5G valjastettiin Itämeren sinilevätilanteen seurantaan

Droonilla kuvattu video, konenäkö ja salamannopeat 5G-yhteydet valjastettiin Kirkkonummella järjestetyssä kokeilussa Itämeren tilan seurantaan. Nokian, Nordkappin, Suomen ympäristökeskuksen SYKEn, Telian ja Vaisalan kokeilussa kehitettiin SYKEn tutkijoille uusia työkaluja ympäristön tilan seurantaan.

Kokeilussa Itämeren sinilevätilannetta kartoitettiin droonin ja konenäön avulla. Kameroilla ja sensoreilla varustettua droonia lennätettiin Suomenlahdella, ja ilma-aluksen avulla kuvattu korkealaatuinen videokuva välitettiin 5G-verkossa reaaliaikaisesti analysoitavaksi. 

“Sinilevätilanteen seuranta perustuu useaan tietolähteeseen, muun muassa satelliittikuviin, laivoilta tehtyihin mittauksiin sekä lentokoneesta tai rannalta tehtyihin havaintoihin. Kirkkonummella droonit toimivat laajalla alueella näköyhteyden ulkopuolella ja tieto siirtyi reaaliaikaisesti konenäön tulkittavaksi. Hyvissä olosuhteissa konenäkö tunnisti sinilevän yli 90 prosentin tarkkuudella”, kertoo erikoistutkija Jari Silander SYKEstä. 

Droonilla kuvattu videokuva, nopeat yhteydet ja tekoälyn avulla datakeskuksissa reaaliaikaisesti tehtävä analyysi tuovat merkittäviä uusia mahdollisuuksia ympäristön tilan seurantaan. Sinilevätilanteen lisäksi drooneja voidaan käyttää esimerkiksi muovijätteen leviämisen seuraamiseen tai öljyvuotojen paikallistamiseen. Oikea-aikaisen tiedon perusteella lisätään asiantuntijoiden ja tutkijoiden käsitystä ympäristön tilasta ja voidaan tehdä nopeasti tarvittavia päätöksiä ympäristöuhkien torjumiseksi. 

5G, konenäkö ja videoanalytiikka – tekniikka uudenlaisen ympäristöseurannan takana 

”5G-tekniikka on osoittautunut erinomaiseksi työkaluksi, jolla voimme saada yksityiskohtaista ja tarkkaa reaaliaikaista tietoa hyödyntäen tietokonekuvantamista”, sanoo Nokian ympäristöjohtaja Pia Tanskanen. ”Uskon että tätä voidaan käyttää  moneen eri tarkoitukseen. Tämä kokeilu havainnoi mitä voimme 5G:n avulla tehdä ympäristömme hyväksi." 

“Drooni yhdistettynä Vaisalan konenäköosaamiseen luo ennennäkemättömän, reaaliaikaisen näkymän ympäristöolosuhteisiin. Tutkimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia soveltaa Vaisalan teknologioita yhteiskunnan ja ympäristön hyväksi, ja osallistumme erittäin innoissamme tähän hankkeeseen”, sanoo Vaisalan Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen strategiajohtaja Erik Sucksdorff. 

”5G:n viiveettömyys ja suuri kapasiteetti ovat jo osoittaneet käyttökelpoisuutensa videoanalytiikkaratkaisuissa teollisuuden puolella. 5G on erittäin hyödyllinen myös droonien hallinnassa ja viestinnässä, kun lennokkiliikenteen määrä kasvaa”, arvioi Telia Finlandin 5G-ohjelman vetäjä Janne Koistinen. 

”Tämä pilotti on hieno esimerkki siitä, miten voimme yhdessä kehittää ratkaisuja yhteiskunnan tarpeisiin ja haasteisiin. Roolimme on ollut tutkia uusia yhteyksiä, kartoittaa uuden teknologian mahdollisuuksia ja saattaa oikeat toimijat yhteen. Olemme tyytyväisiä, että projekti eteni hyvässä yhteistyössä tosielämän pilottiin”, sanoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Ilkka Haavisto, Nordkapp.

Video hankkeesta: https://youtu.be/iJHmTgTbj1Q

Lisätietoja medialle:

Nokia – 5G-teknologia, droonit
Nokia Communications, puh. 010 448 4900, press.services@nokia.com 

Nordkapp – Konseptointi ja tulevaisuuden 5G-käyttötapaukset
Business Development Director Ilkka Haavisto, etunimi.sukunimi@nordkapp.fi

Suomen ympäristökeskus SYKE – Itämeri ja ympäristön seuranta
Erikoistutkija Jari Silander, puh. 0295 251 638, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Telia Finland – 5G:n käyttöesimerkit
Innovation Manager Mika Raitola, puh. 040 827 1019, etunimi.sukunimi@teliacompany.com

Vaisala - Konenäkö
Vaisala Media Desk, puh. 020 619 8800, comms@vaisala.com

 

Nokia
Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 6,1 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.

 Maailmankuulun Nokia Bell Labsin ja muiden tutkimusyksiköidemme työn ansiosta johdamme siirtymää kohti nopeampia ja turvallisempia 5G-verkkoja, joilla on käänteentekevä vaikutus ihmisten elämään sekä yhteiskuntaamme. Nokia sitoutuu korkeimpiin eettisiin liiketoimintaperiaatteisiin ja luo laadukasta teknologiaa, jolla on yhteiskunnallista merkitystä. www.nokia.com

Nordkapp
Nordkapp on strateginen muotoilutoimisto. Tavoitteenamme on kasvattaa liiketoimintasi vaikuttavuutta luomalla yhdessä parempia tulevaisuuksia, kokemuksia ja kulttuuria.

Olemme toimineet menestyksekkäästi asiakkaidemme hyväksi jo yli vuosikymmenen, auttaen niin globaaleja pörssiyrityksiä kuin kunnianhimoisia kasvuyrityksiäkin. Tapamme toimia on saumaton yhteistyö jolla luomme yhdessä huomisen johtajia. Kutsumme tätä tulevaisuusajatteluksi, -tekemiseksi ja -oppimiseksi. www.nordkapp.fi

SYKE
SYKE on monialainen tutkimus- ja asiantuntijalaitos. Tärkein tehtävämme on ratkaista yhteiskunnan polttavia kysymyksiä, joilla on vaikutusta ympäristöön. www.syke.fi

Vaisala
Vaisala on maailman johtava sään, ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuihin erikoistunut yritys. Yli 80-vuotiseen kokemukseemme pohjaten tarjoamme asiakkaillemme luotettavia mittaratkaisuja ja palveluja paremman päätöksenteon, turvallisuuden ja tehokkuuden tueksi. Vaisalan pääkonttori sijaitsee Suomessa, ja yhtiön palveluksessa on noin 1 850 ammattilaista eri puolilla maailmaa. Yhtiön A-sarjan osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki arvopaperipörssissä. www.vaisala.fi

 

 

Kuvat