Uusimmat blogit

Valitse vapaaehtoistyö kiinnostuksesi mukaan

5 min
Tällaisia kuvia vaasalainen Katja Nevala ottaa nuorten kanssa. "Tykkään hullutella ja kokeilla uutta. Tärkeintä kouluvierailuilla on antaa nuorten puhua. Minun tehtäväni on vain ohjailla, keskustella ja kysyä."

Turha sitä on kierrellä: vapaaehtoistyössä tärkeintä on oma motivaatio ja tekemisen ilo. Vapaaehtoistyöllä voi myös laittaa hyvän kiertämään, siksi työn kohde kannattaa miettiä huolella.

Lahtelaisella Katja Laaksolla on kolme teini-ikäistä lasta, joita hän kuskaa harrastuksiin harva se päivä. Voisi luulla, että luontevasti lasten kanssa viihtyvä nainen valitsisi vapaaehtoistyönkin lasten maailmasta. Mutta Katja parkaisee: ”Ei tulisi mieleenkään! Olen aina pitänyt vanhuksista ja nautin heidän seurastaan. Hehän ovat rakentaneet tämän maan, joten he jos ketkä ansaitsevat huolenpitoa ja arvostusta.”

Niinpä Katja lähetti sähköpostia kotikaupunkinsa palvelutaloon ja kysyi, kiinnostaisiko asukkaita saada neuvontaa älylaitteiden käyttämisessä.

”Oikein toimittu”, toteaa vapaaehtoistyötä tutkinut yhteisöpedagogi Salla Kuuluvainen. Hän on kirjoittanut kirjan nimeltä Vapaaehtoistyön johtaminen. ”Vapaaehtoistyön valinnassa on tärkeää kuunnella itseään ja valita tehtävä, joka motivoi juuri minua ja sopii omaan elämäntilanteeseeni.”

Suomalaiset ovat innokkaita vapaaehtoisia: melkein puolet tekee hommia toisten hyväksi ilman palkkaa. Urheiluseuroissa tehdään valtavasti vapaaehtoistyötä, samoin taloyhtiöiden hallituksissa. ”Suomessa on peräti 120 000 yhdistystä. Niissä on lukemattomia vapaaehtoistehtäviä”, Kuuluvainen sanoo.

Parhaiten vapaaehtoistyössään viihtyvät ne, jotka saavat tehtävistä merkitystä elämäänsä ja kykenevät vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin. ”Kun miettii, mikä työ itselle sopisi, kannattaa myös pohtia, miten usein ja kuinka paljon aikaa kerrallaan tehtäville voi ja haluaa antaa.”

Onko tärkeintä sittenkin rupattelu?

Katja Laakson tempaus palvelutalossa kesti kaksi tuntia. Sitä edeltävällä viikolla hän kävi tapaamassa palvelutalon johtoa ja kertoi, että hänen työnantajansa Telia on aloittanut koko henkilöstölle tarkoitetun vapaaehtoistyön YOUNITE-ohjelman. Se kannustaa jokaista telialaista tekemään vuoden aikana yhden palkallisen työpäivän verran vapaaehtoistyötä, joka mielellään liittyy lapsiin, vanhuksiin ja digitalisaatioon.

”Minut ja muut vapaaehtoiset toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi. Henkilökunta vitsaili, että voimme toki opastaa laitteiden käyttöön heitäkin”, Katja kertoo.

Katja laati palvelutalon digivierailumahdollisuudesta ilmoituksen Telian Younite-sivustolle. ”Oli jännä seurata, miten minulle tuntemattomat kollegat alkoivat ilmoittautua mukaan.”

Niinpä eräänä syksyisenä tiistaiaamuna viisi naista ei mennytkään  työpaikalleen vaan kaarsi lahtelaisen palvelutalo Wanhan Herran pihaan. Aulassa odotti kymmenkunta senioria, kun tulijat asettelivat kahvitermoksensa ja tuliaisomenansa pöytään. Lämpimimmän vastaanoton sai mukaan päässyt Viivi-terrieri, jota kaikki halusivat silitellä.

Eräällä palvelutalon asukkaalla oli osoitekirja, ja Katja alkoi naputella hänen osoittamiaan läheisten numeroita puhelimeen. Toinen asukas pyysi neuvoja uudella älypuhelimella soittamiseen.

Tiina Ikävalkon Viivi-terrieri sai paljon kavereita. Salme Mahlavuori toivotti vapaaehtoiset tervetulleeksi toistekin.

”Olin etukäteen kuvitellut, että lapsistaan ja lastenlapsistaan kaukana asuvat seniorit haluaisivat kokeilla Skypen ja WhatsAppin käyttöä, mutta niistä emme puhuneet lainkaan. Useimmat kaipasivat juttuseuraa. Rupattelimmekin sitten evakkomuistoista ja ihan muista asioista kuin tableteista ja puhelimista. Kotiin lähtiessä meillä kaikilla oli hyvä mieli.”

Koululaiset kaipaavat keskustelua

Tutkija Salla Kuuluvaisen mukaan yritysten ja työnantajien vapaaehtoistyöohjelmat ovat yleistymässä. ”Se on ehdottomasti win-win-tilanne molemmille osapuolille. Toinen saa ilmaista apuvoimaa ja toinen uuden ja antoisan kokemuksen.”

Usein yritysten vapaaehtoiset tarjoavat työpanostaan järjestöille. Kuuluvainen kannustaa järjestöjä valmistautumaan mahdolliseen työtarjoukseen huolellisesti. ”Voi olla hankalaa keksiä vaikkapa parillekymmenelle ihmiselle kiinnostavaa tekemistä yhdeksi päiväksi. Lyhyttä pestiä varten ei ole realistista tarjota kovinkaan pitkää valmennusta, mitä moni tehtävä vaatii”.

Hyvänä esimerkkinä Kuuluvainen pitää muun muassa Metsähallituksen raivaustalkoita. Parhaimmillaan töitä voi tehdä omalla porukalla oman jaksamisen mukaan ilman suurempaa valmentautumista.

Telialla vapaaehtoistehtäviä järjestävät sekä työntekijät itse että yrityksen vapaaehtoiskoordinaattorit, joita Telialla on seitsemällä paikkakunnalla.
Vaasassa Telialla työskentelevä Katja Nevala on valinnut omaksi vapaaehtoistyökseen kouluvierailut. ”Mietin vuosien ajan, että haluaisin tukea nuoria sosiaalisen median käytössä. Kun työnantaja käynnisti vapaaehtoisohjelman, tajusin tilaisuuteni koittaneen.”

Aluksi Katja Nevala ajatteli käyttävänsä tehtävään työnantajan tarjoaman yhden päivän. Kouluvierailut olivat Katjalle niin antoisia, että hän on jatkanut niitä ensimmäisen käynnin jälkeen omalla ajallaan. ”Oli innostavaa huomata, että nuoret kyllä tietävät somessa toimimisesta vaikka mitä. Hei eivät kaipaa aikuista sormi pystyssä opastamaan. Parasta on ohjata keskustelua. Haluan kannustaa nuoria miettimään itse, kuinka toimia mahdollisissa verkkokiusaamistilanteissa tai millainen on sopiva kuva someen.”

Katja Nevalan koulukäynneille laatima opetusmateriaali on vapaasti muidenkin telialaisten käytössä. ”Olen kannustanut monia työkavereitani lähtemään kouluihin. Tärkeintä siellä on rupatella tasa-arvoisesti nuorten kanssa. Ei sillä ole väliä, oletko koskaan edes nähnyt Snapchattia tai Musical.lyä. Kyllä nuoret niistä kertovat.”

Näin löydät sopivan vapaaehtoistyön

Mieti ensin

  1. Kuinka usein olet valmis työskentelemään ja kuinka monta tuntia kerrallaan? Esimerkiksi kulttuuritapahtumissa tarvitaan apua muutaman intensiivisen päivän ajan kerran vuodessa. Alaikäisen aikuiskaverin on hyvä sitoutua lyhyempiin tapaamisiin ainakin pari kertaa kuussa.
  2. Millainen on maailmankuvasi? Minkä eteen olet valmis laittamaan itsesi likoon? Ympäristönsuojelun? Lasten, vanhusten, turvapaikanhakijoiden?
  3. Haluatko mieluummin jakaa ammattiosaamistasi vaikkapa mentoroimalla nuorta alalle tulijaa vai nimenomaan unohtaa päivätyön kokonaan tekemällä jotakin itsellesi uutta?
  4. Kaipaatko fyysistä työtä, kuten risusavottaa luonnonsuojelujärjestön kesäleirillä? Vai viihdytkö paremmin koneella vaikkapa yhdistyksen somettajana?

Etsi sitten tehtävä

Kysele tehtäviä kiinnostavista järjestöistä, urheiluseuroista ja kulttuuritapahtumista.

Teksti: Kaisa Viitanen
Kuvat: Lauri Rotko

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Younite
Edellinen artikkeli
Pientä puuhastelua vai aitoa auttamista?
Pankin työntekijä neuvoo talousvaikeuksiin joutunutta nuorta, insinööri käy lukemassa lehteä ...
Seuraava artikkeli
Lasten lauantai veti Digiboom-ständin täyteen – vain Muumit suositumpia
Telian tiskillä oli ruuhkaa Rovaniemen Revontuli-kauppakeskuksessa järjestetyn Lasten lauantai ...