Uusimmat blogit

Työpäivä, josta jäi erityisen hyvä fiilis

4 min

Vapaaehtoistyöstä voi saada hyvän mielen lisäksi myös normaalin rahapalkan. Satu Rautio ja Suvi Hongisto viettivät erilaisen työpäivän koulutapahtuman valvojina. ”On todella hienoa, kun työnantaja antaa mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä työajalla”, Telialla Helsingissä työskentelevä kaksikko kiittelee.

Syksyisenä arki-iltana Vantaalla sijaitsevan Trio Sport Centerin liikuntasali täyttyy sadoista ala-astelaisista. Lapset pakkautuvat suureksi, liikehtiväksi parveksi lavan eteen. Alkaa tunnelman nostatus. Juontaja hihkaisee iskulauseet ja pyytää toistamaan perässä.

”Älä kiusaa! Hyvä kaveri!” lapset huutavat kuorossa. Tapahtuman kantavana teemana on ”sanoa yhdessä ei koulukiusaamiselle ja kyllä mahtavalle kouluvuodelle”. Nuorimmilla koululaisilla on isä tai äiti mukanaan.

Telian HR-osastolla työskentelevä Satu Rautio päivystää keltainen liivi yllään keskellä salia valmiina opastamaan lapsia ja heidän vanhempiaan käytännön asioissa. Pyöräilykypärään sonnustautunut poika kysyy neuvoa: ”Hei, jos mä menen ulkona käymään, pääsenkö rannekkeen kanssa takaisin?” ”Pääset. Ota juotavaa, sulla on pää hiestä märkä”, Rautio kehottaa.

Satu Rautio opasti lapsia ja heidän vanhempiaan koulutapahtuman käytännön asioissa. Rautiolta liikeni aikaa neuvoa myös omaa poikaansa, 10-vuotiasta Veetiä.

Raution kollega Suvi Hongisto, valmistautuu ohjaamaan lasten muodostamaa nimmarijonoa tapahtumassa vierailevien tubettajien luokse. ”Hieman pelottaa, tuleeko kaaos”, hän naurahtaa.

Päivä vuodessa vapaaehtoistyötä työajalla

Satu Raution lapset käyvät vantaalaista Hiekkaharjun koulua. Kun koulun vanhempainyhdistys alkoi järjestää naapurikoulun kanssa syystapahtumaa, Satu muisti työpaikkansa uuden, keväällä lanseeratun Younite-vapaaehtoistyöohjelman.

”Meitä telialaisia on kannustettu tekemään päivä vuodessa vapaaehtoistyötä palkallisella työajalla. Mieleeni tuli heti, että koululaisten tapahtuman voisi mainiosti ilmoittaa mukaan Youniteen”, Rautio sanoo. Vapaaehtoistyön tulee liittyä lapsiin, nuoriin tai senioreihin sekä digitaalisuuteen.

”Kaikki kävi todella helposti. Naputtelin netissä hakemuksen Youniten alustalle ja kysyin vanhempainyhdistykseltä, onko ookoo, jos telialaiset tulevat koulutapahtumaan vapaaehtoisiksi. Sen kummempaa ei vaadittu. Suosittelen lämpimästi muitakin työkavereitani yhdistämään Youniten mieleiseensä toimintaan”, Rautio sanoo.

Koulutapahtuma täytti Youniten kriteerit: syystapahtuman tubeklinikassa sekä Telian ja Pelastakaa Lapset ry:n ylläpitämällä Digiboom-pisteellä annettiin kullanarvoisia neuvoja, kuinka lapset voivat toimia netissä turvallisesti.
Myös Satu Raution työkaveri Suvi Hongisto tarttui tilaisuuteen ja ilmoittautui mukaan Youniten vapaaehtoiseksi.

Tubettajat puhuvat koulukiusaamista vastaan

Liikuntasalissa ohjelma on huipentumassa illan kohokohtaan: suosittujen tubettajien lavashowhun. ”Lakko! Herbalisti! ZoneVD!”, lapset kiljuvat ja kurottavat napsimaan kännyillä valokuvia.

”Kuinka moni on nähnyt, kun teen mailalla veivin”, huppariin sonnustautunut ZoneVD kysyy mikrofoni kädessään lavalla. Kymmenet innokkaat nostavat kätensä. ZoneVD kertoo, että hän on saanut paitsi nauttia suosiosta myös kuraa niskaansa. ”Minua on haukuttu veivihörhöksi.”

Myös Lakko ja Herbalisti kertovat kokemuksistaan ja ZoneVD:n lailla painottavat, ettei kukaan saa kiusata ketään koulussa. ”Nimittely ja syrjiminenkin ovat kiusaamista”, he valistavat.

Lapset räpsivät kännyköillä kuvia suosituista tubettajista ZoneVD:stä (vas), Herbalistista ja Lakosta.

Suvi Hongisto pääsee jonovahtina tositoimiin, kun tubettajat vetäytyvät takahuoneeseen jakamaan nimikirjoituksia. Salamannopeasti syntyy koko salin reunustoja pitkin kiemurteleva satojen lasten jono.

Kolme lippalakkipäistä poikaa odottaa kärsimättömästi vuoroaan. ”Koska me päästään sisään?” he tenttaavat Hongistoa. ”Hetki vielä, niin päästän teidät nauhan taakse”, Hongisto vastaa. ”Aiotteko pyytää nimmarin vai kuvan?” hän kysäisee pojilta. ”Kuvan!” kuuluu kuin yhdestä suusta.

Porttivahti Hongisto tekee illan mittaan gallupia ja kyselee jonottavilta lapsilta, kuka tubettajista on heidän suosikkinsa. ”Zone VD veivaa kuulemma hyvin säbää, mutta Lakko on silti suosituin”, Hongisto summaa.

”Tapahtumasta jäi todella hyvä fiilis”

Illan aikana Suvi Hongiston pieni jännitys kaaoksesta osoittautuu turhaksi. ”Minun ei ole tarvinnut kertaakaan komentaa lapsia. He ovat käyttäytyneet todella nätisti.”  

Illan parasta antia vapaaehtoistyöntekijälle on jutella lasten kanssa ja nähdä heidän innostuksensa, kun he odottavat ihailemiensa tubettajien tapaamista.
”Jotkut lapsista eivät edes tiedä, keitä nämä tubettajat ovat, mutta silti he jonottavat pitkään kärsivällisesti”, Hongisto naurahtaa. ”Tapahtumasta jäi minulle todella hyvä fiilis. Oli kiva ilta”, hän kertoo.

Sali alkaa tyhjentyä. Satu Rautio on yhtä tyytyväinen. Eniten koulutapahtuman järjestäjää liikutti nähdä lasten ilo henkilökohtaisen tubettajatapaamisen jälkeen.

”Lapset olivat hellyttäviä, kun he onnellisina ja muikeina tulivat ulos takahuoneesta. Jotkut näyttivät kännyään, jossa näkyi, kuinka he löivät valokuvassa ylävitosen idolinsa kanssa”, Rautio kertoo.   

Kun lapset ovat lähteneet, Satu Rautio ja Suvi Hongisto jäävät illan päätteeksi vielä roudaamaan pöydät paikalleen ja moppaamaan lattioita.  

Teksti: Milla Rautiainen
Kuvat: Kimmo Räisänen

YOUNITE on Telian vapaaehtoistyöohjelma

YOUNITE-ohjelman avulla tahdomme antaa kaikille 21 000 työntekijällemme mahdollisuuden tehdä hyvää ja samalla edistää yhteiskunnan digitalisaatiota palkallisella työajalla. Haluamme tulla yhä merkityksellisemmäksi ja tuoda esiin arvomaailmaamme, jotta voimme tuntea meistä aitoa ylpeyttä. Annamme jokaiselle mahdollisuuden käyttää arvokasta aikaamme hyvään ja samalla oppia uutta ja kehittyä sekä ammatillisesti että yksilönä.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Younite
Edellinen artikkeli
Lasten lauantai veti Digiboom-ständin täyteen – vain Muumit suositumpia
Telian tiskillä oli ruuhkaa Rovaniemen Revontuli-kauppakeskuksessa järjestetyn Lasten lauantai ...
Seuraava artikkeli
Onneksi on vapaaehtoistyö
Onneksi olkoon Suomi! Täällä tehdään enemmän vapaaehtoistyötä kuin missään muualla maailmassa.