Takaisin

”Tämä on ihmiskunnan suurin uhka ikinä” – Telian yritysvastuujohtaja jahtaa nollapäästöjä

4 min
Eija Pitkänen kävi tutustumassa yhteen maailman suurimmista tuulivoimapuistoista keskellä Pohjanmerta "Syntymä" -lyhytelokuvan kuvauksissa.

Eija Pitkänen tähyilee vakavana ympärilleen keskellä Pohjanmerta. Ulapalla pyörivät sadat jättimäiset tuulimyllyt, jotka on valmistanut maailman suurin tuuliturbiinivalmistaja, tanskalainen Vestas. Pitkänen istui seitsemän vuotta yhtiön hallituksessa.

 Telian yritysvastuujohtajana Suomessa työskentelevä Pitkänen on kulkenut pitkän tien tähän hetkeen, jota hän kuvailee ihmiskunnan historian suurimmaksi uhaksi. Mikrobiologi aloitti työnsä yritysvastuun parissa Cultorissa, josta urapolku vei tanskalaisen Daniscon ja Stora Enson kautta Teliaan seitsemän vuotta sitten. Tittelit ovat vaihdelleet ympäristöjohtajasta yritysvastuujohtajaan.

”Olen vuosikymmenien aikana kiistellyt Greenpeacen kanssa Lapin metsistä, vääntänyt kättä maattomien oikeuksista Brasilian sademetsissä ja ollut käynnistämässä miinojen raivaamista Laosin viidakoissa”, Pitkänen kertaa.

Kokemukset ovat ravistelleet hänen uskomuksiaan ja arvomaailmaansa, ja nyt Pitkänen on vakuuttunut, että suurin taistelu on vasta alkamassa - kamppailu ympäristön puolesta.

”Jokaisen on tehtävä tässä urakassa oma osansa. Mitä muuta vaihtoehtoja meillä on”, Pitkänen ihmettelee.

Yritykset kuskin paikalla

Pitkänen edustaa itse tahoa, jonka päätökset ratkaisevat, miten kamppailussa käy. Arviot vaihtelevat, mutta yritysten osuus tarvittavista toimenpiteistä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi on 70-80 prosenttia. Erityisen suuri vastuu on energiayrityksillä ja suuryrityksillä, jotka tarvitsevat toimintansa pyörittämiseksi loputtomasti energiaa.  

”Meidän tehtävämme on siivota omat sotkumme, mutta auttaa lisäksi muita yrityksiä ja kuluttajia tekemään vastuullisia ratkaisuja arjessa. Globaalissa mittakaavassa on tärkeintä saada hiilivoiman käyttö vähenemään ja loppumaan mahdollisimman nopeasti”, Eija Pitkänen sanoo.

Telia, tuolloin vielä Sonera, päätti siirtyä käyttämään pelkästään uusiutuvaa sähköä jo kymmenen vuotta sitten. Suurimman ympäristöpäätöksensä yhtiö teki viime maaliskuussa, kun se ilmoitti vähentävänsä päästönsä ja jätteensä nollaan vuoteen 2030 mennessä.

”Se on huikea sitoutuminen, mutta erittäin haasteellinen toteuttaa”, Pitkänen korostaa.

Tavoite poiki heti ison selvityksen, jossa lasketaan, kuinka suuri yhtiön hiilijalanjälki todellisuudessa on Suomessa. Tulokset ovat valmistumassa lähiviikkoina.

”Tarvitsemme täsmällisen tiedon, mistä jalanjälkemme muodostuu ja miten pystymme siihen tehokkaimmin vaikuttamaan. Tavoitteenamme on saavuttaa nollapäästö koko arvoketjussamme. Suurin osa päästöistä syntyy ostamistamme palveluista ja tavaroista”, Pitkänen kertoo.

Pitkänen on kiinnostuneena seurannut mediassa ja sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua datan säilömisen ja siirtämisen synnyttämistä päästöistä. Muun muassa YLE ja HS ovat yrittäneet selvittää, mitä päästöjä tunnin kestävän videon katseleminen aiheuttaa. Yritysvastuujohtajan mielestä on yhtä tärkeää ymmärtää myös, millainen jalanjälki lähettämisellä ja videon sisällöllä on.

”Kaikkiin näihin kysymyksiin selvityksemme antaa vastaukset. Toivottavasti johtomme ymmärtää, että ne eivät ole pelkästään mukavia tietoja, vaan saattavat tarkoittaa todella isoja muutoksia liiketoimintaan”, Pitkänen huokaa.

Matka kohti nollapäästöä on alkanut

”Osana omaa nollapäästötavoitettamme lähetimme keväällä 3000 alihankkijallemme kirjeen, jossa edellytimme heidän tekevän omat suunnitelmansa nollapäästöihin pääsemiseksi ensi vuoden loppuun mennessä. Viime vuonna Pitäjänmäelle valmistunut Suomen suurin avoin datakeskus on puolestaan alusta lähtien pyörinyt uusiutuvalla sähköllä Myös energiatehokkuutemme on parantunut jatkuvasti”, Pitkänen luettelee jo tehtyjä toimenpiteitä.

"Kuluttajapuolella olemme hyvällä menestyksellä kokeilleet kierrätyspuhelinten myyntiä ja yritysliiketoiminnassakin kierrätyslaitteiden määrä on kasvussa. Lisäksi jätteistämme jo 90 prosenttia kierrätetään tai käytetään uudelleen”, yritysvastuujohtaja lisää.

ICT-alan yritykset myös auttavat muita yrityksiä vähentämään päästöjään. Pitkäsen mukaan ICT-yritysten myönteinen vaikutus muihin toimialoihin on moninkertainen yritysten omiin kokonaispäästöihin verrattuna.

”Olemme esimerkiksi kehittäneet IoT-teknologiaan perustuvan ratkaisun, joka vähentää joukkoliikenteen ja raskaan liikenteen päästöjä yli kymmenellä prosentilla”, Pitkänen kertoo.

”Digitalisaatio lisää väistämättä sähkönkulutusta, mutta samaan aikaan sen avulla voidaan luoda palveluita, joilla on valtava merkitys ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Meillä on tässäkin yrityksenä iso vastuu.”

Vastuullinen toiminta ei aina ole helppoa suuryrityksille. Katso, kuinka vaikeaa se on ollut Telialle

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Yritysvastuu Medialle Ympäristövastuu
Edellinen artikkeli
Yrityksillä on ratkaiseva rooli ilmastotyössä – mutta millä teoilla on oikeasti vaikutusta?
Asetimme viime vuoden keväällä kunnianhimoiset ympäristötavoitteet: Telia aikoo olla päästötön ja ...
Seuraava artikkeli
Täällä 12 yritysmaailman vaikuttajaa päätti tehdä parhaansa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – Nyt aika alkaa kuitenkin loppua kesken: ”Luonnon kanssa ei voi neuvotella”
Pöydän ympärillä istui 12 vakavailmeistä yritysmaailman vaikuttajaa. Kokouksen oli kutsunut koolle ...