Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Johtaako mieletön kännykän räplääminen onnelliseen elämään? – ”Olemme aika kuutamolla tästä asiasta”

Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Antti Järventaus kaipaa avointa keskustelua siitä, miten teknologia voi auttaa ihmisiä voimaan hyvin.

Mitä tapahtui? Yht’äkkiä näyttää siltä, että media, asiantuntijat, yritysmaailma ja vanhemmat ovat heränneet todenteolla pohtimaan digilaitteiden käytön vaikutusta perhe-elämäämme, keskittymiskykyymme ja terveyteemme.

Antti Järventaus on nukkunut edellisen yön huonosti. Syynä on liian pitkään jatkunut ilta koukuttavien videoiden äärellä. Yksi video olisi riittänyt, mutta ilta venähti, kun tekoäly suositteli toinen toistaan kiinnostavampia videoita edellisen jatkeeksi samasta aiheesta – tekoälystä.

”Kysymys on juuri tästä: olemmeko tietoisia siitä, miten meihin nykyään vaikutetaan digitaalisessa maailmassa. Olisi pitänyt mennä sänkyyn ensimmäisen videon jälkeen”, Järventaus puuskahtaa.

Järventaus työskentelee erityisasiantuntijana Pelastakaa Lapset –järjestössä. Hän yrittää työkseen ymmärtää, miten lapset pärjäävät ennätysmäisen nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Digihyvinvointia etsimässä

Järventaus on tyytyväinen siihen, että julkiseen keskusteluun on pikavauhdilla harppomassa uusi käsite: digitaalinen hyvinvointi. Hänen mielestään ihmisten suhtautuminen teknologiaan on kokenut tällä vuosikymmenellä täyskäännöksen, kun siihen liitetyt ylioptimistiset toiveet ovat alkaneet romuttua.

”Teknologia ei muuttanutkaan maailmaa kuten olimme toivoneet. Optimismi on vaihtunut uhkakuviin, kun tiedonsaannin sijaan puhumme valeuutisista ja demokratiakehityksen sijaan manipuloinnista. Tähän tilanteeseen kaipaamme rehellistä keskustelua siitä, miten digitalisaatio voi oikeasti auttaa meitä parempaan elämään”, Järventaus pohtii.

Digihyvinvoinnista on alettu keskustella Järventauksen mukaan monesta syystä. Olemme tulleet tietoisiksi siitä, että käyttäytymisestämme digitaalisessa maailmassa on tehty tuote, jolla isot teknologiajätit tahkoavat käsittämättömiä voittoja. Ihmiset ovat myös alkaneet kiinnostua aiempaa enemmän omasta terveydestään ja liittävät pohdintaan digimaailman vaikutuksen esimerkiksi keskittymiskykyynsä ja unen laatuun.

”On oikeastaan aika luonnollista, että olemme juuri tässä hetkessä kiinnostuneet siitä, miten teknologia meihin vaikuttaa. Digitaalisella vallankumouksella on hurja voima, ja uusia juttuja tunkee arkielämäämme kiihtyvällä vauhdilla, mutta meillä ole aavistustakaan, millaista hyvinvointijälkeä se piirtää”, Järventaus sanoo.

Opiskeluaikanaan Nokialla työntekijöiden hyvinvointia tutkinut Järventaus uskoo, että ihmiset haluavat voida hyvin. Siihen he asiantuntijoiden mukaan tarvitsevat ravintoa, lepoa, liikuntaa, ihmissuhteita ja mielekästä tekemistä. Järventaus lisää listaan mahdollisuuden vaikuttaa omaan elämäänsä ja yhteiskuntaan.

”Esimerkiksi kännykän pitäisi auttaa meitä parempaan elämään näissä asioissa, sitä on digihyvinvointi”, Järventaus kiteyttää.

Selaamalla onneen?

Järventaus näkee kehityksessä paljon myönteistä. Jokainen voi kännykän avulla parantaa hyvinvointiaan esimerkiksi liikuntaan, ravintoon ja lepoon liittyvien sovellusten avulla. Samalla suomalaiset ovat kuitenkin huolissaan liiallisesta kännykän käytöstä perheissä.

”Olennaista olisi, että vanhemmat tunnistaisivat teknologian merkityksen elämässään. Omasta käytöstä pitää olla tietoinen ja miettiä, miten se vaikuttaa omaan ja perheen hyvinvointiin. Mitä tapahtuu, kun somen selailun sijaan päätänkin laittaa kännykän pois kädestä”

Järventaus joutuu pohtimaan laitteiden käyttöä joka päivä kotonaan kasvattaessaan perheen 7- ja 10-vuotiaita tyttöjä. ”Laitteet ovat juuri nyt heille se uusi, kiehtova juttu”.

Järventaus korostaa, että kieltäminen ja rajoittaminen eivät ole ratkaisu kännykän käyttöön liittyviin haasteisiin. “Moraalipaniikkien” sijasta vanhempien olisi hänen mielestään hyvä käyttää aikaa lapsensa mediamaailmaan tutustumiseen, avoimin mielin.

”Olemme vielä aika kuutamolla tästä asiasta, mutta onneksi tietoa tulee koko ajan lisää. Olemme vihdoin heränneet kyseenalaistamaan näitä asioita ja lähteneet hakemaan vastausta olennaiseen kysymyksen – tekeekö tämä mieletön scrollaaminen minusta onnellisemman”.

teksti: Janne Kaijärvi

kuva: Otto Uotila

Telian selvitys paljastaa - Yli 80 prosenttia suomalaisvanhemmista on huolestuneita perheensä digihyvinvoinnista.

Peräti 83 prosenttia lapsiperheiden vanhemmista kokee, että perheessä käytetään liikaa aikaa puhelimilla, ilmenee Telian valtakunnallisesta digihyvinvointiselvityksestä. Aikuiset myöntävät itsekin räpläävänsä puhelintaan turhan usein, mutta huolestuneempia he ovat jälkikasvustansa.

Yleisimmin vanhemmat näkevät, että liikakäyttö vähentää perheen yhdessäoloa ja keskustelua. Neljännes kokee puhelimen tuijottamisen vievän aikaa muulta tekemiseltä. Myös päänsärky sekä unen ja keskittymiskyvyn puute nousevat esiin.

Suomalaisvanhemmista, joiden mielestä puhelinta käytetään perheessä liikaa, kaksi kolmesta on pyrkinyt rajoittamaan sen käyttöä. Yleisin tapa on asettaa aikarajoituksia. Vain 14 prosenttia mainitsee käyttäneensä keskustelua rajoittamisen keinona.

Telian digihyvinvointiselvityksessä kysyttiin myös, kiinnostaisiko vanhempia mahdollisuus luoda perheen sisälle yhteisiä pelisääntöjä puhelimen käytölle tai seurata omaa sekä muiden perheenjäsenten viettämää aikaa puhelimella. Molemmat koettaisiin tarpeellisiksi.

 

 

 

Artikkelin aihealueet

Yritysvastuu
Lisää samasta aiheesta
Kuusakoski kierrättää ison osan Telian jätteistä – suurin osa hyötykäytetään
Telia on toimialansa edelläkävijä ympäristöasioissa
Vastuullisuuden merkitys hankinnoissa nousussa
Raskaan liikenteen digitalisaatio vähentää päästöjä merkittävästi
Telia kierrättää ja hyödyntää jopa 99,99 % jätteistään
Telia ja Pelastakaa Lapset – yhteistyössä turvallisempi verkkoympäristö lapsille
Lapset ja netti: Käyttörajoituksista hyvinvoinnin pohtimiseen
Äly kodissa parantaa energiatehokkuutta
Edellinen artikkeli
Telia on toimialansa edelläkävijä ympäristöasioissa
Kierrätämme asianmukaisesti 99,99 % keskusvarastolla syntyvistä jätteistä.
Seuraava artikkeli
Vastuullisuuden merkitys hankinnoissa nousussa
Vastuullisuuden merkitys hankinnoissa kasvaa niin yrityksissä kuin julkishallinnon puolella. Telia ...