Takaisin

Triplasta on kasvamassa äly-Helsingin keskipiste – Euroopan ensimmäinen 5G-kauppakeskus polkaisee datakoneen käyntiin kesäkuussa

2 min
Kuva: Vesa Halmetoja

Triplassa käynnistyy kokeilu, jossa selvitetään, miten viime syksynä ovensa avannut kauppakeskus pystyy palvelemaan niin yrittäjiä kuin asiakkaita uuden teknologian avulla. Tietoja kerätään muun muassa alueen ruuhkista, ihmisvirroista, ilmanlaadusta ja pyöräliikenteestä.

Kolme kuukautta kestävässä testissä hyödynnetään 5G-teknologian ja esineiden internetin tuoreimpia ominaisuuksia. Kokeilun tavoitteena on luoda uudella verkkoteknologialla uudenlaisia palveluita ja liiketoimintaa.

”Triplan ympäristössä tehtävät 5G-kokeilut ovat erinomainen esimerkki siitä, kuinka kaupunki voi yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa luoda mahdollisuuksia uutta luovalle elinkeinotoiminnalle”, Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva iloitsee.

Nopeasti laajenevat 5G-verkot ovat tulevaisuudessa oleellinen osa älykästä kaupunkia. Verkkojen laajentuessa on oikea hetki selvittää yhteishankkeilla niiden hyödyntämistä.

Kauppakeskuksen mobiiliverkot edustavat alan uusinta tekniikkaa: Mall of Triplan sisätiloissa on kattava 5G-peitto pientukiasemilla, jotka tuovat langattoman yhteyden lähemmäs käyttäjää.

”Tripla on kaupungin nopeimpien yhteyksien ansiosta 5G-Helsingin keskipiste. Se soveltuu erinomaisesti uusien palveluiden laboratorioksi, joka näyttää suuntaa oikeasti älykkäälle kaupungille”, Telian 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen arvioi.

Kokeilussa haetaan kokemuksia siitä, kuinka älykäs kaupunki ja älykäs kauppakeskus voivat tuoda hyötyä toisistaan.

”Asiakaskokemuksen johtaminen on Triplassa tärkeää ja sen kehittämiseksi tarvitaan tietoa ja uudenlaisia palveluita. On mielenkiintoista olla mukana uuden teknologian hankkeessa, joka yhdistää ihmisten käyttäytymiseen, älykkäisiin kiinteistöihin ja kaupunkiympäristöön liittyvää dataa. Olemme moderni kaupunkikeskus ja suunnannäyttäjä monella saralla”, kertoo Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki kertoo.

Myös YIT:n rakentamisesta vastannut YIT on mukana laajassa kokeilussa.

”Uusimpien suurhankkeidemme valmistuessa vaatimukset 5G:n varaan rakennetun toiminnan ja älykkäiden rakennusten suhteen ovat huomattavasti nykyistä kovempia. Tämä kokeilu tukee tavoitettamme olla tulevaisuudessakin askeleen edellä", YIT:n analytiikkajohtaja Mikko Kuusakoski sanoo.

Avointa dataa tuottavia IoT-ratkaisuja kokeilujaksolle toimittavat Loopshore, MarshallAI, Nodeon, Wapice, Wizense ja Helsingin yliopisto, jonka ylläpitämältä alustalta data on muiden kehittäjien hyödynnettävissä kokeilun aikana ja jälkeen. Erilaisia kokeiluja on myös tarkoitus jatkaa myöhemmin.

Timo Saxen

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Koronakriisi paisutti dataliikennettä 20 prosenttia – sähkönkulutus ei kuitenkaan kasvanut
Etätyöt, etäopiskelu, lisääntynyt pelaaminen ja viihdesisältöjen katselu kasvattivat ...
Seuraava artikkeli
Huolehdi ainakin näistä kolmesta asiasta etätyössä
Poikkeusajan myötä suomalaiset ovat siirtyneet toimistoilta etätyöhön. Monelle kotona työskentely ...