Kaikki Töissä Telialla -tarinat

Parempaa tietoturvaa jatkuvan kehittämisen mentaliteetilla

4 min
Fyysikosta pilvi-insinööriksi – Mike on hyvä esimerkki siitä, että oman uran suuntaa saa ja voi muuttaa. Alanvaihto sai kimmokkeensa aidosta kiinnostuksesta ICT-alaa ja erityisesti pilvipalveluita kohtaan.

Telia-konserniin kuuluva Telia Cygate Oy tarjoaa yrityksille kokonaisvaltaisia ICT-palveluita, korkealla tietoturvalla varustettuna. Cloud Engineer Mike Gu tekee merkityksellistä ja yhteiskunnallisesti tärkeää työtä.

Telia Cygate on tunnetusti ehkä tietoturva- ja tietoverkkoyhtiö, mutta meillä on ympäri Suomea useampi konesali. Tuotamme konesalipalveluita yritysasiakkaille ja autamme heitä, kun tarvitaan lisää kapasiteettia, lisää laskentaa tai halutaan siirtyä pilveen. Pilvipalvelut kuuluvat sitten minun työnkuvaani”, Mike summaa.

Pilvi-insinöörin työhön kuuluu muun muassa Microsoft-pilvikonsultointia, sisäistä kehitystä ja devausta. Yhdessä tiiminsä kanssa Mike auttaa asiakkaita ratkomaan erilaisia pilvipalveluihin liittyviä ongelmia.

“Pilvipalvelut on toki aika laaja käsite, mutta nykyään yritämme käytännössä automatisoida kaiken koodilla. Pyrimme viemään asiakkaan ratkaisua eteenpäin modernilla tavalla”, Mike sanoo.

Fyysikosta pilvi-insinööriksi

Mike aloitti Telialla noin kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän oli työskennellyt teknisen fysiikan parissa. Alanvaihto sai kimmokkeensa Miken aidosta kiinnostuksesta ICT-alaa ja erityisesti pilvipalveluita kohtaan.

Pitkä tarina lyhyesti – kouluttauduin ensin fyysikoksi. Menin Englantiin opiskelemaan fysiikkaa ja luonnontieteitä ja sitten tein teknisen fysiikan duunia vähän aikaa. Sen jälkeen osallistuin tällaiselle uranvaihtoon keskittyvälle bootcamp-tyyliselle kurssille, jonka kautta päädyin Telialle tähän Cygaten pilvi-insinöörin työhön”, Mike kertoo.

Edelläkävijyys edellyttää jatkuvaa kehittymistä

Yksi Telia Cygaten vahvuuksista on Miken mukaan erittäin kovan luokan tietoturva-osaaminen. Tietoturvapalveluissa on töissä tiimejä, jotka valvovat asiakasympäristöä 24/7. Vaikkei tietoturvaan liittyvä työ aina ole asiakkaille välttämättä kovinkaan konkreettisesti näkyvää, on sillä silti valtavan suuri merkitys.

“Onnistumisemme merkitsee sitä, että asiakkaamme eivät kuule meistä tai eivät lue meistä uutisista. Silloin olemme onnistuneet estämään tietoturvahyökkäykset ja varmistamaan, että asiakkaan palvelut ovat hyvällä mallilla”, Mike toteaa.

Miken omaa tekemistä ohjaa vahvasti jatkuvan kehittämisen mentaliteetti. Jos yksilö ei ole valmis kehittämään omaa osaamistaan tai yhtiö panostamaan uusiin teknologioihin, on vaarana se, että kilpailijat kirivät edelle. Telialla työntekijöitä kuitenkin tuetaan Miken mukaan hyvin uusien asioiden opettelussa.

“Olemme onnistuneet työssämme, kun asiakkaamme eivät kuule meistä, eivätkä lue meistä uutisista – silloin olemme onnistuneet estämään tietoturvahyökkäykset.“

“Telia on edelläkävijä varmaankin siksi, että panostamme aika paljon uuteen teknologiaan, kuten esimerkiksi 5G:hen ja oman pilven tekemiseen. Itse omaan sellaisen mentaliteetin, että jatkuvaa kehitystä pitää olla. Ollakseen edelläkävijä, pitää olla jatkuvaa kehitystä ja pitää uskaltaa mennä oppimaan uutta.

“Telia tukee meitä uuden oppimisessa, etenkin jos tähtää sertifiointiin. Jos opiskelee tai tekee sertifiointikokeen, siitä saa hyvin myös palkallista korvausta.”

“Näkisin, että se, että olemme aallonharjalla, tukee myös asiakkaitamme. Kun uskallamme tehdä uusia juttuja, tukee se tuotteistamistamme. Siten pystymme tarjoamaan parempia tuotteita asiakkaille”, Mike jatkaa.

 


Pilvi-insinöörin työ on hyvin vastuullista. Miken mukaan se juurikin lisää työmotivaatiota ja kokemusta työn merkityksellisyydestä

 

Sertifikaatit eivät suinkaan ole ainoa tapa, jolla Telialla tuetaan uusien asioiden oppimista ja uusiin teknologioihin tutustumista. Erilaiset sisäiset sekä kansainväliset kilpailut tarjoavat oivan mahdollisuuden oman osaamisen kehittämiseen mielenkiintoisella ja toisinaan jännittävälläkin tavalla. Mike itse on osallistunut esimerkiksi koneoppimiseen ja tekoälyyn keskittyvään AWS DeepRacer -kilpailuun.

“Telia oli tukenani AWS DeepRacer -kilpailussa. Telia oli aluksi järjestänyt yhtiön sisäisen kilpailun Ruotsissa ja Suomessa. Siitä innostukseni lähti ja viime vuonna pärjäsin kyseisessä kilpailussa kansainvälisestikin aika hyvin. Pääsin finaaliin ja sain sponsoroidun finaalireissun Las Vegasiin. Vegasin tapahtuma oli aika huikea”, Mike muistelee.

Vastuullinen ja merkityksellinen työ motivoi

Pilvi-insinöörin työ on hyvin vastuullista, mutta samalla erittäin motivoivaa. Juuri työn vastuullisuus on yksi niistä asioista, joka lisää Miken työmotivaatiota ja kokemusta työn merkityksellisyydestä.

“Sanoisin, että oma työni on erittäin motivoivaa. Se antaa hyvän syyn nousta sängystä joka päivä. Tiedän, että teen tärkeätä työtä ja saan joka päivä omalla panostuksellani muutosta aikaan. Nykymaailmassa kyberturvallisuus ja erilaiset kyberuhkat ovat aika iso asia. Omalla työllämme pystymme varmistamaan asiakkaidemme ja myös yhteiskunnan tietoturvaa. Olemme sen suhteen niin kuin turvaverkko”, Mike kuvailee.

"Nykymaailmassa kyberturvallisuus ja erilaiset kyberuhkat ovat iso asia. Omalla työllämme pystymme varmistamaan asiakkaidemme ja myös yhteiskunnan tietoturvaa."

“Telian arvot, Dare, Care ja Simplify, ovat ainakin omassa tekemisessäni aika keskiössä. Minun pitää uskaltaa mennä tekemään uusia juttuja eli oppimaan uutta. Sitä kautta saan tuotteistettua asiakkaille parempia palveluita. Omassa työssäni olen nähnyt myös se, että kannattaa pitää asiat simppelinä – eli keep it simple, stupid”, Mike virnistää.

Työssä viihtymisen kannalta suuri merkitys on myös sillä, millaisessa porukassa töitä tekee. Mike kuvailee Telian työkulttuuria erittäin avoimeksi – kysyä voi aina joko suoraan kollegalta tai esihenkilöltä. Vastauksen saa nopeasti tai löytyy joku, joka osaa auttaa. Tulevaisuudessa Mike toivoo, että saisi ympärilleen lisää osaavia työkavereita, mutta samalla myös rentoja tyyppejä, joiden kanssa mennä töiden jälkeen aftereille.

“Telialla on kovaa asiantuntijaporukkaa ja hyvä meininki”, Mike kiteyttää.
 

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Asiantuntijana Telialla Teknologia ja IT
Edellinen artikkeli
Telia Business School vahvistaa Telian johtamisosaamista
Seuraava artikkeli
Parempaa asiakastyytyväisyyttä arkea helpottavilla ratkaisuilla