Telia otti itsenäisen 5G-verkon käyttöön ensimmäisenä Pohjoismaissa

Telia on ottanut Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G standalone-ydinverkon ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa ja yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa. Itsenäiseksi päivittyvässä 5G-verkossa pystytään toteuttamaan uudenlaisia palveluita kuluttajien ja yritysten käyttöön.

Itsenäisessä 5G-verkossa Telia voi tarjota kotilaajakaistan käyttäjälle yhteyden taatulla nopeudella. Yritysasiakkaille itsenäisen 5G:n ominaisuudet, kuten viipalointi ja matala viive, tuovat uusia mahdollisuuksia privaattiverkkojen, etäohjauksen ja automaation alueilla.

”Otamme nyt merkittävimmän edistysaskeleen 5G-verkon avaamisen jälkeen, sillä itsenäinen verkko mahdollistaa kaikki 5G:n vallankumoukselliset ominaisuudet. Luottokumppanimme Nokian kanssa tekemämme pitkäjänteisen yhteistyön ansiosta Suomi pitää mobiilimaana asemansa maailman etulinjassa”, arvioi teknologiajohtaja Jari Collin, Telia Finland.

Itsenäisen 5G-verkon viive on entistä alhaisempi ja se pystyy palvelemaan erittäin suurta määrää laitteita yhtä aikaa. Mobiiliverkon suorituskyky nousee nyt kiinteiden yhteyksien rinnalle, ja yhä useammat paikkaan sidotut palvelut, kuten täydennetyn ja virtuaalisen todellisuuden sovellukset, tulevat käyttöön mobiilisti.

Itsenäisen ydinverkon ansiosta verkkoa voidaan viipaloida, eli ensimmäistä kertaa matkaviestinnän historiassa verkossa voidaan huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron määrän vaatimuksia. Tähän asti privaattiverkoissa hyödynnetyt ominaisuudet tulevat näin käyttöön myös julkisissa verkoissa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että voimme tänään kertoa itsenäisen 5G standalone-ydinverkon käyttöönotosta Suomessa ja syventää vahvaa yhteistyötämme Telian kanssa entisestään. Itsenäinen 5G-ydinverkko mahdollistaa uusien ja edistyneiden 5G-palveluiden täysimittaisen hyödyntämisen eri teollisuudenaloilla ja vie automaation uudelle tasolle. Odotamme innolla, että pääsemme laajentamaan 5G-ydinverkkojen käyttöönottoa Telian kanssa myös muissa Pohjoismaissa sekä Baltiassa”, sanoi Nokian pilvi- ja verkkopalvelut-liiketoimintaryhmän ydinverkoista vastaava johtaja Fran Heeran.

5G-verkko itsenäistyy 4G:stä, vaiheittain käyttöön koko Suomessa

Tähän asti 5G-verkko on toiminut yhdessä 4G-verkon kanssa siten, että 5G-verkon ohjaus ja osa datansiirrosta on tapahtunut 4G-verkossa. Jatkossa 5G toimii kokonaan itsenäisenä verkkona.

Virtuaalinen, ohjelmistopohjainen ja hajautettu standalone-ydinverkko otetaan vaiheittain käyttöön. Ensimmäisessä vaiheessa itsenäinen 5G-verkko on otettu käyttöön valikoiduille käyttäjille kymmenissä paikoissa eri puolella Suomea.

Operaattorin näkökulmasta itsenäinen 5G-verkko yksinkertaistaa verkon arkkitehtuuria ja tehostaa rakentamista, kun 5G ei välttämättä enää kytkeydy 4G-verkon peittoon.

Lisätietoja medialle:

Viestintä, Telia
Puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Kuvat