Telia ja DNA rakentavat lisää verkkoa yhdessä - 5G-rakentaminen nopeutuu Suomen Yhteisverkon uudella alueella

Telia ja DNA ovat sopineet yhteisyrityksensä kautta rakennettavan matkaviestinverkon laajentamisesta. Pohjois- ja Itä-Suomessa toimivan Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee lounaaseen Raahe-Loviisa -linjalle, muun muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan.

Yhteisyritys mahdollistaa matkaviestinverkkojen tehokkaamman rakentamisen ja operoinnin. Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee kattamaan 62,5 % Suomen pinta-alasta ja 28,5 % väestöstä, kun vastaavat luvut ovat nyt 50 % ja 13,5 %. 

Yhteistyö parantaa Telian ja DNA:n asiakaskokemusta, kun verkon kuuluvuus, nopeus ja laatu paranevat. Uudelle alueelle rakennetaan enemmän tukiasemia, ja verkon nopeus ja kapasiteetti kasvavat samaan tapaan kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa, kun operaattorit yhdistävät verkossa käytettäviä taajuuksiaan Suomen Yhteisverkon alueella. Yhteistyö nopeuttaa 5G-verkon rakentamista uudelle toimialueelle arviolta vuodella.

Verkon yhteiskäyttö ei vaikuta loppukäyttäjien palveluihin. Telia ja DNA tarjoavat jatkossakin itsenäisesti kilpailevia palveluja asiakkaille yhteisen verkon alueella. 

– Suomen Yhteisverkko on viiden toimintavuotensa aikana tuonut huippuyhteydet laajasti Pohjois- ja Itä-Suomeen. Hyvin toiminutta yhteishanketta on hyvä laajentaa nyt, kun nopean ja seuraavaa teollista vallankumousta vauhdittavan 5G-verkon rakentaminen käynnistyy myös Suomen Yhteisverkon alueella, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Suomen Yhteisverkko Oy rakentaa sopimuksen osapuolten yhteisen, 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-teknologioihin perustuvan radioverkon uudelle alueelle ja operoi sitä. Yhtiö omistaa radioverkkolaitteet ja vuokraa mastoja ja tukiasemapaikkoja operaattoreilta tai kolmansilta osapuolilta.

Suomen Yhteisverkko kertoi lokakuussa 2020 käynnistävänsä 5G-rakennusohjelman ja radioverkon modernisoinnin Nokian kanssa. Uusi toimialue liitetään välittömästi osaksi käynnissä olevaa suunnittelua 5G-verkon rakentamiseksi näille alueille tästä vuodesta alkaen.

Lisätiedot:

Teknologiajohtaja Jari Collin, puh. 040 302 6111, etunimi.sukunimi@teliacompany.com
Telian viestintä, puh. 020405 4000, communications-fi@telia.fi

Kuvat

Liitteet