Takaisin

Telian Crowd Insights -palvelu on valittu Suomen kiinnostavimpien datatalouden ratkaisujen joukkoon

2 min
Sitra Datatalouden kiinnostavimmat Sitra Datatalouden kiinnostavimmat
Topias Dean/Sitra

Sitra valitsi tämän hetken 24 kiinnostavinta dataratkaisua Suomen ensimmäiselle Datatalouden kiinnostavimmat -listalle. Telian Crowd Insights -palvelu valikoitui kiinnostavimpien joukkoon, sillä raadin mukaan palvelu voi luoda uutta liiketoimintaa, uudistaa yhteiskuntaa ja tuottaa hyvinvointia.

Sitra valitsi ratkaisut uudelle listalle yhdessä datatalouden asiantuntijoista koostuneen arviointiraadin kanssa. Listalle pyrki lähes 80 ratkaisua Sitran järjestämässä avoimessa haussa.

”Mihin kannattaa perustaa kahvila? Paljonko ihmisiä kulkee missäkin? Jo vuoden vanhat tilastot saattavat olla monelle yrittäjälle vanhentuneita. Sen sijaan mobiilioperaattorin tuottama data voi tarjota luotettavaa ja ajantasaista tietoa ihmisjoukkojen liikkumisesta. Mobiilioperaattoreilla on valtavasti dataa ihmisten liikkumisesta. Telia Crowd Insight -palvelu on esimerkki siitä, miten anonymisoitu data ihmisvirroista on paketoitu datatuotteeksi, jolle löytyy kysyntää”, Sitran tiedotteessa kerrotaan.

Telia Crowd Insights tarjoaa ajantasaista tietoa väkijoukkojen liikkumisesta yritysten, palveluiden kehittäjien ja julkisen sektorin päätöksenteon tueksi. Palvelun tiedot perustuvat Telian mobiiliverkosta kerättyyn anonymisoituun dataan, josta ei voi tunnistaa yksittäisiä ihmisiä. Palvelu on ollut käytössä jo vuodesta 2018 alkaen, ja sitä on hyödynnetty muun muassa Valtioneuvoston toimesta koronarajoitusten seurannassa.

”Ajantasaisesta ihmisvirtatiedosta saadaan useita hyötyjä eri sidosryhmille. Ihmisvirtoja koskevia päätöksiä ei tarvitse enää pohjata historiatietoon, kun data näyttää reaaliaikaisesti, missä ja milloin ihmiset liikkuvat. Tieto ihmisten liikkeistä on hyödyllistä täsmäinvestointeja harkitseville yrityksille ja yhteiskunnallisia muutoksia luotaaville tutkijoille.”

”Tieto ihmisten todellisista liikkeistä auttaa tunnistamaan esimerkiksi liikennejärjestelmän pullonkaulat. Data tarjoaa apuja kaupunkien päästövähennystavoitteiden toteuttamiseen. Palveluja ja infrastruktuuria kehittämällä voidaan houkutella ihmisiä kestävien kulkumuotojen, kuten joukkoliikenteen pariin”, Telian kehityspäällikkö Suvi Valkama sanoo.  

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Crowd Insights Medialle
Edellinen artikkeli
Lasten häirintä netissä lisääntyy – aikuisilta kaivataan lisää tukea digiturvallisuuden edistämiseen
Seuraava artikkeli
Kolmannes suomalaisista pitää kyberhyökkäyksiä isona yhteiskunnallisena uhkana – ”Olemme lisänneet varautumista viimeaikaisten tapahtumien seurauksena”
Telia selvitti marraskuussa suomalaisten ajatuksia kansallisen turvallisuuden ja henkilökohtaisen ...