Itä- ja Pohjois-Suomen 5G-yhteisverkon rakentaminen on alkanut, ja näin se etenee

Telia Finland Oyj:n ja DNA Oyj:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) on aloittanut uuden 5G-verkon rakentamisen laajentuvalle toimialueelleen Itä- ja Pohjois-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Rakennusprojekti on valmis vuoden 2023 loppupuolella. 

Uuden 5G-verkon myötä itä- ja pohjoissuomalaisten mobiililaajakaistapalveluiden kuuluvuusalue laajenee, siirtonopeudet kasvavat ja palvelutaso paranee. Laadukkaammat yhteydet ulottuvat sekä kaupunkeihin että harvemmin asutuille alueille.

”2020-luvun työ- ja viihdesovellukset, etätyötä unohtamatta, vaativat verkolta paljon kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Nämä ominaisuudet ovat tuiki tarpeellisia koko Suomessa, ei vain suurissa kaupungeissa”, kertoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

”Yrityksille 5G mahdollistaa sujuvamman työskentelyn lisäksi paremman tietoturvan, korkeamman automaation ja entistä suurempien tietomäärien reaaliaikaisen siirron."

 Puolen Suomen verkko: Telian ja DNA:n ainutlaatuinen yhteistyö laajenee

Yhteisverkko on kahden operaattorin, Telian ja DNA:n, suomalaisittain ainutlaatuinen hanke, jossa verkkoja rakennetaan yhteistyössä. Taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistavat suuremmat tiedonsiirtonopeudet 5G-verkossa kuin yhden operaattorin verkossa.

”Suomi on suuri maa, ja yhdessä rakennettu 5G-verkko on kustannustehokkain tapa tarjota nopeat yhteydet koko valtakuntaan. Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä rakennamme tukiasemat Loviisasta Utsjoelle nopeasti, ja samalla tuomme kaikkiin kuntiin vähintään viisinkertaisen kapasiteetin nykyiseen verrattuna”, kertoo Jokinen.

Telia ja DNA sopivat alkuvuodesta yhteisverkon laajentamisesta. Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee nykyisestä lounaaseen Raahe–Loviisa-linjalle, muun muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan. Laajentuva alue kattaa 62,5 % Suomen pinta-alasta ja 28,5 % väestöstä, kun alkuperäiset peittoluvut olivat 50 % ja 13,5 %.

Tänä vuonna saadaan vauhtia pohjoisen hiihtokeskuksiin

Kolmivuotinen rakennusprojekti alkoi Varkaudesta maaliskuussa. Tämän vuoden puolella uusia tukiasemia vaihdetaan Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa (Levi, Ylläs, Saariselkä ja Ruka) sekä Kaakkois-Suomessa (Varkaudessa, Leppävirralla, Heinävedellä, Liperissä, Tohmajärvellä, Rääkkylässä, Joroisissa, Rantasalmella, Enonkoskella, Kerimäellä, Savonlinnassa, Kiteellä, Parikkalassa, Punkaharjulla, Juvalla, Sulkavalla, Ruokolahdella, Rautjärvellä, Puumalassa, Imatralla, Taipalsaarella, Joutsenossa, Lappeenrannassa, Luumäellä, Savitaipaleella, Lemillä, Virolahdella ja Miehikkälässä).

Uuden 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen 4G-verkkoon nähden. Uudistuksen ansiosta kuitenkin myös alueen 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi.

5G:n hyödyt pähkinänkuoressa:

  • Luotettavuus: 5G on luotettavampi ja toimintavarmempi kuin olemassa olevat verkot
  • Nopeus: 5G mahdollistaa jopa yli gigan nopeudet
  • Laatu: 5G:n ansiosta suoratoistopalveluiden, videoiden ja TV-ohjelmien laatu on parempi eikä yhteys pätki
  • Miellyttävä käyttökokemus: 5G:n ansiosta esimerkiksi etätyöt ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi

Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

Liitteet