0600 10 100

ma-pe 8 - 20, la 9 - 16.30 — 2,50 € / puhelu + 2,50 € / alk. min + mpm/pvm

Uutta puhtia laitteeseen

Ajan kuluessa ja arjen rullatessa, käytössä olevat laitteet menettävät huomaamatta suorituskykyään turhista sovelluksista tai muista muistisyöpöistä. Muistatko milloin viimeksi poistit turhat sovellukset tai kopioit tärkeät kuvasi talteen laitteeltasi? Laitteille on hyvä tehdä säännöllinen putsaus, jotta sen suorityskyky säilyy uudenveroisena.

 

Kaikki tarpeeton pois

Puhelimessa tulisi olla vähintään 1 Gt vapaata muistitilaa. Arjessa tulee monesti asennettua erilaisia sovelluksia joiden käyttö voi hiipua tai jäävät muuten vain kokeiluksi. Näiden sovellusten poistaminen vapauttaa nopeasti tilaa ja halutessaan ne voi asentaa myöhemmin takaisin jos niitä sattuu kaipaamaan. 112-sovellus kannattaa kuitenkin pitää laitteessa, vaikkei sitä ole aiemmin tarvinnut!

Tietokoneissa auttaa samat toimenpiteet, mutta vanhaa tietokonetta voi nopeuttaa helposti myös vaihtamalla vanha perinteinen kiintolevy uudenaikaiseen SSD-kiintolevyyn.

Siisti ja puhdas muisti

Turha data kannattaa säännöllisesti poistaa. Käytössä olevat sovellukset käyttävät puhelimen suorituskykyä ollessaan taustalla auki. Puhelimen uudelleenkäynnistys onkin siksi suosittu niksi, millä taustamuistin voi nopeasti tyhjentää, mutta usein sovellukset käynnistyvät puhelimen mukana jälleen uudelleen käyttöön. Pahimmat muistisyöpöt on viisainta poistaa ja tarvittaessa asentaa uudelleen. Myös käyttöjärjestelmä varaa muistia omiin tarpeisiinsa, jolloin  sen käyttämä tallennustila on hyvä käydä läpi.
 

Kuvat ja videot pilveen

Tarvitsetko kymmeniä kuvia sunnuntaisesta auringonlaskusta vai voisitko säästää vain sen yhden huippuotoksen? Tyypillisesti tärkeimmät muistot ovat vain puhelimen muistissa ja niiden katoamisen riski on suuri. Vie kuvat ja videot pilvipalveluihin, kuten Google Photosiin, iCloudiin, Dropboxiin tai Microsoft OneDriveen. Pilvipalveluun tallennetut kuvat ja videot säilyvät tallessa, mutta eivät vie tilaa puhelimesta. Muista myös, että sähköpostit käyttävät laitteesi muistia jolloin niidenkin varmuuskopioinnista kannattaa huolehtia.

Ulkoinen tallennustila esimerkiksi on edullinen tapa säilyttää isoa määrää muistoja, mutta sinun on itse huolehdittava niiden turvallisesta säilyttämisestä toisin kuin pilvipalveluissa.

Tehdasnollaus

Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät tepsi, voit aina palauttaa älypuhelimen tehdasasetukset. Se vie kuitenkin kaiken datan puhelimesta, joten sitä ennen tiedostot, kuten kuvat ja videot kannattaa varmuuskopioida. Vaihtoehdoksi voi myös vanhan laitteen kohdallta miettiä uutta laitetta. Jos olet hankkimassa uutta puhelinta, voit tuoda vanhan puhelimesi Telia Kauppaan. Hyvässä kunnossa olevasta puhelimesta saat Telialta reilun korvauksen, mutta jopa fyysisesti vaurioituneesta puhelimista saa vaihdossa korvauksen. Myös uuden laitteen oston voit tehdä ympäristöystävällisellä tavalla eli hankkia tilalle kauttamme kuntotarkastetun ja huolletun käytetyn laitteen.

Aina maksuton kuntokartoitus

Mikäli olet epävarma, voit pyytää apua laitteesi tarkastamiseksi Telia Helpin asiantuntijoilta. Teemme aina maksuttoman kuntokartoituksen laitteellesi sekä halutessasi suoritamme maksusta vuosihuollon tai optimoinnin  matkapuhelimille, tableteille ja tietokoneille. Autamme ja opastamme samalla myös kädestä pitäen, miten suoriudut jatkossa itsekin näistä toimenpiteistä helposti.

 

Katso palvelupisteet