Uusimmat blogit

Tosi hyvä ensimmäinen työpäivä

4 min

Kuudesluokkalaiset muuntautuvat yhden koulupäivän aikana Telian toimitusjohtajaksi, Alepan myyjäksi ja Helsingin pormestariksi. Yrityskylässä vapaaehtoiset telialaiset pääsivät opastamaan työelämää maistelevia nuoria.

”Millainen on hyvä asiakaspalvelija?” kuuluu kysymys kaiuttimista.
Helsingin Viikissä vanhan teollisuushallin lattialle istuutuneet nuoret nostavat kätensä pystyyn.
”Kohtelias ja auttavainen.”
”Sellainen, joka katsoo silmiin.”
”Pirteä.”

Puotilan ala-asteen kuudesluokkalaiset ovat kevään mittaan opiskelleet yhteiskuntaopin tunnilla talouden, työelämän ja yrittäjyyden perusteita. Tänään nämä 12- ja 13-vuotiaat saavat maistaa oppeja roolileikin muodossa.

”Eniten minua olisi kiinnostanut Alepan myyjän työ, mutta minusta tuli Helenin käyttöinsinööri”, kertoo juuri kypärän päähänsä vetänyt Emma Aittola. Helen on Helsingin kaupungin energiayhtiö.

Yrityskylä on Taloudellisen tiedotustoimiston yritysten ja yhteisöjen kanssa kehittämä oppimisympäristö. Ensimmäinen yrityskylä avautui vuonna 2010, ja tänä vuonna jo yli 75 prosenttia Suomen kuudesluokkalaisista viettää päivän oman alueensa kylässä.

Aamu alkaa tiimipalaverilla

Teliassa asiakaskanavista vastaavana johtajana työskentelevän Jari Rapon molemmat lapset ovat käyneet Yrityskylässä.

”Kun aamulla kerroin lähteväni tänään tänne, molemmat sanoivat, että täällä on tosi hauskaa”, Rapo kertoo.

Telian johtajalla on edessään ensimmäinen YOUNITE-pesti eli päivä vapaaehtoisena. Telia on vuodesta 2017 kannustanut kaikkia työntekijöitään osallistumaan vapaaehtoisohjelmaan.

”Tämä kuulosti kiinnostavalta. Oletan, että ohjeita lukemalla selviän.”

Rapon tehtävänä on ohjata pienoisyrityksissä työskenteleviä nuoria. Oppilaat vetävät jo Telian, Nokian, Futuricen ja Tiedon levyseinäisissä toimipisteissä ylleen työvaatteita tai firman logolla varustettuja avainnauhoja. Sen jälkeen he tarttuvat tabletteihin ja alkavat lukea henkilökohtaisen päivänsä kulkua.

”Hei, meidän pitää järjestää tiimipalaveri”, lukee kuudesluokkalainen.

”Pitääkö meidän oikeasti rakentaa tukiasema?” ihmettelee naapurissa toinen.

Jari Rapon lisäksi Telialta on tänään mukana seitsemän vapaaehtoista ohjaajaa. Toisinaan myös nordealaisia käy täällä vapaaehtoistöissä. Muut ohjaajat ovat yleensä kasvatustieteen opiskelijoita yliopistolta.

Kenestä vain on johtajaksi

Päivän dramatiikasta ja 70 ammattilaisen työpäivän kulusta vastaa Heidi Lindholm. Hän on taustaltaan luokanopettaja ja on ollut laatimassa käsikirjoitusta jokaiselle työnkuvalle yhdessä yhteistyöyritysten kanssa.

”Monelle koululaiselle työelämä voi näyttäytyä mörkönä. Täällä kenestä tahansa voi tulla toimitusjohtaja. Me näemme joka päivä, miten lasten itseluottamus kohenee. Aina opettajat eivät meinaa tunnistaa oppilaitaan”, Lindholm tiivistää.

Helsingin kaupungintalolla on kiirettä. Pormestarina juuri aloittanut Petra Valjakka valmistelee kuntavaaleja. Kyläläisiä pyydetään äänestämään, mikä julkinen palvelu tulisi vielä perustaa. Vaihtoehdoiksi tiimi on valinnut uimahallin, poliisin ja kirjaston. Vaalileima ainakin jo toimii.

Kun kello soi, vuorot vaihtuvat. Jokaisella on päivän mittaan kaksi vapaavuoroa, jolloin he voivat hakea pankista pankkikortin, pistäytyä vaikkapa kahvilassa syömässä tai Alepassa ostoksilla. Rahan kuluminen merkitään pankkikorttiin reikinä. Jos valitsee jätskin, raha ei riitä karkkiin.

”Mä en ollenkaan tajunnut, että kahvilassa voi olla näin kiire”, Eerika Laakso sanoo työntäessään kasvispiirakoita mikroon.

Kaikki kylän yritysjohtajat kokoontuvat kokoukseen, jossa vetäjä Taneli Teelahti kehottaa heitä tutkimaan tableteilta yritystensä taloustilannetta. Joillekin tulee yllätyksenä, että osa tuloista menee työntekijöiden eläkkeisiin.
6B-luokan opettaja Eveliina Hiekkala seuraa kylän touhua kahvimuki kädessä.

”Tämä on meidän koulussa todella odotettu päivä. Täällä opetamme veroprosentit, julkiset palvelut ja työhaastattelukäytännöt.”

Uusia oivalluksia

Jari Rapo neuvoo Futuricen toimitusjohtajaksi ryhtynyttä Miro Kutvosta selvittämään, miksi firmaan on tullut aiheeton 5 000 euron lasku.

”Mun täytyy varmaan irrottaa se laskun tehnyt työntekijä”, tablettiaan epäuskoisena tutkiva Miro suunnittelee. Touhukkaan kuudesluokkalaisen työsanasto on vielä suppea, mutta onnistumisen halu vahva.

Jaria toimitusjohtajan paneutuminen hymyilyttää.

”Nuorilla on valtava draivi päällä.”

Lounaskahvilan pöydässä Nokian myyntijohtajan rooliin sujahtanut Sulav Salim kertoo, että olisi mieluummin mennyt töihin Terveystaloon, koska haluaa isona kirurgiksi.

”En minä ennen tiennyt, että töissä pitää hoitaa laskuja ja ottaa ja maksaa lainoja. Aika paljon on hommaa.”

Laurean rehtorina tämän päivän työskentelevä Waleed Ahmed pitää työstään.

”Tässä työssä saa puhua paljon. Mulla on jo myyntikokemusta isän karkkikaupasta, joten ei tämä niin vaikeaa ole.”

Teksti: Kaisa Viitanen
Kuvat: Kimmo Räisänen

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Younite
Edellinen artikkeli
Telian työntekijät tekevät tällä viikolla kansalaistiedetekoja – Metsät kiittävät
Osana YK:n kestävän kehityksen viikkoa Telian työntekijät voivat auttaa ympäristöä käyttämällä ...
Seuraava artikkeli
Työnantaja rohkaisee hyviin tekoihin
It-asiantuntija Leena Romppainen ja palvelujohtaja Harri Viljanen tekevät vapaaehtoistyötä ...