Entistä nopeammat yhteydet Haminaan – Telian ja DNA:n 5G-verkon rakennus alueella alkaa

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa yhteistyössä Nokian kanssa. Haminassa rakennustöitä tehdään helmi-maaliskuussa. Nopean 5G-verkon rakentaminen parantaa myös alueen 4G-yhteyksiä.

Suomi on siirtynyt isoin harppauksin kohti parempia tietoliikenneyhteyksiä. Ensimmäiset 5G-verkot otettiin käyttöön jo vuonna 2018, ja nyt 5G-verkkoja löytyy jo yli 200 paikkakunnalta. Kevään aikana DNA:n ja Telian Yhteisverkko rakentaa kattavaa 5G-verkkoa myös Haminaan.  

"Me puhumme Haminasta maailmanluokan pikkukaupunkina, joten kattavat ja nopeat tietoliikenneyhteydet sopivat hienosti tähän kuvaan. On selvää, että nopeat tietoliikenneyhteydet parantavat niin asukkaiden arkea kuin yritysten toimintaedellytyksiä”, sanoo Haminan vs. kaupunginjohtaja Maria Ovaska.

Sekä isot että pienet yritykset hyötyvät nopeista yhteyksistä

Kattava 5G-verkko tarjoaa hyötyjä paikalliselle yritystoiminnalle. Suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Toisaalta korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla. Pienille yrityksille 5G-verkko tarjoaa entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu jatkossa kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

Nopeat yhteydet sujuvoittavat myös arkea. Etätöistä on tullut monelle arkipäivää ja viihdesovelluksia käytetään jatkuvasti enemmän. Etätyöt ja viihdesovellukset vaativat verkolta entistä enemmän kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. 5G-verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi verkko, jolla suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti.

Mitä ja milloin Haminassa tapahtuu?

 Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 20. helmikuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 10. maaliskuuta. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 29 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Hamina: Alakaupunki, Haru, Hevoshaka, Hillo, Husula, keskusta, Kolsila, Kylänpää, Linnoitus, Lupinlahti, Mustakorpi, Neuvoton, Petkele, Poitsila, Reitkalli, Ruissalo, Saksala, Salmenkylä, Saviniemi, Summa, Tallinmäki, Töytäri, Uusi-Summa ja Vilniemi
  • Kotka: Juurikorpi ja Ylänummi

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien vaihtoon liittyvistä töistä saattaa aiheutua enimmillään työpäivän mittaisia paikallisia katkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Katkokset pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Kuva: vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.


Lisätiedot:
Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi


Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Kuvat