Telia avasi 5G-aikakauden Helsingissä

Telia on aloittanut 5G-aikakauden Helsingissä avaamalla esikaupallisen 5G-verkon kaupungin keskustassa. Verkon avaus käynnistää uuden vaiheen 5G:n käyttöönotossa. Tavoitteena on aloittaa kaupalliset palvelut vuoden 2019 alussa.

Telia Companyn toimitusjohtaja Johan Dennelind lupasi vuoden 2016 Slush-tapahtumassa, että yhtiö avaa ensimmäiset 5G-palvelut Nokian kanssa Helsingissä vuonna 2018. Historiallinen hetki koettiin 5.9.2018 Telia 5G Areenalla, kun toimitusjohtaja Dennelind antoi avauspotkun 5G-ajalle.

”Olemme viimeisen kahden vuoden aikana valmistautuneet 5G:hen kokeilujen ja demojen kautta. Perustimme 5G Finland -verkoston uusien palveluiden luomiseksi ja pilotoimiseksi kumppaneittemme ja asiakkaittemme kanssa, ja nyt voimme jatkaa 5G:n mahdollisuuksien tutkimista aidossa 5G-verkossa”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Telian 5G-ohjelma on edennyt vaiheeseen, jossa kaikki 5G-verkon elementit ovat valmiina standardinmukaisesta radioverkosta korkean kapasiteetin IP-verkkoihin, virtuaaliseen core-verkkoon ja massiivisen kapasiteetin tarjoavaan Helsinki Data Centeriin. Ensimmäiset tukiasemat on otettu käyttöön Helsingissä, ja verkon ensimmäisen vaiheen laajennus jatkuu syksyn 2018 aikana.

”Nokia työskentelee Telian kanssa hyödyntäen siinä end-to-end 5G-portfolioitaan ja laaja-alaista osaamistaan tarjoamalla 5G-evoluutiopolun, joka vastaa myös Telian näkemystä. Iloitsemme ensimmäisten 5G-standardin mukaisten AirScale-tukiasemien käyttöönotosta Suomessa. Jatkamme yhteistyötä Telian kanssa, jotta voimme täyttää niin kuluttajien kuin teollisuudenkin tarpeet 5G-aikakaudella", kertoo asiakkuusjohtaja Jan Lindgren, Nokia.

Telian 5G-verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuonna 2019, kun 3,5 GHz 5G-taajuudet on jaettu syksyllä järjestettävässä huutokaupassa. 5G:n laajempi käyttöönotto edellyttää myös päätelaitevalmistajilta standardinmukaisten 5G-päätelaitteiden, kuten modeemien, tablettien ja puhelinten, tuomista markkinoille.    

5G on osa seuraavaa teollista vallankumousta

5G:n odotetaan parantavan mobiiliverkon yhteysnopeuksia jopa 20-kertaiseksi ja niiden kapasiteettia jopa satakertaiseksi nykyisestä. Vallankumoukselliseksi tekniikan tekee kyky palvella valtavaa määrää verkkoon kytkettyjä laitteita sekä mahdollisuus rakentaa reaaliaikaisia, erittäin luotettavia yhteyksiä vaativia palveluita. 5G mahdollistaa esimerkiksi itsestään ajavat autot, uudenlaisia etäoppimisen ja –terveydenhuollon palveluita sekä kriittisiä teollisia prosesseja.


Suomen 5G-matkan otsikoita:

Heinäkuu 2016: Telia ja Nokia solmivat sopimuksen verkon kehittämisestä kohti 5G:tä
Marraskuu 2016: Telian toimitusjohtaja Johan Dennelind julkistaa Slushissa Helsingin 5G-siuunnitelman vuodeksi 2018
Huhtikuu 2017: Uudelleen nimetty Telia 5G Areena on ikkuna tulevaisuuteen
Kesäkuu 2017: Yksi ensimmäisistä 3D 360 virtuaalitodellisuustoteutuksista Telia 5G Areenalla
Heinäkuu 2017: Telia ja Nokia testaavat 4G:n ja 5G:n yhteistoimintaa
Marraskuu 2017: Telia käynnistää 5G Finland -verkoston viemään Suomen 5G-aikaan
Joulukuu 2017: Telia ja Nokia vievät lapset virtuaaliselle vierailulle Joulupukin luo 5G-verkossa
Maaliskuu 2018: Telia lanseeraa NB-IoT-teknologian
Huhtikuu 2018: 5G tulee tehtaalle – Telian ja Nokian uraauurtava kokeilu Oulussa
Toukokuu 2018: Telia ja Nokia toivat 5G:n yleisön kokeiltavaksi esports-tapahtumassa
Elokuu 2018: Assemblyssä pelattiin 5G:llä – Telia toi huippuyhteydet haasteturnaukseen
Syyskuu 2018: Telia avaa 5G-aikakauden Helsingissä


Lisätietoja:

www.telia.fi/5G

Telia Finland
Viestintä
Puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Nokia:
Viestintä
Puh. 010 448 4900
Sähköposti: press.services@nokia.com

Kuvat