Yhä useampi lapsi altistuu netissä rikoksille – Telia ja poliisi kitkevät netistä vahingollista aineistoa

Telia, keskusrikospoliisi ja Pelastakaa Lapset ry tekevät tiivistä yhteistyötä lasten seksuaalisen kaltoinkohtelun ehkäisemiseksi verkossa. Telia on Suomen ainoa operaattori, joka sulkee lasten seksuaalista riistoa ja kaltoinkohtelua sisältävän sisällön pois verkosta poliisin toimittamien verkkosivustojen sulkulistojen pohjalta.
 

”Lasten ja nuorten suojeleminen vaatii moniammatillista yhteistyötä, ja tämä on siitä hieno esimerkki. Jopa kolmasosa maailman lapsista käyttää päivittäin digitaalista mediaa, ja on myös meidän vastuullamme, että he voivat olla verkossa läsnä turvallisesti”, Telian yritysvastuujohtaja Eija Pitkänen kertoo.

Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen korostaa operaattorien merkittävää roolia lasten suojelemisessa digitaalisessa mediassa.

”Telia on Suomessa edelläkävijä, joka kantaa vastuunsa ja käyttää keskusrikospoliisin toimittamaa estolistaa ja siten edistää ja nopeuttaa laittoman kuvamateriaalin poistumista verkosta. Saumaton yhteistyö, jossa on mukana myös keskusrikospoliisi, on osoitus vahvasta halustamme suojella lapsia”, Vaaranen-Valkonen sanoo.  

Nettivihje.fi-palvelun kautta kuka tahansa voi ilmoittaa laittomasta sisällöstä

“Lasten seksuaalista riistoa ja kaltoinkohtelua sisältävien kuvien määrä verkossa on lisääntynyt ja sisältö raaistunut, ja uhrit ovat yhä nuorempia. Meille ilmoitetuista vihjeistä yli 90 prosenttia liittyy kuviin ja videoihin, jotka kohdistuvat alle 13-vuotiaisiin, esimurrosikäisiin lapsiin”, Vaaranen-Valkonen toteaa.

Pelastakaa Lapset ry:n nettivihje.fi -palvelun kautta kuka tahansa voi ilmoittaa lapsen seksuaalista kaltoinkohtelua todistavista kuvista tai videoista nimettömästi. Nettivihje välittää tiedon kaikesta laittomaksi arvioidusta aineistosta ja toi­minnasta keskusrikospoliisil­le jatkotoimia varten.

Sekä Pelastakaa Lapset että Telia tekevät myös aktiivista kansainvälistä yhteistyötä, sillä lasten seksuaaliseen riistoon ja kaltoinkohteluun liittyvän materiaalin myynti on huumekaupan jälkeen maailman suurin pimeä bisnes. Koko Telia-konserni on sitoutunut monin eri tavoin kaikkien YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa määriteltyjen oikeuksien edistämiseen verkossa.

Telia Finland julkisti tänään yritysvastuuesitteensä, joka on ladattavissa telia.fi/yritysvastuu -sivustolta. Telia Company julkisti tänään koko konsernin yritysvastuuraportin. Siihen voi tutustua osoitteessa https://www.teliacompany.com/en/investors/reports-and-presentations/annual-reports/
 

Lisätietoja:

Eija Pitkänen, yritysvastuujohtaja, Telia Finland,
p. 040 302 4100
etunimi.sukunimi@teliacompany.com

 

Nina Vaaranen-Valkonen, erityisasiantuntija, Pelastakaa Lapset ry
p. 050 448 5442
etunimi.sukunimi@pelastakaalapset.fi

 www.telia.fi/yritysvastuu

 

Kuvat