Huijaussoitot vähenevät Telian asiakkaille – suodatus käynnistyi lokakuun alussa

Huijaussoitot suomalaisten matkapuhelimiin ovat yleistyneet viime vuosien aikana. Operaattoreiden ja viranomaisten yhteistyössä on kehitetty teknisiä ratkaisuja, joiden ansiosta lokakuun alussa käynnistyvällä suodatuksella pystytään estämään ulkomailta tulevia huijauspuheluita. 
 
Englanninkielisellä termillä ”spoofing” tunnetuissa huijaussoitoissa huijari soittaa suomalaiselta näyttävästä numerosta, mutta puhelua ei todellisuudesta soiteta kyseisestä numerosta. Väärennettyä numeroa käyttämällä huijari voi esiintyä luotettavana tahona voidakseen urkkia vastaajan tietoja, esimerkiksi pankkitunnuksia, tai houkutellakseen luovuttamaan itselleen etäkäyttöyhteyden vastaajan tietokoneeseen (ns. tekninen tuki -huijaus). 
 
Ulkomaanliikenteenä saapuvista mobiilipuheluista ei ole ollut mahdollista tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa. Huijausten estämiseksi on nyt laadittu teknisiä ratkaisuja, joilla voidaan operaattoreiden kesken varmistaa, että suomalaisesta matkapuhelinnumerosta ulkomailta tuleva puhelu on peräisin oikeasti ulkomailla olevasta liittymästä ja estää väärennetyt soitot. Huijausten esto toimii puheluliikenteen taustalla, eikä se edellytä käyttäjiltä mitään toimenpiteitä. Teknisten ratkaisujen käyttö on tehty mahdolliseksi yhteistyössä viranomaisten kanssa. 
 
”Toimialan ja viranomaisten hyvällä yhteistyöllä on saatu aikaan ratkaisu, joka auttaa merkittävästi näiden huijausten torjumisessa. Vaikka huijari ei saisikaan urkittua luottamuksellisia tietoja, ovat huijauspuheluiden tulva ja huijausyrityksiin käytettyihin numeroihin tulleet tiedustelut ja takaisinsoitot olleet kiusallinen riesa tuhansille suomalaisille. Kaikkia huijausyrityksiä tämäkään uudistus ei estä, mutta ainakin suomalaisten numeroiden hyväksikäyttö ja turhien takaisinsoittojen vähentyminen on varmasti tervetullutta suomalaisille”, arvioi Telian riskienhallintapäällikkö Antti Turunen.
 
Kiinteän verkon numeroiden käyttäminen ulkomailta estettiin jo kesällä 2022 Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräyksen perustella. Määräyksellä velvoitettiin operaattorit laajentamaan käytäntö mobiilinumeroihin lokakuussa 2023.

Lisätiedot:

Viestintä, Telia
Puh. 02040 54000
communications-fi@telia.fi

Kuvat