Takaisin

Juha-Matti Kykkänen kävi kännykkävuoren kimppuun – ”Maapallo pitää pelastaa nyt eikä huomenna”

3 min

Juha-Matti Kykkänen ei turhia kiertele. Hän sanoo suoraan, että kaikki tuotteet pitää kierrättää. Ensin hän kävi lumppukasan kimppuun ja nyt Kykkäsen tavoitteena on saada suomalaiset kaivamaan miljoonat käytetyt puhelimet pöytälaatikoistaan.

”Suomessa myydään vuosittain yli kaksi miljoonaa uutta puhelinta, joista vain viidennes päätyy kierrätykseen”, Kykkänen sanoo vakavana.

Kykkänen tempautui kiertotalouden pyörteisiin 13 vuotta sitten Fidan second hand -myymäläketjun vetäjänä. Sen jälkeen Kykkänen perusti oman yrityksen, Recci Oy:n, joka kehitti uudelleen myytäväksi kelpaamattomalle tekstiilivuorelle uutta käyttöä.

”Kiertotalous tempaisi välittömästi mukaansa. Noissa tehtävissä huomasi heti, että luonnonvarat eivät yksinkertaisesti kestä nykyisenkaltaista kuluttamista”, Kykkänen huokaa.

Pieni laite – valtava vuori

Kaksi vuotta sitten Kykkänen myi yrityksensä ja siirtyi seuraavan haasteen äärelle. Telia oli juuri käynnistänyt oman pilottihankkeen kierrätyspuhelinten myymisestä, ja sen vetäjäksi haettiin todellista kiertotalouden asiantuntijaa.

”Aika nopeasti ymmärsin, että myös elektroniikan kierrättäminen on yksi keskeinen tavoite maapallon pelastamisessa. Vaikka kännykät ovat pieniä laitteita, niin niistä kertyy yhdessä valtava vuori, joka pitää saada kiertämään”, Kykkänen sanoo.

Vaikka ihmisten asenne kierrättämiseen on 2000-luvulla nopeasti parantunut, riittää Kykkäsellä työsarkaa. Hän on puolessatoista vuodessa kehittänyt kierrätyspuhelimista osan Telian normaalia liiketoimintaa, mutta työ on vasta alussa.

”Laadukkaille kierrätyspuhelimille on kova kysyntä. Esimerkiksi meidän tuoreessa kampanjassamme käytetyt puhelimet myytiin hetkessä loppuun”, Kykkänen kuvailee.

Suomessa myydään vuosittain arviolta yli 100 000 käytettyä puhelinta ja määrä kasvaa vauhdilla. Elokuussa Telian kierrätyspuhelimien myynti kasvoi jopa 60 prosenttia edellisvuodesta.

iPhone on ylivoimainen suosikki

Kaupaksi käyvät erityisesti Applen iPhone-puhelimet. Kykkäsen mukaan syynä on niiden kestävyys ja vahva brändi. Myös kierrätettyjen Android-puhelinten myynti on kasvussa.

”Kun teini haluaa oman iPhonen, on muutaman sadan euron kuntoluokitukseltaan erinomainen kierrätyspuhelin aika hyvä valinta”, hän virnistää.

Kykkänen korostaa laadun ja turvallisuuden merkitystä käytetyissä puhelimissa. Telian Recycled-malliston kaikki puhelimet on tarkastettu ja huollettu, minkä lisäksi ne ovat aina EU-alueen malleja, joissa on CE-merkintä. Puhelinten kunnostuksessa käytetään ainoastaan alkuperäisiä osia.

”Oma huolto- ja korjaustoimintamme kehittyy vauhdilla. Meille palautuu joka kuukausi tuhansia käytettyjä puhelimia, ja jokaisesta luurista voidaan kierrättää noin 98 prosenttia raaka-aineista. Juuri tästä kiertotaloudessa on kyse”, Kykkänen tiivistää.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

Haluatko tietää lisää Telia Recycled-puhelimista?

Lue täältä
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Jo miljoona suomalaista on ladannut Lidlin etusovelluksen – Nyt sillä voi ostaa myös Telian suositun digitaalisen mobiililiittymän ja ansaita samalla ostosrahaa
Lidl toi tällä viikolla etusovellukseensa Telia Dot -digiliittymän. Yhtiö tarjoaa yli miljoonalle ...
Seuraava artikkeli
Korona altisti myös tietojenkalastelulle ja palvelunestohyökkäyksille – hybridityö haastaa yritysten tietoturvan
Viimeisen kahden vuoden aikana erilaiset kalastelu- ja huijausviestit sekä suorat kohdistetut ...