Palaa takaisin

Leikkimielinen viesti muutti kaiken

3 min
Esa Taipale Esa Taipale

Kokenut osastopäällikkö Esa Taipale oli vuosikausia tähdentänyt työntekijöilleen itsensä kehittämisen tärkeyttä. Samalla hän oli kuitenkin unohtanut oman kehittymisensä. Yksi leikkimielessä lähetetty viesti sysäsi Esan elämän uusille raiteille. Alkoi jännittävä seikkailu, jonka loppua ei näy. 

URAHYPPYSI TELIALLA?

Vastasin aiemmin Telia Finlandin laskutuksesta ja puhuin henkilöstölleni usein siitä, kuinka tärkeää on kehittää työelämätaitoja. Tulevaisuuden työelämässä ei riitä, että osaa jonkin järjestelmän tai asian perin pohjin vaan täytyy hallita esimerkiksi viestintää ja sosiaalisia taitojakin on hyvä hioa. Yhtäkkiä kuitenkin havahduin, että olin itse unohtanut elää kuten kannustin muita tekemään. Elin kiireistä arkea paneutumatta riittävästi itseni kehittämiseen.

Erään sähköpostin perään, jonka laitoin omalle verkostolleni, kirjailin pilke silmäkulmassa etsiväni parin viikon TET-jaksoa talon sisältä. Nopeammin kuin uskalsin edes unelmoida, löysin itseni Telia Companyn IT-osastolta neljän kuukauden asiantuntijaroolista tukemassa organisaation järjestelmävalintoja ja rakentamassa maiden välistä yhteistyötä laskutukseen liittyen. Oli mahtavaa huomata, kuinka helposti asiat etenivät, vaikka tilalleni haettiin sijainen ja keskeneräiset työt piti saattaa luovutuskuntoon. 

Kokeilun jälkeen aloitin välittömästi uudessa tehtävässä operaattoripuolen osastopäällikkönä. Olen varma, että juuri tekemäni urahyppy edesauttoi uuteen vakituiseen rooliin astumista. Sain itse kokea, kuinka monia mahdollisuuksia tämä talo sisältää ja ymmärsin viimeistään nyt miten iso ja globaali firma Telia onkaan.

Mikä kokeilussa innosti sinua?

Tärkein oppi oli, että näkökulma tuttuun tekemiseen vaihtui. Kokeilun jälkeen ymmärsin paremmin muidenkin näkökulmia ja kokonaisuus sai laajemman perspektiivin. Vaikka olisin palannut vanhaan tehtävään laskutukseen, olisi minulla ollut paljon paremmat mahdollisuudet onnistua, koska verkostoni oli täydentynyt ja näkökulma kasvanut. 

Mikä ajoi kokeilemaan uutta?

Eräänä päivän tajusin, etten ollut muistanut kehittää itseäni pitkään aikaan. Olin auttanut ja kannustanut muita ja puhunut sujuvasti, miten tärkeää on hyödyntää koko osaamistaan. Lähteä työnkiertoon ja rohkeasti hakea uusia mahdollisuuksia. Olin esimiesasemassani tsempannut muita mutta autuaasti unohtanut itseni. Kun heräsin tähän todellisuuteen, kysyin itseltäni mikä oma tekosyyni oli – en löytänyt yhtäkään. Niinpä yksi sähköposti oli käänteentekevä ja hetkessä olinkin hypännyt kohti tuntematonta. 

Kumpi on merkityksellisempää: työssäoppiminen vai kirjoista oppiminen?

Uskon vahvasti siihen, että työelämätaidot ovat aliarvostettuja tai ainakaan niiden kehittämiseen ei monikaan laita tarpeeksi panoksia. Monella voi olla substanssiosaaminen erittäin hyvällä tasolla mutta ihan perusasiat kuten itseilmaisun tärkeys on ruostunut. On tärkeää ymmärtää, että omaa osaamista täytyy pystyä tuoda myös muille hyödyksi ja esiin työpaikalla, näin koko työyhteisö oppii ja kehittyy. Myös asiakas hyötyy, kun ymmärrys työyhteisössä laajenee. Näitä taitoja opitaan koko elämän ajan, työssä ja vapaa-ajalla, ehkä toisinaan kirjallisuudestakin.

Pelottiko hyppy uuteen?

Pelotti ja jännitti samaan aikaan hyvällä tavalla. Ei se niinkään, ettenkö pärjäisi, osaisi tai pystyisi vaan kokonaisuus, kun luopuu vanhasta ja aloittaa jonkin uuden. Rohkean kokeilukulttuurin rakentaminen ja siihen liittyvä työhyvinvoinnin kasvaminen innostavat minua. Haluan olla uuden draivaaja ja näyttää omalla esimerkillä, että kuka tahansa voi tehdä hypyn uuteen. Jos minä pystyin, kuka tahansa telialainen siihen pystyy. 

Faktoja Esasta
Ikä: 47 vuotta
Perhe: Vaimo + kolme poikaa (11, 14, 16-vuotiaat) 
Koulutus: Taloushallinnon tradenomi
Harrastukset: Jalkapallo eri muodoissa ja lenkkeily 
Kiinnostaa juuri nyt: Hyvä arki ja kaikki siihen liittyvä, kesä, uuden talon pihan rakentaminen, juoksulenkit ja kokonaisvaltainen itsestään huolehtiminen.

"Uusia mahdollisuuksia" -juttusarjassa haastatellaan rohkeita urahyppyjä tehneitä telialaisia.
 

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Ura Telialla Business Development
Edellinen artikkeli
Rohkeaa ja ennakkoluulotonta kehitystyötä
Toni työskentelee Telia Cygatella kehittäjänä Helsingissä, Cygaten Continual Service Improvement ...
Seuraava artikkeli
Moniosaaja kasvaa yrityksen mukana
Paula Kivelä on urallaan ollut mukana monessa muutoksessa. Nykyään hän työskentelee ...