Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Puhelinlankojen laulu loppuu – Telian lankapuhelinpalvelut suunnitellusti päätökseen vuoden loppuun mennessä

Telian lakkautettavan lankapuhelinverkon liittymät on suljettu syksyn aikana. Vanhentuneesta teknologiasta luopuminen on sujunut ongelmitta. Osa liittymistä on ollut käyttämättömiä, mutta vain kolmannes kuluttaja-asiakkaista on jatkanut ilman korvaavaa palvelua liittymien lopetuksen jälkeen. 

Telia kertoi tämän vuoden tammikuussa lakkauttavansa lankapuhelinpalvelujen tarjoamisen vuoden 2019 kuluessa. Lankapuhelinpalveluiden alasajo on edennyt vuoden aikana suunnitellusti, kun runsaat 6 000 kuluttajaliittymää on suljettu. Asiakkaat ovat lopettaneet liittymiä päättämisilmoituksen jälkeen ja Telia on järjestänyt korvaavia palveluita niitä halunneille asiakkaille.

”Olemme luvanneet toteuttaa kaikki lankapuhelinpalvelut nykyaikaisemmilla vaihtoehdoilla. Vajaa puolet kuluttajista on jatkanut vanhan lankapuhelinnumeron käyttöä pöytä-gsm-puhelimella, ja kolmannes ei ole tarvinnut uutta korvaavaa palvelua tilalle”, kertoo teknologiajohtaja Jari Collin Telialta.

Kuluttaja-asiakkaiden viimeiset liittymät hiljenivät jo lokakuussa. Isojen yritys- ja yhteisöasiakkaiden teknologian vaihto on edennyt yrityskohtaisten suunnitelmien mukaan vuoden loppua kohden. Yritysasiakkailla on tyypillisesti käytettävissään monipuolinen valikoima mobiili- ja internetpuhepalveluita poistuvien lankapuheluiden tilalle. 

Tekniikka vanhentui, asiakkaat siirtyivät matkapuhelimiin  

Lankapuhelinverkon tekniikka on vanhentunut ja palveluiden käyttö vähentynyt vauhdilla. Lankapuheluiden osuus Suomen puheliikenteestä on vain 3 %, ja lankapuheluiden ja -minuuttien määrä Telian verkossa on laskenut tällä vuosikymmenellä 20 - 25 % vuodessa.  

Lankapuhelinverkon tekniikan vanhentuminen on kouriintuntuvaa. Verkossa käytettävät laitteet ovat vanhentuneita, ja verkon ylläpito ja korjaaminen on jo pitkään tukeutunut vanhoista laitteista saataviin varaosiin. 

Lankapuheluiden päätyttyä Telia jatkaa lankapuhelinverkon keskusten, keskittimien ja muiden laitteiden purkamista. Lankapuhelinpalveluiden päättyminen ei koske kupariyhteyksillä toimivia laajakaistaliittymiä. 

Tiedote 8.1.2019: Lankapuhelinpalvelut siirtyvät historiaan vuonna 2019 - Telia luopuu vanhentuneesta teknologiasta

Lisätietoja: 

Projektipäällikkö Kari Äikäs, Telia
Puh. 040 526 3961, sähköposti etunimi.sukunimi@teliacompany.com 

Viestintä, Telia
Puh. 02040 54000, sähköposti communications-fi@telia.fi

 

Kuvat