Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Kaikki artikkelit

SSL-testi paljastaa: suomalaissivustojen salaus on retuperällä

Telia on puolen vuoden ajan tarjonnut sivustollaan mahdollisuuden tarkastaa, onko tietyllä sivustolla SSL-varmenne. Yli 40 prosenttia testatuista sivustoista ei salaa liikennettään.

Telian SSL-testissä on kerätty maaliskuusta 2017 lähtien tietoa SSL-varmenteiden käytöstä suomalaissivustoilla. Lokakuun alkuun mennessä testi on tehty yli 2000 kertaa. Testatuista sivustoista yli 40 prosenttia toimii ilman SSL-varmennetta.

Webhotellipalveluita yli kymmenelle tuhannelle sivustolle tarjoavan Telia Inmics-Nebulan asiakkaista vielä useammat toimivat ilman varmennetta. Liiketoiminnan kehityspäällikkö Riku Kuikka arvioi, että SSL-sertifikaattia käyttää ainoastaan 5-10 prosenttia yrityksen webhotelliasiakkaista.

”Varmenteita puuttuu erityisesti pieniltä yrityksiltä, jotka eivät toimi IT-alalla. SSL-varmenteiden asentaminen edellyttää jonkin verran asiantuntemusta, joten pienyritykset tarvitsevat usein ulkopuolista apua suojatakseen verkkoliikenteensä”, Kuikka kertoo.

Tähän ongelmaan vastatakseen Telia Inmics-Nebula tarjoaa asiakkailleen Telian kotimaisen SSL-sertifikaatin palveluna, johon kuuluu itse varmenteen lisäksi myös sen asennus ja ylläpito.

Varmenteet nousukiidossa vuonna 2017

Kuikan mukaan Telia Inmics-Nebulan asiakkaat ovat viimeisen vuoden aikana olleet aiempaa kiinnostuneempia SSL-varmenteista ja tilausmäärät kasvavat tasaisesti. Taustalla vaikuttaa erityisesti Google Chromen ja muiden isoimpien selainvalmistajien meneillään oleva kampanja varmenteiden painoarvon kasvattamiseksi.

Tammikuusta lähtien selainvalmistajat ovat ottaneet asteittain käyttöön varoitusmerkin sivustoilla, jotka eivät käytä SSL-varmennetta. Aluksi varoitusmerkkiä on näytetty sivustoilla, jotka keräävät tietoa käyttäjistään tai välittävät maksutapahtumia. Myöhemmin varoitusmerkki on tarkoitus näyttää kaikilla ilman SSL-varmennetta toimivilla sivustoilla.

Selainvalmistajien operaatio näyttää kantavan hedelmää: Google Chromen tekemässä tutkimuksessa 67 prosenttia selaimen käyttäjistä huomasi varmenteen puuttumisesta kertovan varoitustekstin uudistuksen jälkeen. Ennen uudistusta vastaava luku oli ainoastaan 30 prosenttia.

”On hyvä, että Googlen kaltainen taho, jota moni kuuntelee, edistää tätä asiaa. Kyse on viimekädessä internetin käyttäjien turvallisuudesta. Mitä enemmän suojattuja sivustoja, sitä turvallisempi internet”, Kuikka kuittaa.  

Teksti: Tomi Eklund
Kuva: Jaakko Lukumaa

Telia Inmics-Nebula Oy on keväällä 2017 vahvistetun yrityskaupan jälkeen osa Telia-konsernia. Yrityksellä on yli 43 000 yritysasiakasta, joista valtaosa on suomalaisia pienyrityksiä.

Telia SSL

Lisää luottamusta verkkosivustollesi! SSL-varmenteella pidät huolen, että sivustosi ja sen kävijöiden välinen liikenne ei päädy vääriin käsiin.

Tutustu ja tilaa

Artikkelin aihealueet

SSL
Lisää samasta aiheesta
Näin helposti yrityksesi nettisivustolle murtaudutaan
Yksi teknologia turvaa passin, luottokortin ja nettisivut
Kolme vinkkiä: Näin tunnistat, onko saittisi hakkeroitu
SSL-skandaali: Tunnetun tietoturvayhtiön varmenteet eivät enää pian toimi Chromessa
Nelikymppinen keksintö pyörittää digimaailmaa
Lokakuussa yhä useampi nettisivusto saa tietoturvariskin leiman
Maineikas Marttiini suojaa verkkokauppansa Telian SSL-varmenteella
Telian SSL suojaa yli 22 000 jyväskyläläisopiskelijan tiedot
Edellinen artikkeli
Nelikymppinen keksintö pyörittää digimaailmaa
Jos PKI pettäisi, digitaalinen maailma palaisi kivikaudelle. Näin on ollut jo neljäkymmentä vuotta ...
Seuraava artikkeli
Lokakuussa yhä useampi nettisivusto saa tietoturvariskin leiman
Google parantaa Chrome-selaimensa tietoturvaa niiden nettisivustojen osalta, joilla on täytettäviä ...