Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Mitä voimme oppia älykaupungeista maailman metropoleilta?

Kaupunginosa, jossa on oma mikroilmasto. Leikkipuisto, jonka sijainti on suunniteltu auringon kiertokulun ja varjojen mukaan. Onnellisuusmittari, jolla mitataan muun muassa poliisin ja raastuvan asiakastyytyväisyyttä. Telian kehitysjohtaja Marko Lepola vei yleisön nojatuolimatkalle älykkäisiin metropoleihin Turun kaupungin järjestämässä tilaisuudessa.

”Singaporessa on suunniteltu älykkäiksi kokonaisia kaupunginosia. Esimerkiksi uusi kaupunginosa simuloitiin ja suunniteltiin siten, että ilmavirrat luovat sinne hyvän mikroilmaston”, Lepola kertoi. ”Kaupungissa on 24 000 hissiä, ja niille tehdään ennakoivaa huoltoa ihmisten nukkuessa. Singaporen taksit puolestaan lähettävät jatkuvasti sijaintitietojaan, jolloin datan avulla voidaan kehittää liikennettä ja liikenneväylien infrastruktuuria sekä parantaa julkisia liikenneyhteyksiä. Jakeluautojen liikkumistakin koordinoidaan eli kauppojen tavarantoimitukset eivät ole kaupungissa sattumanvaraisia.”

Älykaupungissa kiinnitetään luonnollisesti huomiota myös energiantuotantoon ja esimerkiksi sadevesien käsittelyyn, sillä sateiden aikana maassa tulee vettä runsaasti. Hankkeen takaa löytyy pääarkkitehti Cheong Koon Hean, joka on valjastanut kaupunkiarkkitehtuurin tukemaan älykaupunkikehitystä. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

’Data on uusi öljy’ -hokema kolahti öljysheikkiin

Dubain tavoitteena on olla maailman onnellisin kaupunki, ja kaupungissa mitataan asiakastyytyväisyyttä kaikesta mahdollisesta – esimerkiksi poliisin ja lakituvan kanssa asioimisesta. Kaikissa julkisissa palveluissa käytetään onnellisuusmittareita, ja äänestyksiä tulee päivittäin jopa 8 000. Palveluita muokataan ja parannetaan datan pohjalta. Kansalaisilla on myös käytössään sovellus, josta löytyvät muun muassa julkisen liikenteen palvelut, ajokortti, lupa-asiat sekä koulutukseen ja terveydenhuoltoon liittyvät asiat.

”Vastaavaa datan käyttöön liittyvää hanketta tuskin löytyy muualta”, Lepola totesi. ”Dubaissa tehtiin laaja määrittely siitä, mitä dataa kaupungilta löytyy. Dubai Data Law astui voimaan vuonna 2015. Laissa määritellään pelisäännöt sille, miten dataa avataan kaikkien käyttöön, missä muodossa se pitää tallentaa, millaiset sen käyttöoikeudet ovat ja miten ei-julkista tietoa käsitellään. Ei-julkisen tiedon määrä pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, sillä datan halutaan olevan lähtökohtaisesti avointa yrityksille ja asukkaille.”

Onnistuneet älykaupunkihankkeet pohjautuvat näkemykseen ja osallistamiseen

Älykaupunkeja on tutkittu muun muassa Mapping Smart Cities in the EU -tutkimuksessa, joka on yksi laajimmista aiheeseen liittyvistä tutkimuksista Euroopassa. Siinä tarkasteltiin esimerkiksi elinympäristöä ja hallintoa sekä sitä, mitä tapahtuu kaupunkien taloudelliselle toimeliaisuudelle. Tutkimuksessa 240 kaupunkia ilmoitti olevansa älykaupunkeja tai ainakin käynnistäneensä siihen liittyvän hankkeen.

”Tuloksellisuuden selittää tutkimuksen mukaan selkeä näkemys siitä, mitä ollaan tekemässä. Asukkaiden tulee olla mukana projektissa ja heidän tulee pystyä vaikuttamaan, mikä tarkoittaa esimerkiksi hankkeiden toteuttamista kaupunkilaisten ideoiden pohjalta. Onnistuneissa älykaupunkiprojekteissa myös paikalliset yritykset on otettu mukaan, ja hanke tuo niille lisää liiketoimintaa”, Lepola selvitti. ”Myös johtajuuden tulee olla näkyvää kaikilla tasoilla. Se lähtee ylimmältä tasolta, mutta valuu myös muille tasoille työntekijät huomioiden.”

Lepolan viimeinen esimerkki löytyy Suomen läheltä, Tukholmasta.

”Tukholmassa kaupunki tekee Telian kanssa Crowd Insights -menetelmää hyödyntäen selvitystä siitä, miten ihmiset tulevat ja lähtevät töihin. Myös bussien liikkumista seurataan tarkasti”, Lepola kertoi. ”Menetelmää on kokeiltu myös Tampereella, jossa Robbie Williamsin konsertin yhteydessä haettiin dataa analysoimalla tietoa muun muassa siitä, miltä paikkakunnilta tapahtumaan tultiin ja miten ihmiset poistuvat tapahtumasta.”

Crowd Insights -menetelmässä datasta ei pystytä erittelemään kenenkään henkilökohtaisia tietoja tai yksittäisten ihmisten liikkeitä, vaan aina tarkastellaan laajempia ihmisjoukkoja. Kun ihmismassojen liikkeitä ymmärretään paremmin, voidaan myös esimerkiksi joukkoliikennettä sujuvoittaa dataan pohjautuen.

Maailmalta napatut opit voisi kiteyttää siten, että dataa kannattaa kerätä ja hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti ja sen tulee olla avoimesti sidosryhmien käytettävissä. Selkeä visio, joka on niin johdon, työntekijöiden, asukkaiden kuin yritysten tiedossa, vie älykaupunkihanketta eteenpäin ja sitouttaa sidosryhmät mukaan, etenkin jos heidän ajatuksiaan ja ideoitaan kuunnellaan ja toteutetaan.

Lue lisää: Nysse tulee - Tampere etsii ihmisvirroista sujuvuutta joukkoliikenteeseen

Tutustu Crowd Insighsiin täältä.

Opi kaikki olennainen IoT:stä 15 minuutissa täällä.

Osallistu webinaariin >

Kiinnostaako väkijoukkojen liikkumisen analytiikka?

Crowd Insights tarjoaa uudenlaista dataa kaupunkien, yhteisöjen ja yritysten avuksi, jotta ne voivat kehittää nykyisiä ja uusia palveluja. Jätä yhteystietosi meille niin jutellaan lisää!

Jätä yhteystietosi meille

Artikkelin aihealueet

Internet of things Crowd Insights
Lisää samasta aiheesta
Kaupunki mittaa, ohjaa ja kehittää itseään
Oulu on Suomen ensimmäisiä 5G-älykaupunkeja
Länsimetro muutti espoolaisten liikkumista - Telian uusi datapalvelu seuloi miljoonia matkoja
Ihmisvirtojen liikkumisesta saatava data auttaa tekemään parempia päätöksiä
Raskaan liikenteen digitalisaatio vähentää päästöjä merkittävästi
Liikenteen murros tapahtuu tässä ja nyt ‒ Neste ja Telia rakentavat yhdessä älykkäämpää liikkumista
8 tapaa saada NB-IoT:llä silkkaa säästöä
Kohti ihmislähtöisempää liikennesuunnittelua
Edellinen artikkeli
Näin mittaat asiakaspalvelusi kehitystä oikein – 5 pointtia
Asiakaspalvelua voi mitata monella tavalla. Jyvät erottuvat akanoista sen perusteella, mitkä ...
Seuraava artikkeli
Asiakaskokemus on digitalisaation pysyvä ykköstrendi – vuonna 2018 sen rakentamista tukevat yhä useammin sosiaalinen ostaminen ja saumaton, ennakoiva asiakaspalvelu
Asiakaskokemuksen parantamiseksi on vuonna 2018 tarjolla uskomattomalta tuntuvia ratkaisuja, joita ...