Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Tule löydetyksi

Yksilöllisellä verkkotunnuksella eli domainilla erotut eduksesi netissä.

Yrittäjä, panosta verkkonäkyvyyteen

Verkkosivusi ovat nykypäivänä tärkein käyntikorttisi. Telia Inmics-Nebulan sivuilta voit hankkia käyttöösi verkkotunnuksen, jonka kautta kotisivuillasi on oma osoite sekä työntekijöilläsi yhtenäiset sähköpostiosoitteet.

Hanki oma verkkotunnus

Verkkotunnus isommille yrityksille

Hanki yrityksesi kotisivuille oma osoite tai työntekijöillesi yhtenäiset sähköpostit. Telia Verkkotunnuspalvelulla viestit uskottavasti ulospäin ja varmistat, ettei asiakkaasi tarvitse suurennuslasia löytääkseen sinut bittiviidakosta. Tsekkaa verkkokaupasta onko havittelemasi domain vapaana tai jätä meille yhteystietosi, jos olet epävarma miten toimia.

Jätä yhteystietosi meille

 

Verkkotunnuksen hyödyt sinulle

Olethan huomannut?

Oletko jo Telian Office 365 -asiakas? Silloin saat Telia Verkkotunnuspalvelun vuodeksi ilman aloitus- ja kuukausimaksua.

Palveluvaihtoehtomme

Virallinen fi-verkkotunnusvälittäjä

Huomasitko, että verkkotunnusten haku ja uusiminen kokivat muodonmuutoksen viime syksynä? Nyt sähköisen viestinnän säädökset sanelevat, että yksityiset ja yrittäjät tarvitsevat välittäjän fi- ja ax-verkkotunnusasioissa. Me Telialla olemme mukana muutoksessa.

Lisätietoa

Tiedote verkkotunnusten uusimisen ja haun muutoksista 5.9.2016

Verkkotunnusten haku ja uusiminen muuttuvat oleellisesti 5.9.2016. Yksityishenkilöt ja yritykset voivat rekisteröidä ja uusia aiemmin rekisteröityjä tunnuksia (.fi ja .ax) vain virallisen välittäjän kautta. Asiointi suoraan Viestintäviraston kanssa ei ole mahdollista lakimuutoksen tultua voimaan. Tämä tarkoittaa, että jokainen fi-verkkotunnuksen käyttäjä tarvitsee 5.9.2016 alkaen välittäjän. Telia on mukana muutoksessa ja toimii virallisena välittäjänä fi-verkkotunnuksen osalta.

Muutos helpottaa ja selkeyttää sekä yritysten että yksityishenkilöiden asiointia. Telia pystyy jatkossa tarjoamaan kaikki verkkotunnuksen rekisteröintiin, uusimiseen, nimipalveluun ja käyttöön liittyvät palvelut yhden asiointikanavan kautta.

fi-verkkotunnukset välittäjältä

Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema tietoyhteiskuntakaari on laaja sähköisen viestinnän säännökset kokoava laki, joka on astunut pääosin voimaan jo vuonna 2015. Verkkotunnuksia koskeva osio tulee kuitenkin voimaan vasta 5.9.2016. Uusien säännöksien mukaan yksityishenkilöt ja yritykset hankkivat jatkossa kaikki fi-verkkotunnuksiin liittyvät palvelut omalta verkkotunnusvälittäjältä. Samalla suora asiointimahdollisuus Viestintäviraston kanssa päättyy fi-verkkotunnuksien osalta.

Telia toimii jatkossakin virallisena verkkotunnusvälittäjänä. Asiakkaanamme saat nyt kaikki fi-verkkotunnuksiin liittyvät palvelut yhdestä paikasta. Näitä ovat mm. tunnusten hakeminen, uusiminen, siirtäminen, irtisanominen sekä tunnusten tietojen päivittäminen. Lisäksi saat Telialta verkkotunnuksen käyttöön liittyvät palvelut ja tekniikan kätevästi mukaan paketoituna. Näitä voivat olla esimerkiksi sähköposti-, verkkosivu- ja nimipalvelut. Muutos merkitsee sinulle merkittävästi helpompaa asiointia, haetpa fi-verkkotunnusta yksityishenkilönä tai yrityksen edustajana.

Hanki välittäjä ajoissa

Käytännössä jokainen fi-verkkotunnuksia käyttävä yksityishenkilö tai organisaatio tarvitsee 5.9.2016 alkaen välittäjän. Oma välittäjä kannattaakin hankkia mahdollisimman pian. Näin vältyt ruuhkilta, turhilta sekaannuksilta ja paniikkiratkaisuilta, kun tarvitset tunnuksen nopeasti käyttöön tai tunnusten rekisteröinti vanhenee. Huomaa, että itse tunnus säilyy aina käyttäjän eli sinun omaisuutenasi. Välittäjäsopimuksella vain valtuutat Telian hoitamaan verkkotunnukseen liittyviä rekisteripalveluja puolestasi.

Telian verkkotunnusasiakkaana (DNS Primary) sinun ei tarvitse tehdä mitään. DNS primary tarkoittaa palvelua, jossa verkkotunnusta ylläpidetään vain Telian nimipalvelimella. Telia toimii virallisena verkkotunnusvälittäjänä ja hoitaa kaikki tarvittavat muutokset puolestasi. Mikäli olet Telian DNS-Secondary -asiakas pyydämme, että otat yhteyttä Telian Yritysasiakaspalveluun tai vastuumyyjään. Verkkotunnuspalvelun laskusta voit tarkistaa, että kumpi palveluista on käytössä.

Jos olet asioinut aiemmin suoraan Viestintäviraston kanssa tai muun palvelutarjoajan kanssa, sinun täytyy siirtää verkkotunnuksesi hallinnointi viralliselle välittäjälle, kuten Telialle. Telia tarjoaa rekisteröintiin liittyvien palvelujen lisäksi kattavat ja erinomaisesti hajautetut nimipalvelut. Tekninen ylläpito on mahdollista siirtää Telialle tunnuksen siirron yhteydessä. Asia hoituu helposti ottamalla yhteyttä.

Jos haet ensimmäistä verkkotunnustasi, voit hakea sitä suoraan verkossa siirtymällä tilaamaan.

Uusia mahdollisuuksia

Uuden lain mukaan kuka tahansa voi olla fi-verkkotunnuksen käyttäjä. Nykyiset kotipaikka- ja ikärajoitukset poistuvat. Tämä tarkoittaa, että ulkomaiset yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat saada fi-verkkotunnuksen käyttöönsä. Samalla vapautuvat eräät suojatut ja kielletyt verkkotunnukset, kuten maatunnukset fi.fi ja se.fi. Myös verkkotunnuksia, jotka muodostuvat etu- ja sukunimen yhdistelmästä voi jatkossa merkitä vapaasti.

Muutoksien yhteydessä Telia on julkistanut myös Domain Parkin; kätevän palvelun, joka mahdollistaa useiden fi-verkkotunnusten rekisteröinnin ja pitämisen ”pöytälaatikossa” tulevaisuudessa toteutuvaa käyttöä varten.

Turvallinen fi-tunnus

Lakia laadittaessa on kiinnitetty erityistä huomiota yritysten ja yksityishenkilöiden omaisuuden suojaamiseen. Muutoksen yhteydessä kaikki voimassa olevat rekisteröinnit säilyvät. Kukaan toinen toimija ei siis voi vallata voimassa olevaa tunnustasi. Myös tavaramerkkien ja toiminimien suoja säilyy entisellään, eikä verkkotunnus saa loukata toisen suojattua nimeä tai merkkiä. Viestintävirasto ratkaisee oikeudenloukkaukset maksutta ja vastoin säännöksiä tehdyt rekisteröinnit puretaan. Hakuun tulevia uudenlaisia tunnuksia ei voi myöskään varata etukäteen, vaan ne myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä. Säännöt ovat samat kaikille, myös ulkomaisille toimijoille.

Lakimuutoksen jälkeen Viestintävirasto voi keskittyä ydintehtäväänsä, verkkotunnusrekisterin ja fi-juuren nimipalvelun ylläpitoon ja välittäjätoiminnan valvontaan. Selkeä työnjako parantaa yhteistyötä Viestintäviraston ja Telian välillä. Uudet toimintamallit yhdessä tiukempien teknisten vaatimusten kanssa takaavat Telian asiakkaille entistä paremman tietoturvan. Myös erilaisiin väärinkäytöksiin voidaan puuttua entistä nopeammin. Esimerkiksi tunnetun sivuston nimeä matkivat, vain kirjaimella tai parilla erottuvat haittasivustot voidaan sulkea erittäin nopeasti.

Kaikki toimenpiteet yhdessä takaavat, että Telian välittämä fi-verkkotunnus on jatkossakin luotettava ja turvallinen suomalainen valinta.

Lisätietoja lakimuutoksesta saat Telialta tai Viestintäviraston sivuilta.

Tietoa fi-verkkotunnuksen sisällöstä ja muodosta

Asiakkaana vastaat yrityksesi oman verkkotunnuksen muodosta ja siitä, että tunnus on lainmukainen. Meiltä Telialta saat kuitenkin aina apua ja tukea mm. verkkotunnuksen muotoon liittyvissä kysymyksissä.

Tietoa verkkotunnuksen muodosta

Suojatulla nimellä ja suojatulla merkillä tarkoitetaan kauppa-, tavaramerkki-, yhdistys-, säätiö- tai puoluerekisteriin merkittyä nimeä ja merkkiä taikka toiminimilaissa (128/1979) tai tavaramerkkilaissa (7/1964) tarkoitettua vakiintunutta nimeä, toissijaista tunnusta tai tavaramerkkiä sekä julkisyhteisön, valtion liikelaitoksen, itsenäisen julkisoikeudellisen laitoksen, julkisoikeudellisen yhdistyksen ja vieraan valtion edustuston ja sen toimielimen nimeä;

Verkkotunnuksessa saa olla vähintään 2 ja enintään 63 merkkiä.

Verkkotunnus ei saa merkitsemishetkellä:

1) vastata toisen suojattua nimeä tai merkkiä, ellei verkkotunnuksen käyttäjä pysty esittämään hyväksyttävää perustetta verkkotunnuksen merkitsemiselle; tai

2) muistuttaa toisen suojattua nimeä tai merkkiä, jos verkkotunnus merkitään ilmeisessä hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa.

Toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä muistuttavan verkkotunnuksen rekisteröintiä koskevaa hyötymis- tai vahingoittamistarkoitusta saatetaan vaadittaessa arvioida myös jälkeenpäin Viestintävirastossa.

Viestintävirasto voi antaa määräyksiä verkkotunnuksen toimivuudelle välttämättömistä määrittelyistä, muodosta, pituudesta ja sallituista merkeistä.

Verkkotunnuksessa sallittuja merkkejä ovat kirjaimet a–z ja numerot 0–9. Lisäksi sallittuja merkkejä ovat seuraavat merkit:

Merkki Unicodekoodi Nimi
- 002D Tavuviiva-miinusmerkki
á 00E1 Latinalainen pienaakkonen a ja akuutti
â 00E2 Latinalainen pienaakkonen a ja sirkumfleksi
ä 00E4 Latinalainen pienaakkonen a ja treema
(yleiskielessä pieni ä)
å 00E5 Latinalainen pienaakkonen a ja yläpuolinen ympyrä
(yleiskielessä pieni ruotsalainen o)
č 010D Latinalainen pienaakkonen c ja hattu
(yleiskielessä pieni hattu-c)
đ 0111 Latinalainen pienaakkonen d ja poikkiviiva
ǥ 01E5 Latinalainen pienaakkonen g ja poikkiviiva
ǧ 01E7 Latinalainen pienaakkonen g ja hattu
ǩ 01E9 Latinalainen pienaakkonen k ja hattu
ŋ 014B Latinalainen pienaakkonen äng
õ 00F5 Latinalainen pienaakkonen o ja tilde
ö 00F6 Latinalainen pienaakkonen o ja treema
(yleiskielessä pieni ö)
š 0161 Latinalainen pienaakkonen s ja hattu
(yleiskielessä pieni hattu-s)
ŧ 0167 Latinalainen pienaakkonen t ja poikkiviiva
ž 017E Latinalainen pienaakkonen z ja hattu
(yleiskielessä pieni hattu-z)
ʒ 0292 Latinalainen pienaakkonen ezh
ǯ 01EF Latinalainen pienaakkonen ezh ja hattu

Verkkotunnus ei saa alkaa tavuviiva-miinusmerkillä eikä päättyä tavuviivamiinusmerkkiin.

Verkkotunnus ei saa alkaa merkeillä xn--. Kansallisia merkkejä sisältävän verkkotunnuksen ACE muoto (ASCII Compatible Encoding) alkaa aina merkeillä xn--.

Lue lisää:

Yhteisötietojärjestelmä
Yhdistysrekisteri
Tavaramerkkirekisteri

Entistäkin varmemmin verkossa: SSL-palvelinvarmenne

Sertifioitua suojaa

Telia SSL- palvelinvarmenteella pidät verkkoliikenteesi tietoturvan kunnossa. Meillä on jo parinkymmen vuoden kokemus salaus- ja tunnistusratkaisuista. Autamme sinuakin mielellämme.

Lisätietoa SSL-sertifikaatista

hanki digiallekirjoitus

Saat .fi- ja .eu-verkkotunnuksiin tietoturvalaajennuksen ottamalla käyttöön digitaalisen allekirjoituksen. Sillä varmennat nimipalvelukyselyiden aitouden.

SUOJAA tunnuksesi tiedot

Whois-suojauksella varmistat, ettei verkkotunnuksesi yleisistä tiedoista pääse hakemaan vaikkapa tunnuksen omistajan nimeä, osoitetta tai sähköpostiosoitetta. Saat suojauksen .com-, .net-, .org-, .biz- ja .info-verkkotunnuksiin. Uusimme sen automaattisesti vuosittain.