hyödyntäminen

Kia Tolppanen, Telia Suomen AI Lead

Kia Tolppanen on entinen muotibloggaaja, joka tutkii nykyään Telialla kuinka uuden teknologian avulla voidaan paremmin tukea ihmisten toimintaa ja tehdä työelämästä ja organisaatioista älykkäämpiä. Hän käyttää uusia menetelmiä, tekoälyä ja robotiikkaa automatisoimaan monia asioita, joita nykyisin teemme manuaalisesti.

”Ihmiset suorittavat jatkuvasti vähemmän toistuvia työtehtäviä manuaalisesti. Sen sijaan ihmiset tulevat ottamaan valvovan roolin ja varmistamaan, että tekoäly ja robotit tekevät oikeita asioita. Näin ihmiset voivat keskittyä innovatiiviseen ajatteluun ja tiimityöhön. Manuaalisen työn automatisointia datan ja teknologian avulla voidaan tarkastella kahdesta eri näkökulmasta. Nykyiset prosessit voidaan vain digitalisoida, mutta se ei ole oikeastaan olennaista. Sen sijaan täytyy ajatella laajemmin ja etsiä täysin uusia tapoja tehdä asioita dataa ja teknologiaa hyödyntämällä.

Tietokoneet ovat hyviä käsittelemään suuria määriä dataa ja löytämään toistuvia teemoja. Meidän täytyy laajentaa ajattelutapaamme ja löytää käyttötarkoituksia, joissa tekoäly ja robotiikka tukevat ihmisten toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla.”

Luomassa uuden teknologian perustaa

”Pari ensimmäistä vuottani Telialla ovat olleet hienoja. Aloitin työt teknisessä tuessa, ja nyt työskentelen liiketoiminnan kehittämisen ja analyysin parissa. Osana työtäni on määritellä uusia käyttötarkoituksia kehittämillemme teknologioille. Lisäksi suunnittelen uusia, fiksumpia menetelmiä, joiden avulla liiketoiminnan prosesseja voidaan parantaa tekoälyä ja robotiikkaa hyödyntämällä.

Ensisijaisesti keskityn sisäisen toimintamme kehittämiseen ja strategian luomiseen, mutta olen ollut mukana myös asiakasprojekteissa auttamassa löytämään tehokkaampia tapoja käyttää uutta teknologiaa. Työni ytimessä voisi olla älykkäämpi asiakaspalvelu, asiantuntijoitamme tukeva ympäristö tai uusi ohjelmisto, joka tekee työstä tai elämästä yksinkertaisempaa ja fiksumpaa.”

Tekoäly tarvitsee monimuotoisuutta

”Kaikki nämä teknologiat ovat tällä hetkellä kuuma puheenaihe, mutta kyse on muustakin kuin itseohjautuvista autoista. Näen, että teknologia voi tukea meitä ihmisiä monilla muillakin tavoilla. Nykyisin on tarjolla jatkuvasti enemmän uusia tapoja käyttää erilaista dataa, kuten kuvaa, ääntä ja videota. Samalla laskentateho kasvaa yhtä suurella nopeudella. Tämä tarkoittaa sitä, että uudet sovellusalueet tekoälylle lisääntyvät valtavalla nopeudella.

Kun tekoäly huolehtii yhä useammista prosesseista, meidän täytyy varmistaa, että uuden teknologian parissa työskentelevät tiimit ovat monimuotoisia eli ne koostuvat eri-ikäisistä, eri sukupuolta olevista ja taustoiltaan erilaisista ihmisistä.

Perinteisesti miespuoliset insinöörit ovat olleet Pohjois-Euroopassa alalla vahvasti edustettuna, mutta muutosta tapahtuu nyt nopeasti, mikä on todella hienoa. Tässä myös minulla on tärkeä rooli, sillä työni on uudenlaisen työelämän luomisen ytimessä. Tehtäväni on tuoda pöytään oma näkökulmani, mutta myös varmistaa, että mukana on paljon erilaisia näkökulmia.”

Detail Kia

Inspiraation lähteeni

”Äitini on suurin inspiraationi. Hän on liikenainen, joka on menestynyt kansainvälisellä urallaan sekä ollut loistava äiti minulle ja sisaruksilleni. Olen myös ollut onnekas siinä suhteessa, että urani varrella Telialla minulla on ollut todella inspiroivia ja kannustavia esimiehiä ja kollegoja. Ympärilläni on asiantuntijoita, joilla on paljon innovatiivisia ideoita ja kokemusta.”

Loistava paikka tehdä uraa

”Telia tuntui minusta houkuttelevalta, koska pidän paikan ilmapiiristä. Mutta tämä on paljon muutakin kuin vain mukava työpaikka. Meillä on avoin ja kannustava työkulttuuri. Minua on aina rohkaistu kertomaan mielipiteeni ja esimieheni ovat valmentaneet minua saavuttamaan uratavoitteitani. Minua on tuettu olemaan paras versio itsestäni heti ensimetreistä asti, kun tulin tänne töihin.”

Mentorini

”Minulla on ollut Telialla muutama mentori. He ovat kokeneita asiantuntijoita, mutta persoonallisuudeltaan ja taidoiltaan täysin erilaisia. Eräs lähimmistä mentoreistani on kova teknologiaintoilija, joka näyttää minulle aina uusia tapoja lähestyä ongelmia.

Toinen mentorini haastaa jatkuvasti tapaani ajatella. Hänellä on ainutlaatuinen tapa ratkoa ongelmia, ja hän on antanut minulle paljon uusia näkökulmia. Sen lisäksi minulla on onnekseni esimiehiä, jotka uskovat minuun 110-prosenttisesti ja aidosti haluavat auttaa ja tukea minua urallani.

Näiden mentoreiden lisäksi minulla on runsaasti lahjakkaita kollegoita, jotka auttavat ja sparrailevat kanssani kun tarvitsen uusia ideoita tai näkökulmia. On hienoa, että voin tarjota myös heille uusia näkökulmia, kun he pyytävät minulta apua.”

Osana kestävämpää tulevaisuutta

”Tavallaan ajattelen, että työni muokkaa osaltaan tulevaisuuden työelämää ja tekee siitä fiksumpaa. Teknologian avulla voidaan ratkaista useita ongelmia ja tehdä tulevaisuudesta kestävämpi. Toivon, että voin osallistua ilmastonmuutokseen liittyvien innovaatioiden lisäämiseen esimerkiksi kestävämmän energiankulutuksen tai fiksumman ja turvallisemman terveydenhoidon kautta.

Oma tapani toimia on tehostaa nykyliiketoiminnan perusprosesseja uusimman tekoälyn avulla. Jos voin osaltani vaikuttaa edes jotenkin yhteiskuntaan myönteisesti, olen hyvin iloinen.”

Neuvo, jonka olisin toivonut saavani yliopistossa

  1. Usko omaa sisäistä ääntäsi
  2. Löydä omat vahvuutesi ja käytä niitä
  3. Tutki maailmaa niin paljon kuin voit
     

Tietoja

Koulutus
Tietojärjestelmätiede

Elämä ennen Teliaa
Työskentelin opintojeni ohella Telialla yritysasiakkaiden teknisessä tuessa. Olen ollut täällä töissä siitä asti.

Ennen yliopistoa työskentelin asiakaspalvelutehtävissä ja kirjoitin lifestyle-blogia suomalaiselle aikakauslehdelle muutaman vuoden ajan.

Elämä työn ulkopuolella
Muutin äskettäin Helsinkiin ja nautin meren läheisyydessä asumisesta. Vietän mielelläni aikaa mieheni ja ystävieni kanssa. Matkustan niin paljon kuin voin ja olen hieman foodie, eli rakastan hyvää ruokaa.

Perhe
Asun yhdessä aviomieheni kanssa.

Jotain, mitä et tiennyt minusta
Olen opiskellut biokemiaa, ja olen todella kiinnostunut luonnontieteestä. Unelmani on yhdistää tämä kiinnostus intohimooni teknologiaa ja innovaatioita kohtaan ja keksiä oma tapani, jolla voin tehdä maailmasta paremman paikan teknologian avulla.