Palaa takaisin

Tiesitkö tätä? Teslan voi taskupysäköidä puhelimen sovelluksella ja kohta se ei tarvitse kuljettajaa ollenkaan

6 min

Tesla kiihtyy nollasta sataan kolmessa sekunnissa ja päivittää puolessa tunnissa itsensä uusilla ominaisuuksilla. Pian se ei tarvitse ehkä kuljettajaa lainkaan, sillä se osaa väistää jalankulkijoita ja pysähtyä risteyksissä sekä ajaa itsensä haluttuun kohteeseen.
 
Aurinko kimaltelee Teslan punaisissa kyljissä ja metallivanteissa, kun autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho kaartaa helsinkiläisen merenrantakahvilan pihaan. Hyppäämme kyytiin ja lähdemme kruisailemaan pitkin Helsingin rantaviivaa.

G-voima muljauttaa sisuskaluja, kun Linja-aho iskee Tesla P85D:n pedaalin pohjaan, ja auto syöksähtää eteenpäin. Suorituskyky on järjetön. Auto kiihtyy nollasta sataan vain kolmessa sekunnissa – uusimmat mallit vielä nopeammin. Vaikka Linja-aho opettaa autoelektroniikkaa sekä siinä sivussa bloggaa ja tekee autotoimittajan työtä, hän ei ole ollut järin kiinnostunut auton omistamisesta itse. Tesla muutti kaiken.

”Tämä on paras auto, mitä minulla on ollut”, useita sähköautoja koeajanut Linja-aho toteaa.

Näyttävä auto kääntää katseita Helsingin Kaivopuistossa, ja vastaan tulevilta muilta sähköautoilijoilta pitkiä silmäyksiä vasta tuleekin. Sähköautoilijat ja varsinkin Teslan omistajat ovat oma heimonsa. He moikkaavat toisiaan kuin moottoripyöräilijät ja Facebookin ryhmissä jaetaan nopeasti nuhteita, jos joku on törttöillyt ratissa, Linja-aho kertoo.

”Teslalla on oma vannoutunut fanikuntansa ja hyvä brändi. Se jännä juttu autossa on, ettei se ärsytä ketään – ihmiset tulevat mielellään juttelemaan latauspisteillä ja sillä ei saa samanlaista mulkun leimaa kuin ostamalla samanhintaisen BMW:n tai Audin.”

Sähköauton äänettömässä kyydissä on jotain hypnoottista. Auton katseenvangitsija, keskikonsolin 17-tuumainen kosketusnäyttö piirtää kaupungin eteläisten katujen karttaa esiin. Näytön kautta hallitaan myös useimpia auton toimintoja.

Tesla rullaa Tehtaankatua pitkin, ja välillä pysähdytään päästämään jalankulkijoita tien yli.

Uusimmat Teslat osaavat ajaa autopilotilla kaupunkiajoa, pysähtyä risteyksissä ja varoa jalankulkijoita – kunhan ominaisuus saadaan ensin testeistä ja viranomaishyväksynnästä läpi. Linja-ahon Tesla on vanhempaa mallia, mutta maantiellä siinäkin voisi laittaa päälle automaattiohjauksen, joka pitää auton tiellä ja havaitsee muun liikenteen. Kuljettaja ei silti voi kömpiä takapenkille nokosille.

Robotit ja ihmiset samalla kaistalla

Linja-aho uskoo autoilun kehittyvän hyvin pian siihen, että autot ohjaavat itse itseään. Se mahdollistaisi myös jaetut autot ja liikkumisen muutoksen.

Jo nykytekniikalla olisi mahdollista, että autot kulkisivat liikenteessä ilman ihmisiä ohjaimissaan. Linja-ahon mukaan robottiliikenteen suurin ongelma on, miten ihmiset ja robotit saadaan ajamaan sulassa sovussa yhdessä. Ihminen on kuitenkin liikenteessä se epävarmin tekijä.

Robottiliikenteestä ja tulevaisuuden autoilusta puhuminen saa ympäristöarvoja vaalivan Linja-ahon syttymään. Hänen mielestään ei ole järkevää, että yksi ihminen omistaa auton ja ajaa sillä tunnin päivässä. Loput 23 tuntia auto seisoo tyhjänpanttina.

”Olisi valtavan hienoa, että voisin tilata sovelluksella vapaana olevan auton pihaani. Sitten hyppäisin kyytiin ja voisin vaikka lukea kirjaa, kun auto vie minut töihin Kalevankadulle. Silloin autoja tarvittaisiin vähemmän ja se olisi kaikille parempi ratkaisu.”

”Autoja voisi tilata erilaisiin tarpeisiin ja eri hintaluokissa. Kimppakyyti olisi tietysti aina halvin ratkaisu. Totta kai joillekin ihmisille auto on työväline ja vähän kuin oma tila, jossa haluaa olla rauhassa.”

Sovelluksella auto käyntiin  

Linja-ahon Teslasta näkee, että auto ei ole pyhä lehmä, vaan perhearjen mahdollistaja. Lasten turvaistuimet ovat auton takapenkillä, ja viihdejärjestelmään kuuluva Spotify toistaa useimmiten Robinin kappaleita perheen pienimpien toiveesta.

Tesla on alusta, jossa yhdistyvät kaikki autossa viihtymisen ja ajonautinnon parantamisen elementit. Auto on jatkuvasti yhteydessä ympäröivään maailmaan langattomasti. Pohjolassa ja Baltiassa Model S Teslat on varustettu Telian nettiyhteydellä, mikä mahdollistaa käyttöjärjestelmän päivitysten lataamisen, karttojen käyttämisen ja auton viihdekeskuksen pyörittämisen. Linja-aho kertoo, että merkittäviä uusia ominaisuuksia on julkaistu noin kerran puolessa vuodessa. Auto lataa järjestelmän päivitykset keskimäärin puolen tunnin aikana.

Teslaa voi hallita puhelimessa olevan Tesla Motors -sovelluksen avulla. Auton saa peruutettua esimerkiksi uskomattoman tiukkaan taskuparkkiin. Linja-aho huomauttaa, että jos tämä ominaisuus olisi kaikissa autoissa, ihmiset pysäköisivät autojaan huomattavasti tiheämmin ja parkkitiloja saataisiin tiivistettyä.

Auton lukituksen ja vaikka kattoluukun voi avata etänä. Sovelluksen avulla voi myös käynnistää auton, laittaa lämmityksen päälle ja tarkistaa akun varauksen. Puhelimeen tulee myös ilmoitus, jos virran lataus jostain syystä keskeytyy.

”Itse käytän sovellusta ehkä eniten siihen, että pysyn perillä auton lataustilanteesta. Voin myös ajastaa ohjelmistopäivitykset asentumaan yöaikaan, kun auto on laturissa.”

Kysyntä kasvaa ja päästönormit tiukentuvat – hinnat laskevat

Linja-aho parkkeeraa Teslan rantatielle. Pelkästään yhden ajelun aikana olemme nähneet useammankin sähköauton. Kehä III:n sisäpuolella sähköautot yleistyvät vauhdilla – jo nyt Suomessa on pelkästään Tesloja useita satoja.

Sähköautoilu on helpottumassa koko ajan. Varsinkin pääkaupunkiseudulla on julkisia latauspisteitä hyvin tarjolla. Pankit ja muut palveluntarjoajat ovat heränneet pystyttämään latauspisteitä asiakkaidensa iloksi, taloyhtiöt puolestaan hankkivat sähköautoja kimppaomistukseen.

Sähköautojen kalliiden hintojen vuoksi on vielä pitkä matka siihen, että sähköautoista tulee se kaikkein houkuttelevin vaihtoehto jokaiselle autoilijalle. Jos akkuteknologia olisi halvempaa, sähköautot olisivat edullisempia ja yhä useampi valitsisi sähköauton. Itse sähkömoottorit eivät ole auton kallein osa.

Linja-aho arvioi, että sähköautojen hintakehitys noudattelee älypuhelinten hintakehitystä: kun kysyntää on tarpeeksi, hinnat halpenevat. Lisäksi tiukentuvat päästönormit puoltavat sähköautojen yleistymistä.

”Jossain vaiheessa, kun akkujen hinnat ovat laskeneet riittävän alas ja päästönormit tiukentuneet niin, että polttomoottoriautoista tulee päästöjen suodatusteknologian vuoksi kalliita, ihmiset alkavat kallistua sähköautojen hankintaan.”

Tutkimuslaboratorioissa on kehitteillä muun muassa edullisempia litium-ilma-akkuja sähköautoihin, mutta ratkaisujen saapuminen markkinoille riippuu siitä, kuinka nopeasti sähköautomarkkinat kasvavat ja tuotekehitys saa rahoitusta.

”Mullistava akkukeksintö voi tulla markkinoille kolmessakin vuodessa, jos tuotekehitys saa tarpeeksi rahaa.”

Aamupäivä sähköautojen kiehtovassa maailmassa päättyy, kun Linja-ahon on lähdettävä työhuoneelleen. Sinne hänen täytyy toistaiseksi ajaa autonsa itse.

Haaste

Tesla tarvitsee langattomat yhteydet, joiden kautta auto lähettää lokitietoa valmistajalle ja vastaanottaa järjestelmäpäivityksiä sekä uusia ominaisuuksia. Lisäksi navigointi ja auton hallinta- sekä viihdejärjestelmä toimii nettiyhteyden avulla. Auto lähettää myös tietoa huoltotarpeistaan autohuoltamolle.

Ratkaisu

Model S Tesloissa on Pohjolassa ja Baltiassa Telian mobiiliyhteydet. Auto saa nettiyhteyden avulla tarvitsemansa päivitykset ja muun dataliikenteen, ja auton omistaja voi yhteyden ansiosta hallita sovelluksen avulla Teslaansa vaikka kotisohvalta.

Lopputulos

Teslan käyttömukavuus ja ajonautinto ovat huippuluokkaa, kun järjestelmät toimivat saumattomasti.

Kaikki on kohta verkossa - ajoneuvot, koneet, laitteet, esineet, talot. Yritysten toimintaympäristö tulee Internet of Thingsin myötä muuttumaan. Miten sinun yrityksesi voisi IoT:sta hyötyä? Lataa maksuton IoT-oppaamme ja ota selvää!

Lataa IoT-opas

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Asiakastarinat IoT Sales & Consulting
Edellinen artikkeli
Telia tuo markkinoille maailman ensimmäisen täysautomatisoidun verkottamisratkaisun
Uudet toimipisteet tai liikkuvan työn tekijät voidaan yhdistää yrityksen sisäverkkoon vain kahdella ...
Seuraava artikkeli
Henkilötietojen uudet pelisäännöt
EU:n uusi tietosuoja-asetus tulee ja se koskee käytännössä jokaista EU:n alueella toimivaa yritystä.