Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Suomalaiset haluavat ikävistä arkirutiineista eroon – älykodissa ovetkaan eivät jää vahingossa lukitsematta

Suomalaiset ovat eniten kiinnostuneita ratkaisuista, joiden avulla he pystyvät vähentämään ikävimpinä pidettyjen arkirutiinien määrää, selviää Suomen Asuntomessujen tekemästä tutkimuksesta. Suomalaiskotien älykkyys kasvaa parhaillaan erilaisten verkkoon kytkettävien laitteiden myötä. Niiden käyttöä helpottaa esimerkiksi Telian älykotitarjoama, jota esitellään Porin Asuntomessuilla kesällä. Telia on Suomen Asuntomessujen yhteistyökumppani. 

Suomalaiset haluavat helpon ja sujuvan arjen ilman ikäviä kotitöitä. Suomalaisista 88 prosenttia* onkin ainakin jossain määrin kiinnostunut siivouksessa ja vaatehuollossa avustavan uuden tekniikan käyttöönotosta.

”Kaikkein kiinnostuneimpia näistä ratkaisuista ovat urasuuntautuneet, hyvätuloiset 30-55 vuotiaat, joista kahdella kolmesta on vahvempaakin kiinnostusta asiaan. Arki on kiireistä, eikä rutiinimaisiin kotitöihin haluta tuhlata kallisarvoista vapaa-aikaa”,sanoo Asuntomessujen tutkija Kari Tervonen.

Telia haluaa tehdä elämästä helpompaa

Kaikkiin kodintöihin ei ole vielä keksitty älykkäitä ratkaisuja, mutta moni kodinlaite jääkaapista peiliin voi jo olla kytkettynä verkkoon.

”Ihmiset eivät välttämättä halua varsinaista älykotia, mutta he ovat kiinnostuneita avuliaasta ja arkea helpottavasta kodista. Kehitämme Telialla parhaillaan laajakaistayhteydellä toimivia palveluja, joiden avulla vanhemmat saavat automaattisesti viestin, kun lapset tulevat kotiin ja älylukko avaa ovet, vaikka kaupan ruokakuskille ilman, että sinun pitää päivystää kotona”, sanoo kehityspäällikkö Kimmo Ahvenlampi Telialta.

Tämä voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että turvakamerat kytkeytyvät automaattisesti pois päältä, kun perheenjäsen tulee kotiin tai että älypistokkeeseen kytketyt kodinkoneet ja sähkölaitteet sammuvat automaattisesti, kun ketään ei ole kotona.

”Pyrimme auttamaan myös kodin ylläpitokulujen haltuun ottamisessa, kun lämpötila pysyy aina optimaalisena, olit sitten kotona, töissä tai matkoilla.”

Telian älykotitarjoamaa kehitetään kevään aikana ja se lanseerataan kesällä Porin Asuntomessuilla.

Myös SuomiAreenassa keskustellaan tulevaisuuden älykkäästä asumisesta ja elämästä. Telia järjestää torstaina 19.7.2018 klo 13–14 digitaalisen elämän mahdollisuuksiin ja mahdollistajiin keskittyvän keskustelutilaisuuden Porin keskustan sydämessä Eetunaukion lavalla.

*Lähde: Suomen Asuntomessujen tutkimus, tammikuu 2018. Vastaajamäärä 1894.

Lisätiedot:

Telian mediapalvelu
02040 54000
communications-fi@telia.fi

Kimmo Ahvenlampi, kehityspäällikkö, Telia
+358403024698

kimmo.z.ahvenlampi@teliacompany.com