Takaisin

Lapset ja netti: Käyttörajoituksista hyvinvoinnin pohtimiseen

Lapset käyttävät älypuhelinta ja internetiä aktiivisesti päivittäin. Vanhempien suhtautuminen siihen vaihtelee kieltämisestä ja rajoittamisesta yhdessä sopimiseen. Nuoret puolestaan toivovat aikuisilta läsnäoloa ja tukea.

"Vanhemmilla on tiivistetysti kahdenlaista lähestymistapaa lastensa netin käyttöön", kertoo erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa Lapset ry:stä. "Osa vanhemmista käyttää puhelimiin saatavilla olevia hallintatyökaluja, jotka rajoittavat lasten netin käyttöä ja puuttuvat tietovirtoihin. Toiset taas pyrkivät sopimaan asiasta keskustelemalla yhdessä lapsen kanssa sisällön käytöstä ja laitteiden roolista heidän elämässään. Myös tietoturvaa ja verkkoyhteyksiä tarjoavien yritysten keskuudessa on voimistumassa käsitys, että parhaiten lasta suojelee läsnä oleva ja lapsen verkkoelämästä kiinnostunut aikuinen."

Antti Järventaus Pelastakaa Lapset ry:stä näkee, että vanhemmat kiinnittävät yhä enemmän huomiota fiksuun verkonkäyttöön.

Aikuiset: tehkää yhdessä lasten kanssa, tukekaa ja olkaa läsnä

Telia on tehnyt pitkään yhteistyötä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Tavoitteena on edistää lasten oikeuksia verkossa niin, että netti olisi turvallinen ja kiva paikka lapsille ja nuorille. Yhteistyön tuloksena on syntynyt vetoomus paremman nettikulttuurin puolesta ja opas tukemaan vanhempia lasten mediakasvatuksessa.

 

Saat ladattua koko vetoomuksen klikkaamalla kuvaa.

Lapset ja nuoret toivoivat vetoomuksessaan aikuisilta tukea tietoturvaan, roolimallina oloa sekä ymmärrystä lasten digitaaliselle harrastamiselle ja yhteisöllisyydelle. Antti Järventaus haluaa näin syksyn aluksi rohkaista vanhempia aktiivisuuteen: "Tehkää yhdessä lasten kanssa. Pelatkaa netissä ja olkaa mukana, jos lapsi haluaa tubettaa. Kun tutustutte ennakkoluulottomasti siihen, mikä lapsia verkossa kiinnostaa, on helpompi puhua digiasioista. Ja jos jotain ikävää sattuisi tapahtumaan, on keskusteluyhteys jo olemassa."

Telia huomioi nuorten käyttäjien tarpeet verkkopalveluissa, vahvistaa lasten digitaalista osaamista sekä tarjoaa heille tukea ja apua ongelmatilanteissa. Telia tukee myös Pelastakaa Lasten ylläpitämää Nettivihje-palvelua internetissä olevan laittoman materiaalin poistamiseksi.

"On hienoa, että saamme tehdä tässä asiassa yhteistyötä Telian kaltaisen edelläkävijäorganisaation kanssa", Antti Järventaus sanoo.

Lue lisää

Pelastakaa Lapset on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Järjestö toimii digitaalisissa ympäristöissä mm. digitaalisen nuorisotalo Netarin, Nettivihje-palvelun ja digitaalisen sosiaalityön kehittämisen kautta. Telia jatkaa tänäkin vuonna Pelastakaa Lapset ry:n pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön pääpaino on lapsen digitaalisten oikeuksien puolustamisessa kolmella osa-alueella: viestintä-, asiantuntija- ja vapaaehtoisyhteistyössä. 

Lapset ja verkkoturvallisuus

Osana yrityksemme vastuullista liiketoimintaa haluamme edistää internetin turvallista käyttöä lasten ja nuorten keskuudessa. Lue lisää askelista, joita olemme yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa ottaneet.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Yritysvastuu Medialle
Edellinen artikkeli
Voiko kyltymättömän energiasyöpön rakentaminen keskelle Helsinkiä olla ympäristöteko?
Datakeskukset ovat kyltymättömiä energiasyöppöjä. Palvelimien pyörittämiseen ympäri maailmaa kuluu ...
Seuraava artikkeli
Äly kodissa parantaa energiatehokkuutta
Telialla on vahva rooli digitalisaation tarjoamien mahdollisuuksien kehittämisessä. Älykodit ovat ...