Uusimmat blogit

Työnantaja rohkaisee hyviin tekoihin

4 min
Telia – Harri Viljanen Telia – Harri Viljanen
“Meillä kaikilla on taitoja, joista jollekin toiselle on hyötyä. Tulee hyvä mieli, kun voi olla hyödyksi”, kertoo kehitysvammaisten nuorten digihaasteita ratkonut Harri Viljanen.

It-asiantuntija Leena Romppainen kouluttaa vapaaehtoistyönään lapsia ja opettajia koodaamaan, palvelujohtaja Harri Viljanen sparraa kehitysvammaisten nuorten digitaitoja. Kumpikin saa siitä työnantajaltaan korvauksen.

Monet suomalaisyritykset kannustavat työntekijöitään tekemään työajallaan erilaista vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyön muoto ja toiminnan kohde liittyvät usein yrityksen omaan toimialaan, mutta käytännöt vaihtelevat firmoittain.
 
Telian viime vuonna käynnistämä Younite-ohjelma rohkaisee kaikkia työntekijöitä tekemään vuodessa yhden päivän vapaaehtoistyötä lasten, nuorten tai vanhusten digihankkeiden kanssa. Telian palvelujohtaja Harri Viljanen on ohjannut Tampereen seudulla itsenäisesti asuvia kehitysvammaisia nuoria kehittämään digitaitojaan. Yhden työpajan Harri piti kehitysvammaisten asumisyksiköissä työskentelevän hoitohenkilökunnan kanssa.

It-yritys Futurice on jo muutaman vuoden ajan etsinyt kiinnostavia yleishyödyllisiä hankkeita, joille se kokoaa henkilöstöstään ammattilaisten tiimin ja tarjoaa osaamisensa ilmaiseksi. It-asiantuntija Leena Romppainen valitsi toisen tarjolla olevan vaihtoehdon ja kouluttaa vapaa-ajallaan pääkaupunkiseudun lapsia ja opettajia koodaamaan.

“Koodaamisen alkeet oppii mainiosti parissa tunnissa. Sitäkin enemmän haluan herättää lapsissa uteliaisuuden ja kipinän ongelmien ratkomiseen”, sanoo koodikouluja vapaa-ajallaan vetävä Leena Romppainen.

Lisääkö vapaaehtoistyö onnellisuutta, kuten tutkimukset väittävät?

Leena:
Ehdottomasti. Pieni tyttö tapitti minua koodikoulun jälkeen silmiin ja
kysyi toiveikkaasti, jatketaanko ensi viikolla. Kyllä siinä sydämessä läikähti.

Harri:
Kyllä. Ensin piti loikata epämukavuusalueelle, mutta niin vain aloin ideoida kehitysvammaisten nuorten kanssa heille sopivia digiratkaisuja. Olihan se palkitsevaa huomata, että minä todella osaan auttaa!

Miksi lähdit mukaan?

Leena: Olen aina halunnut parantaa maailmaa. Minulla ei ole omia lapsia, mutta siskoni kolmea lasta olen aina koettanut ohjata nörtteilyyn ja tietolähteiden kyseenalaistamiseen. Haluan tarjota kipinän ja auttaa innostumaan erilaisista vaikutusmahdollisuuksista. Koodaaminen ei ole varsinaista työtäni, mutta osaan perusteet. Kun muutama kollegani alkoi suunnitella koodikoulua opettajille, vanhemmille ja lapsille, ilmoittauduin vetäjäksi.

Harri: Kun työnantajani alkoi kannustaa henkilöstöä vapaaehtoistöihin, soitin Kehitysvammaisten palvelusäätiön projektipäällikölle Maisa Kosolalle, ja kysyin kiinnostusta yhteistyöhön. Hän ilahtui ja kutsui käymään. Palvelusäätiö tuli mieleeni muun muassa siksi, että olin verkottamassa Tampereen seudulla kehitysvammaisten ihmisten asuntoja jo parikymmentä vuotta sitten silloisessa Sonerassa. Perheellämme on myös muutamia kehitysvammaisia tuttavia.

Mitä sinulle merkitsee, että työnantajasi kannustaa vapaaehtoistyöhön?

Leena: On se tärkeää. Jos nyt hakisin uutta työtä, työnantajan eettiset periaatteet ja aikaansaannokset saattaisivat vaikuttaa jopa työpaikan valintaan. Olen ollut mukana valitsemassa Futuricen pro bono -projekteja, muun muassa aseviennin seurantasivustoa sekä maahanmuuttajien kotoutumista edistävää Start up Refugee -palvelua. Työkavereideni ansiosta nämä tärkeät hankkeet ovat onnistuneet hienosti, ja siitä on tullut minullekin tosi hyvä mieli. Itse olen mieluummin tehnyt hyvää vapaa-ajalla. Futurice maksaa koodikouluihini kuluneesta ajasta 15 euroa tunnilta.

Harri: Olen siitä ylpeä. Telia on sen kokoluokan yritys, että kyllä meiltä yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen osallistumista odotetaankin. Toivottavasti meidän firmassa ihan jokainen rohkaistuu lähtemään mukaan, vaikka vähän ensin jännittäisi. Tässä voi oikeasti tehdä hyvää ja auttaa toista.

Millaista vapaaehtoistyösi oikein on?

Leena: Koodikoulua varten varaan toimistoltamme sopivat tilat, hankin evääksi pillimehuja ja sämpylöitä ja valitsen sopivan sisällön. Parin tunnin koodityöpajan sisältöä voi jonkin verran muunnella osallistujien mukaan. Ikää olennaisempi on henkilön koodaustausta. Seitsenvuotias voi osata paljonkin, ja aikuinen saattaa aloittaa ihan alkeista. Yleensä työpajan aikana osallistujat kirjoittavat koodia, jolla liikutetaan kilpikonnaa ruudulla ja piirretään sen avulla.
 
Harri: Kun suljin oven ensimmäisen työpajan jälkeen, vilkaisimme kollegoiden kanssa toisiamme ja totesimme, että vau, olipa upea kaksituntinen! Olimme keskustelleet ihan perusasioista: millaisia kuvia someen kannattaa laittaa, kannattaako ihan kaikkiin lupauksiin uskoa ja ettei omia yhteystietojaan kannata esitellä tuntemattomille. Kun kerroimme, että emme olleet nähneet Napapiirin sankarit -elokuvaa, nuoret nauroivat meille. Ja pian me kaikki nauroimme. Ilman vapaaehtoistyötä en olisi ikipäivänä saanut näin hienoa kokemusta.

Mitä haluaisit jatkossa tehdä?

Leena: Haluaisin kääntää suomeksi jonkun lapsiperheille tarkoitetun tietoturvaoppaan. Monet vanhemmat tuntuvat kaipaavan tukea ja neuvoja lastensa netinkäytön tai tietokoneajan valvontaan, toisaalta lapsillakin on oikeus myös yksityisyyteen ja viestinnän salaisuuteen ja tiedonsaantiin. Olen jo alkanut etsiä hyvää, sallivilla lisensseillä toteutettua nettiopasta, jotta voin jakaa sen suomenkielistä versiota ilmaiseksi.

Harri:
Aion haastaa eri puolilla maata asuvia telialaisia ja miksei kaikkia muitakin: tarttukaa tähän mahdollisuuteen! Kehitysvammaisilla ihmisillä on aidosti kiinnostusta tutustua uusiin kasvoihin. Telialaisten kannattaa viettää oma Younite-päivänsä kehitysvammaisten ihmisten kanssa ja samalla ratkoa heidän digihaasteitaan. Se on oikeasti antoisaa puolin ja toisin.

YOUNITE on Telian vapaaehtoistyöohjelma

YOUNITE-ohjelman avulla tahdomme antaa kaikille 21 000 työntekijällemme mahdollisuuden tehdä hyvää ja samalla edistää yhteiskunnan digitalisaatiota palkallisella työajalla. Haluamme tuoda esiin arvomaailmaamme, jotta voimme olla työstämme aidosti ylpeitä. Annamme jokaiselle mahdollisuuden käyttää arvokasta aikaamme hyvään ja samalla oppia uutta ja kehittyä sekä ammatillisesti että yksilönä.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Younite
Edellinen artikkeli
Tosi hyvä ensimmäinen työpäivä
Yrityskylässä vapaaehtoiset telialaiset pääsivät opastamaan työelämää maistelevia nuoria.
Seuraava artikkeli
Pientä puuhastelua vai aitoa auttamista?
Pankin työntekijä neuvoo talousvaikeuksiin joutunutta nuorta, insinööri käy lukemassa lehteä ...