Palaa takaisin

Uramahdollisuudet aukeavat, kun sanoo toiveensa ääneen

3 min
Miia Mökkälän uratarina Miia Mökkälän uratarina

Miia Mökkälä on hevosten kanssa viihtyvä uteliaisuuden ja verkostoitumisen nimiin vannova palvelumuotoilija, jonka oma tiimi tuntee myös rentona hassuttelijana.Teknologia-alalle Miiaa tsemppasi isä. 

Nuorempana Miia Mökkälä tienasi taskurahaa koodaamalla kotisivuja yrityksille ja opettamalla matematiikkaa teini-ikäisille. Palvelumuotoilijan coachaava asenne kehittyi Miialle tuolta ajalta. Mutta ammatinvalintaan vaikutti myös isä, joka kannusti tyttöään tekniselle alalle: ”Ei ole mitään naisten ja miesten ammatteja”.

Palvelumuotoilijana Telialla työskentelevä Miia, 30, astui Telian lasiovista sisään ensi kerran vajaat 10 vuotta sitten. Hän oli tuotantotalouden opiskelija ja saanut kesätyöpestin Lahden asiakaspalvelusta.

”Mielikuvani Teliasta oli aivan erilainen ennen tänne tuloani. En pitänyt Teliaa ollenkaan ykkösvalintana, sellaisena työpaikkana, jonne haluaisin valmistuttuani päästä töihin. Yksi kesä muutti mielikuvani täysin päälaelleen. Kiehtova ala imaisi matkaansa ja kivat ihmiset sekä Telian välitön ilmapiiri vakuuttivat”, Miia muistelee alku-uransa kokemuksia.

Miia jatkoi matkaansa asiakaspalvelun kautta Telian yrityspalveluiden puolelle, jossa hän havaitsi epäkohdan asiakkaiden palveluiden toimittamisprosessissa. Terävästä havainnosta kirposi diplomityön aihe, jonka oppien myötä prosesseihin tehtiin parannuksia.

”Asiakasrajapinnassa olo oli tosi opettavaista. Näin asiakkaiden kipupisteet ja tiesin, mitä pitäisi lähteä kehittämään”, Miia sanoo.

Palvelumuotoilussa asiat loksahtivat paikoilleen

Vuonna 2015 Telia järjesti palvelumuotoilusta kiinnostuneille telialaisille palvelumuotoilukoulutuksen. 

”Se oli sitä aikaa, kun aiheesta ryhdyttiin puhumaan laajemmin. Hurahdin aiheeseen täysin. NPS-kehitys, jota olin jo tehnyt aiemmissa tehtävissäni, linkittyi palvelumuotoiluun täydellisesti. Sen ytimessä olivat asiakaspolut, joiden parissa työskentelin. Koko tiimimme innostui palvelumuotoilun työkaluista valtavasti ja ne otettiin nopeasti Telialla käyttöön.”

Koulutuksen, monenlaisen itseopiskelun ja Miian aiempien näyttöjen perusteella Miia poimittiin pian uudenlaiseen tiimiin, jonka tehtävä oli Telian historiassa poikkeuksellinen. Tiimille annettiin tavoitteeksi luoda täysin puhtaalta pöydältä uuden ajan liittymä, jossa sekä asiakkaan että liiketoiminnan haasteet voitaisiin taklata. Liittymää lähdettiin ideoimaan palvelumuotoilun keinoin. Syntyi Telia Dot.

”Minun roolini oli miettiä liittymää vahvasti käyttäjäkokemuksen näkökulmasta. Pääsin tosielämässä testaamaan, miten asiakas käyttää Telia Dotia. Hankin ymmärrystä testivaiheessa mukana olleiden perheiden puhelimenkäytöstä heidän päiväkirjamerkintöjensä avulla sekä vierailin perheissä havainnoimassa. Koen, että juuri tämän lähemmäs kehittäjä ei pääse asiakastaan. On mahtavaa, että omassa työssään pääsee aidosti tekemään asiakkaiden toivomia muutoksia itse tuotteeseen.”

Miian vinkit

Mikä sitten on auttanut Miiaa eteenpäin hänen urallaan?

”Uteliaisuus. Se, että uskaltaa mennä epämukavuusalueelle. Olen muun muassa opetellut koodausta. Lisäksi koen, että verkostoitumisen kautta törmää uusiin mahdollisuuksiin ja myös muut tuntevat sinun osaamisesi paremmin, kun olet tekemisissä eri ihmisten kanssa niin talon sisällä kuin sen ulkopuolellakin. On myös itse tuotava esiin halunsa kehittyä. Uudet urapolut ovat mahdollisia, kun avaa suunsa ja kertoo toiveistaan esimiehelleen. Näin ainakin meillä Telialla. Omalta osaltani ulkomaille muutto voisi olla yksi vaihtoehto viiden vuoden sisällä. Kansainvälisessä firmassa portit ovat onneksi auki, jos vaan halua riittää.”

Miian 3 neuvoa urapolullaan eteenpäin haluavalle:

  1. Älä ota asioita liian vakavasti – huumori arjessa lisää luovuutta
  2. Pysy uteliaana – käy säännöllisesti myös epämukavuusalueillasi
  3. Verkostoidu – yksi ihminen ei voi maailmaa muuttaa, mutta yhdessä asioita saadaan tapahtumaan

Faktoja Miiasta:
Ikä: 30v.
Perhe: poikaystävä, koira ja hevonen – kolme miestä
Koulutus: Diplomi-insinööri, tuotantotalous
Harrastukset: Ratsastus, lenkkeily, salilla käynti
Kiinnostaa juuri nyt: Puutarhanhoito
 

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Design-and-ux Ura Telialla
Edellinen artikkeli
Moniosaaja kasvaa yrityksen mukana
Paula Kivelä on urallaan ollut mukana monessa muutoksessa. Nykyään hän työskentelee ...
Seuraava artikkeli
Oikeat ratkaisut auttavat asiakasta menestymään
"Myyjän arvo tuleekin siitä, että hän ymmärtää, mitä asiakas on tekemässä haluamallaan ratkaisulla"