Telian ja DNA:n 5G-verkon rakennus alkaa Lapinjärvellä, Kouvolan Elimäellä sekä Loviisan Pernajassa, Liljendalissa ja Ruotsinpyhtäällä

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Yhteisverkko aloittaa 5G-verkon rakentamisen Lapinjärvellä, Kouvolan Elimäellä sekä Loviisan Pernajassa, Liljendalissa ja Ruotsinpyhtäällä. Rakennustöiden valmistuttua verkon kapasiteetti moninkertaistuu, ja samalla myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

Kattava 5G-verkko tarjoaa hyötyjä Uudenmaan asukkaille, yrityksille ja lomailijoille. Nopeat yhteydet helpottavat arkea, sillä esimerkiksi etätyöt, sovellusten käyttö ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi.

”Itäinen Uusimaa on varsinkin kesäisin erittäin suosittu matkailukohde, joten hyvät tietoliikenneyhteydet ovat suorastaan välttämättömät. Toimivat yhteydet mahdollistavat myös etätyön tekemisen, mikä on tärkeää niin asukkaille kuin vierailijoillekin”, arvioi Lapinjärven kunnanjohtaja Jarkko Sorvanto.

Enemmän mahdollisuuksia yrityksille

Myös paikallinen yritystoiminta hyötyy 5G-verkon rakentamisesta. Parempien yhteyksien myötä suuret yritykset voivat rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

5G-verkko tarjoaa myös pienille yrityksille entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkiin tarpeisiin: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

Tukiasemia päivitetään maaliskuun aikana

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 6. maaliskuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 24. maaliskuuta. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 30 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Lapinjärvi: keskusta, Heikinkylä, Ingermaninkylä, Käkikoski, Porlammi, Pukaro ja Rutumi
  • Kouvola: Elimäki, Muhniemi, Palokorpi, Takamaa ja Villikkala
  • Loviisa: Andersby, Garpgård, Greggböle, Hardom, Koskenkylä, Liljendal, Malmgård, Pernaja, Ruotsinkylä, Sarvilahti, Tjusterby ja Viirilä
  • Iitti: Haapa-Kimola ja Taasia
  • Pyhtää: Vastila
  • Myrskylä: Muttila

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

 

Lisätiedot:

Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

 

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Kuvat