Sonera tuottaa valokuituverkon palvelut Hailuodon laajakaistaosuuskunnalle

Hailuodon laajakaistaosuuskunta ja Sonera ovat sopineet osuuskunnan valokuituverkon aktiivilaitteiden suunnittelusta ja ylläpidosta sekä Soneran palveluiden tarjoamisesta verkossa. Hankkeen edetessä Sonera ja osuuskunta kehittävät valokuituverkon toimintamallia siten, että asiakas voi vapaasti valita mitä palveluntarjoajia ja palveluja hän haluaa verkossa käyttää.

Hailuodon laajakaistaosuuskunta rakennuttaa Hailuodon saarelle valokuituverkon, joka mahdollistaa hailuotolaisille huippunopeat laajakaistayhteydet ja monipuoliset viihdepalvelut. Alueella on kaikkiaan noin 450 kotitaloutta ja 550 vapaa-ajanasuntoa.

Verkon rakentaminen alkoi syyskuussa Pöllästä. Alkajaisiksi valokuitua kaivetaan maahan alueilla Pöllä-Hentuntie, minkä jälkeen rakentaminen etenee Sauvola-Koivukylän, Santonen-Ulkokarvon, Keskikylän ja Marjaniemen alueille. Osuuskunnan tavoitteena on myös rakentaa oma merikaapeli saaresta mantereelle.

Verkon omistaa Hailuodon laajakaistaosuuskunta, joka myös vastaa niiden ylläpidosta ja viankorjauksesta. Sonera suunnittelee verkon aktiivilaitteet, joita se myös ylläpitää. Hailuodon valokuituverkko liitetään Soneran runkoverkkoon ja asukkaille tarjotaan Soneran monipuoliset laajakaista- ja viihdepalvelut asiakaspalveluineen.

”Perustimme valokuituosuuskunnan vauhdittaaksemme nopeiden ja laadukkaiden laajakaistayhteyksien saamista Hailuotoon. Hankkeemme tavoitteena on ollut tarjota tasavertainen yhteys asuinpaikasta ja -muodosta riippumatta sekä parantaa yhteyksiä saarelta mantereelle. Tarpeemme ymmärsi palveluntuottajista parhaiten Sonera, joka oli valmis tuottamaan uusia ja innovatiivisia palveluita osuuskunnan avoimeen valokuituverkkoon”, sanoo Hailuodon laajakaistaosuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tuomikoski.

Avoin Kuitu -mallilla maksimoidaan pientaloalueen liittymätiheys

Sonera on jo pitkään tehnyt yhteistyötä alueellisten kuituverkko-osuuskuntien kanssa ja tarjonnut näille aloitteleville kuituverkko-operaattoreille osaamistaan niin tuotanto- kuin asiakasprosessienkin hoidossa.

”Tähän asti pienten kuituverkko-operaattoreiden verkoissa on ollut saatavilla lähinnä vain yhden operaattorin palvelut, mutta nyt Sonera kehittää yhteistyöhön mallia, jossa asiakas voi itse valita mitä palveluntarjoajia ja palveluja hän haluaa käyttää. Meillä on jo joitakin kuituverkkokumppaneita, joiden verkot on toteutettu avoimiksi ja tätä Avoin Kuitu -mallia kehitämme edelleen yhteistyössä Hailuodon laajakaistaosuuskunnan kanssa”, toteaa Soneran Avoin Kuitu -konseptista vastaava johtaja Tuomo Kokkila.

Avoin Kuitu -mallissa alueellisen valokuituverkon kustannukset ja sen kautta tarjotut palvelut on erotettu toisistaan. Usein verkon rakentajaksi perustetaan alueellinen osuuskunta, joka rakennuttaa ja omistaa paikallisen valokuituverkon. Malli on samankaltainen kuin sähkösopimuksissa, jossa sähkönsiirto ja sähkönkulutus on erotettu toisistaan: asiakas maksaa liittymisestä ja ylläpidosta paikallisen kuituverkon omistajalle ja palveluista itse valitsemalleen palveluntarjoajalle.

TeliaSoneralla on hyviä kokemuksia vastaavasta mallista Ruotsissa. Sen avulla pientaloalueen liittymätiheys on saatu maksimoitua ja kuituliittymän hinta alueen asukkaille mahdollisimman alhaiseksi.

Lue lisää:

www.halako.fi
www.sonera.fi/avoinkuitu