Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Kaikki artikkelit

Suomi tarvitsee robottistrategian

3 min

Sonera on nyt Telia.

Suomalaista robotiikkaa edistävän Airo Islandin yrittäjä Cristina Andersson kiirehtii löytämään robotiikan kansalliset vahvuudet.

Cristina Andersson on tarkastellut robotiikan ja keinoälyn vaikutuksia Jari Kaivo‐ojan kanssa kirjoittamassaan kirjassa BohoBusiness – Ihmiskunnan voitto koneesta (2012). Anderssonin teesi on, että robotiikasta tulee – tai se on jo – niin kutsuttua ubiikkiteknologiaa, eli kaikkialla läsnä olevaa. Inhimillisen toiminnan lävistävän robotiikan lupaus on, että se vapauttaa ihmisen yhä useammalla alalla luovaan työhön, jossa ihmisen luontaiset henkiset kyvyt pääsevät oikeuksiinsa. Syntyy boheemien, luovien ja itsenäisten ihmisten luokka, jonka luoma lisäarvo on inhimillisemmällä pohjalla kuin koskaan aikaisemmin moderneissa yhteiskunnissa.

Jälkiteollinen yhteiskunta

Robotiikan lupaus on siis radikaalisti jälkiteollinen yhteiskunta. Andersson uskoo, että nousun merkit ovat ilmassa.

”Robotiikka on eksponentiaalinen teknologia, eli se kehittyy kiihtyvällä vauhdilla. Joka päivä alalta tuntuu löytyvän jokin uusi innovaatio. Tämä on heijastuma siitä, että markkina on räjähdysmäisessä kasvussa. Robottiteknologia tulee yhä uusille alueille, ja robotiikkaa kutsutaankin 3e‐teknologiaksi: emerging, exponential, everywhere. Robotisaatio on megatrendi, joka vaikuttaa sekä yrityksiin, yhteiskuntiin että kaikkiin ihmisiin.”

Anderssonin viesti on, että robotiikan tuloon pitäisi varautua huomattavasti nykyistä syvemmällä tasolla. Tarvitaan visioita siitä, mitkä robotiikan suuret linjat ovat ja mihin nojaavat mahdolliset kansalliset vahvuudet. Robottistrategia on keino linjata robotiikan nykyisiä ja tulevia painopisteitä. Euroopan unioni on laatinut robotiikkastrategian jo vuonna 2009, mutta Suomella ei sellaista vielä ole.

”Osaamisemme kaipaa päivittämistä ja robotiikan innovaatiot odottavat tulemistaan. Itse asiassa robottimarkkinana Suomi menee takapakkia, päinvastoin kuin monet kilpailijamaat. Esimerkiksi Britannia hyötyy tällä hetkellä näkyvästi robotiikasta siten, että suuryritykset kuten Rolls Royce ovat palauttamassa tuotantoaan takaisin Britanniaan. Tämä tapahtuu siksi, että robotit tekevät työtä halvemmalla kuin ihminen halvan tuotannon maissa”

Pelisäännöt selviksi

Robotiikkastrategia liittyy paitsi kilpailukyvyn varmistamiseen, myös robotiikan sovittamiseen jokapäiväisen elämän kontekstiin.

”Nyt olisi käytävä keskustelua robotiikan pelisäännöistä. Esimerkiksi siitä, millä tavoin robotit saavat olla yhteydessä pilveen. Myös tulonjakokysymys nousee varmasti esiin. Britannian esimerkki näyttää, että tällä hetkellä robotiikka vielä lisää työpaikkoja. Siihenkin täytyy varautua, että ne alkavat korvata joitakin työpaikkoja.”

Andersson tyrmää ajatuksen robottiverosta uuden tulonjaon sääntelijänä.

”Todennäköisesti se johtaisi siihen, että Suomeen ei tule robotteja. Jos alamme säädellä robottiveroja, niin emme saa tuotantoa nousuun Suomessa – eikä myöskään robotteja hyödyntäviä palveluita.”

Uusia aluevaltauksia

Robotiikkaosaamisen keskittäminen ekosysteemin kaltaiseksi ryhmittymäksi saattaa olla pienen maan kilpailuvaltti. Airo Island yhdistys (Artificial Intelligence & Robotics in Finland) pyrkii rakentamaan uutta ekosysteemiä ja kokoamaan yhteen kotimaista ja kansainvälistä robotiikkaosaamista.

”Robottien tehokas ja turvallinen toiminta vaatii uudenlaisia digitaalisia arkkitehtuureja. Sanoisin, että peliala on se alue, josta uutta robotiikkaosaamista kannattaisi lähteä etsimään ennemmin kuin perinteisistä insinööritieteistä. Made in Finland ‐robottien avulla rakennamme maahan uutta osaamista ja innovaatiokykyä.”

Robottien valmistajat ovat siirtymässä palvelusektorille. Maailmalla on jo ravintoloita, joissa on pelkästään robottitarjoilijoita. On myös hotelleita, joita pyörittävät robotit. Kun robotit alkavat näkyä jokapäiväisessä elämässä, niiden soveltamista vastuullisemmissakin tehtävissä ryhdytään pohtimaan.

”Uudessa lastensairaalaprojektissa olemme ideoineet hoivakaverin, jonka tarkoitus on lyhentää lasten sairaalassaoloaikoja. Hoivakaveri on kotiin lainattava robotti, joka näyttää nallelta tai mollamaijalta. Kun hoivakaveria esimerkiksi rutistaa, se tekee tiettyjä mittauksia lapsesta ja välittää ne lääkärille. Hoivarobotin avulla lapsi voi siis itse muuttua hoitotoimenpiteiden kohteesta aktiiviseksi toimijaksi omassa hoitoprosessissaan.”

Teksti on Soneran syksyllä 2015 julkaisemasta kirjasta Uuskasvun polut – Digitalisaation lupaus.

Lisää samasta aiheesta
Edellinen artikkeli
Älykäs logistiikka mullistaa jätehuollon
Uusilla näkökulmilla selvää säästöä.
Seuraava artikkeli
Kesätyöblogit: Myyntihenkisyys ja asiakaskeskeisyys ovat valmistuvan valtit
Työnantajien odottamia taitoja voi myös kehittää.