Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Viisi vinkkiä kodin netin toiminnan varmistamiseksi

2 min

Operaattori huolehtii, että kotiisi tulee luotettava laajakaistayhteys ja että kapasiteetti riittää myös poikkeustilanteissa. Moni laite kytkeytyy kuitenkin nettiin wifin kautta ja alla olevilla vinkeillä varmistat, että myös kotisi langaton verkko toimii ja tietoturva on kunnossa

1. Sijoita modeemi keskeiselle paikalle

Jotta langaton verkkosi kuuluisi hyvin kotisi kaikissa huoneissa, kannattaa modeemi sijoittaa mahdollisimman avoimelle ja keskeiselle paikalle jotta langaton signaali pääsee kulkemaan esteettä. Vältä modeemin sijoittamista seinien tai huonekalujen taakse tai aivan katon tai lattian rajaan. Myös sähkökaappia kannattaa välttää, sillä metalli häiritsee langatonta signaalia.

Jos verkkoa ei saada toimimaan hyvin pelkästään sijoittamalla modeemi oikein, voit kokeilla Smart Wifi -laajentimia, jotka toimivat hybridilaajakaistan kanssa. Laajentimien avulla voidaan laajentaa kodin peittoaluetta ja poistaa mahdolliset katvealueet. Jos käytössäsi ei taas ole hybridilaajakaista, voit harkita myös verkon vahvistimia (ns. mesh-järjestelmä) joka vahvistaa langatonta wifi-signaalia, esimerkiksi tätä. Isossa, monikerroksisessa asunnossa verkko ei välttämättä kanna yhden vahvistimen avulla joka huoneeseen jolloin vahvistimia voi hankkia useampia.

2. Kytke laitteet modeemiin verkkokaapelilla

Suosittelemme, että kytket eniten käyttämäsi kiinteät laitteet kuten television, TV-boxin ja pelikonsolin verkkokaapelilla suoraan modeemiin. Tämä vapauttaa langattoman wifi-verkon kapasiteettia muille laitteille kuten tableteille, joita ei voi kytkeä modeemiin kaapelilla.

3. Varmista, että liittymänopeutesi on riittävä

Kun useat ihmiset käyttävät kotona nettiä samaan aikaan, on hyvä varmistaa, että liittymänopeutesi on riittävällä tasolla. Mikäli samanaikaisia käyttäjiä on useita, suositellaan vähintään 100 Mbit/s nopeutta. Telian asiakkaana näet nykyisen liittymänopeutesi esim. kirjautumalla Omille Sivuille.

4. Huolehdi tietoturvasta

Käyttäessäsi nettiä kotona, kannattaa laitteet aina suojata myös tietoturvapalvelulla mm. erilaisten virusten ja haittaohjelmien varalta. Samalla suojaat myös yhteytesi ja arvokkaat tietosi vaikkapa tehdessäsi verkko-ostoksia ja käyttäessäsi verkkopankkia. Näin turvaat myös lastesi surffailun netissä ja suojaat heitä haitalliselta sisällöltä. Esimerkiksi yhteistyössä F-Securen kanssa kehitetyllä Telia Turvapaketilla suojaat kaikki kodin tietokoneesi, tablettisi ja puhelimesi sekä nettiyhteytesi näppärästi yhdellä kertaa.

5. Pyydä apua tarvittaessa

Mikäli tarvitset apua nettiyhteytesi kanssa, Telia Helppi auttaa valitsemaan sopivat laitteet ja ratkaisut sekä asentaa ne puolestasi. Voit soittaa meille numeroon 0600 101 00 (2,25€ min + pvm/mpm) tai tilata netistä palvelukäynnin kotiisi: www.telia.fi/helppi.

 

Lue lisää Smart Wifistä

Smart Wifi
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Vuosikymmenien sykähdyttävimmät Liigan ratkaisuottelut ilmaiseksi televisiossa – ensimmäiset pelit jo tänään
Telia tarjoaa jääkiekkoviihdettä maksutta maalis-huhtikuussa. Luvassa on nostalgisia hetkiä ...
Seuraava artikkeli
Mobiiliverkot kaikkien aikojen testissä – Lue neljä vinkkiä yhteyksien käyttöön
Keskiviikko oli koronapandemian ensimmäinen päivä, jolloin oppilaitosten sulkemisen ja laajan ...