Takaisin

Telialla parhaat mobiiliverkot Pohjolassa – laatuykkönen myös Suomessa

2 min
Yksi Telian uusista 5G-tukiasemista nousi viime viikolla mastoon Salon Tupurissa. Kuva: Otto Uotila

Suomalaiset operaattorit pärjäsivät hyvin Tutelan (www.tutela.com) selvityksessä, jossa mitattiin kokemuksia mobiiliverkkojen käytöstä Pohjolassa. Suomalaiset operaattorit pärjäsivät naapurivertailussa hyvin, ja Telia nostettiin raportissa Suomen ykkösoperaattoriksi laatumittareilla mitattuna.

Joukkoistettua dataa hyödyntävän Tutelan raportin kärkenä ei ole huippunopeuksen mittailu, vaan verkkokokemuksen tasalaatuisuus. Silloin mitataan sitä, miten operaattorin yhteys riittää verkkoselailuun, sosiaalisen median käyttöön ja perustasoisen videon katseluun. Suomessa Telian asiakkaiden yhteyksistä 95,8 % oli tällä tasolla, kun kilpailijoilla vastaavat luvut olivat 90 %:n ja 92 %:n välillä.

Erinomaisen laadun mittarilla erot tasoittuivat. Telia säilyi kuitenkin edelleen Suomen ykkösenä, kun yhteydeltä vaadittiin laadukkaampaa videostriimin, HD-videopuheluiden ja reaaliaikaisen verkkopelaamisen tukemista.

Vertailussa naapurimaiden kesken kovimmat latausnopeudet kellotettiin Norjassa (31 Mbit/s). Suomi oli hyvä kakkonen 30,6 Mbit/s:lla. Ruotsi ja Tanska jäivät näistä tuloksista selvästi. Latausnopeudessa verkon suuntaan Tanska ja Norja veivät ykköstilan. Erot maiden välillä olivat pieniä, ja Suomessa operaattoreiden tulokset olivat yhden Mbit/s:n sisällä.

Sama koski viivettä, jossa Suomi oli niukasti ykkönen ennen Ruotsia 13,4 millisekunnilla. Suomalaisten operaattoreiden väliset erot olivat millisekunnin kymmenesosien sisällä.

Pohjolan neljä naapurusta sijoittuivat kaikki Tutelan maailmanlaajuisessa raportissa 20 parhaan maan joukkoon mobiilin käyttökokemuksen vertailussa. Tuore Pohjola-vertailu kertoo, että tällä maailmankolkalla ollaan edelleen tasavahvasti mobiilimaailman kärkitiloilla – ja parhaan laatukokemuksen asiakkailleen tarjoaa Suomessa Telia.

 

Timo Saxen

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Pullat siirtyvät digiaikaan - Valio ja Telia tuovat lisätyn todellisuuden leivontaan
Korona-aika on lisännyt leipomisen ja ruoanlaiton suosiota. Samaan aikaan käynnissä on ...
Seuraava artikkeli
Miksi kotimainen 5G-verkko?
Miksi on tarpeen keskustella ja julistaa, että Suomessa on vihdoinkin yksi ja toistaiseksi ainoa ...