Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Digitalisaatio ei riitä, Suomi nousuun roboteilla

Sonera on nyt Telia.

Sonera B2D -seminaari järjestettiiin 3.9.2015 Helsingin Lasipalatsin BioRexissä. Seminaarissa kuultiin puheenvuoroja digitaalisuuden mahdollisuuksista ja haasteista. Lue raportti tapahtumasta tästä. Katso tallenne tapahtumasta täältä.

Alla Anderssonin puheenvuoron tallenne Sonera B2D -seminaarista.

Isompi kuin internet

Cristina Andersson (@winninghelix) esitti heti puheenvuoronsa alkuun kovan väitteen. Tämä maa ei pärjää ilman robotiikkaa. Toisaalta, jos ajatellaan että robotiikan vaikutus tuottavuuteen voi olla jo +30%, miksi yrittäisimme edes pärjätä ilman sitä? Anderssonin mukaan Sote-sektorin suuria ongelmia ei ratkaista ilman robotteja, niin tärkeästä asiasta on kyse. Anderssonia siteeraten: ”Robotiikka on isompi kuin internet vaikutuksiltaan.”

Robottien yleistyminen maailmassa ja yhteiskunnassamme on iso muutos, sillä vain mielikuvitus on rajana mitä se muutos tulee lopulta tarkoittamaan. Erilaiset asiat tulevat yhteen ja mahdollistavat aivan uudenlaisen kehityskulun tapahtuman. Andersson sanoi, että kun keinoäly, design ja tietotekniikka kehittyvät kaikki hirveää vauhtia, saadaan jokin uusi asia aikaan. Robotti on fyysinen toimija, kuten ihminen, ja siksi robotiikan yleistyminen on niin vallankumouksellista.

Kirjailija Peter H. Diamandisin mukaan tulevaisuus on parempi kuin osaamme kuvitellakaan. Hänen mukaansa maapallolla on tällä hetkellä käynnissä räjähdys. Kambrikauden räjähdys tapahtui 500 miljoonaa vuotta sitten ja sen seurauksena maapallolle tuli hirvittävä määrä uudenlaisia eliöitä. Nyt on uudestaan samankaltainen räjähdys käynnissä.

Triljoonabisnes

Mitkä ovat sitten robottien suurimmat hyödyt? Ne voivat kommunikoida. Ne voivat liikkua maalla, merellä tai ilmassa. Ne tunnistavat ongelmia ja ratkaisevat niitä. Ne eivät tarvitse valoa, yöunia eivätkä lakkoile. Andersson nosti erinomaisena esimerkkinä kiinalaisen ABB:n kehittämän Yumi –robotin, joka kykenee yhteistyöhön ihmisen kanssa. Yumi on robotti, jota ei tarvitse koodata. ”Koodaaminen on disruptoitumassa”, totesi Andersson.

Robotit ovat jo nyt yleisiä teollisuudessa, mutta tulevaisuus tulee vasta siinä vaiheessa todella mullistumaan kun ne yleistyvät ihmisten keskuudessa sosiaalisina toimijoina, joiden kanssa voimme kommunikoida. Andersson totesi: ”Se joka keksii mediakonsepteja robotteihin, on voittaja. Tietokone käyttöliittymänä ihmisen ja digitaalisen maailman välillä on jäämässä historiaan.” Ennustetaan, että jo vuonna 2025 robotiikan taloudelliset vaikutukset ovat 6,5 triljoonaa dollaria. Robotiikan arvoa ei pidä kuitenkaan mitata ainoastaan rahassa, sillä se voi olla myös valtava arvokkuuslisä ihmiselle. Suomessa on valtava määrä yksinäisiä ihmisiä ja jos robotiikasta voi olla apua esimerkiksi lukuisiin mielenterveysongelmiin, eikö se kannattaisi hyödyntää? Andersson toteaa: ”Kansallinen fokusointi auttaa, että asioita lähtee tapahtumaan.” Kuten seminaarin juontaja Ville Tolvanen hyvin mainitsi, maassamme olisi tälläkin hetkellä kaikki tekninen osaaminen robotiikan kehittämiseksi.

On aika lopettaa junan vierellä hölkkääminen. Suomi tarvitsee robotteja.

'

Ville Vento palvelee yritysasiakkaita puhelimessa ja sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Hänellä on usean vuoden kokemus operaattorimaailmasta eri tehtävien parista.

Seminaarissa lanseerattiin Soneran julkaisema kirja Uuskasvun polut – Digitalisaation lupaus.

Lue lisää

Artikkelin aihealueet

Digitalisaatio
Lisää samasta aiheesta
Telia Lab jahtaa innovaatioita – "Tulevaisuutta luodaan nyt"
Tekoäly vaatii tekoja. Nyt heti.
Älykäs rekkaliikenne kehittyy pian 5G-vauhdilla
Vapo hyötyy ICT-ratkaisuiden keskittämisestä
Uberin haastajaa pyörittää 19-vuotiaana Taxifyn perustanut virolainen Markus Villig
Digitalisoidu tai katoa – Sisuste-Peltoniemi päätti pelastua ja muutti samalla huonekalualaa
Turvallinen on tuottoisaa
Yksi ICT-kumppani riittää
Edellinen artikkeli
Esineiden internet hopealuotina – mahdollistaako se uudet liiketoimintamallit?
Uskoa yritysten ja yhtiöiden boostaamiseen IoT:n avulla löytyy.
Seuraava artikkeli
Pelon hinta
Olemme vähään tyytyväisiä oleva kansa ja se on heikkoutemme.