Esineiden internet siirtyy 5G-aikaan – Telia päivitti uuden NB-IoT-teknologian verkkoonsa

Telia on ottanut ensimmäisenä operaattorina Suomessa käyttöön esineiden internetiä palvelevan Narrowband-IoT –teknologian (NB-IoT) verkossaan. Uuden teknologian avulla voidaan yhdistää helposti valtavia määriä hyvin pieniä sensoreita suoraan mobiiliverkkoon ja kerätä haastavistakin paikoista reaaliaikaista tietoa hyödynnettäväksi.

”Koko verkkoomme tehdyn päivityksen myötä esineiden internet lunastaa sille asetetut lupaukset. Lukuisat asiakkaamme ovat innostuneita palveluista, joilla pystytään seuraamaan ja ohjaamaan toiminta- ja tuotantoprosesseja reaaliajassa. Teknologia on tärkeässä roolissa mm. älykoti- ja älykaupunkiratkaisuissa sekä henkilökohtaista terveyttä mittaavissa palveluissa”, arvioi johtaja Marko Lepola Telian IoT-liiketoiminnasta.

Yksi ensimmäisiä käyttäjiä on Posti, joka on kehittänyt Telian kanssa ensimmäisenä maailmassa NB-IoT-teknologiaa hyödyntävää älykirjelaatikkoa.

”Uusi IoT-tekniikka on merkittävin askel verkossamme sitten 4G-verkon lanseerauksen. Edullisia sensoreita voidaan käyttää kaikkialla mistä halutaan kerätä dataa, ja verkko kykenee vastaamaan valtavan sensorimäärän yhteystarpeisiin. Tämän tyyppinen verkkokapasiteetin jakaminen eri tarkoituksiin on yksi 5G-verkoilta odotettavia ominaisuuksia”, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.

NB-IoT on uusi verkkoteknologia, joka käyttää vain vähän verkon kaistanleveyttä kytkeäkseen IoT-laitteita verkkoon edullisesti ja luotettavasti. Yksi tukiasema voi palvella tuhansia laitteita, jotka ovat hyvin energiatehokkaita – yksinkertainen mittausdataa välittävä sensori voi toimia 10 vuotta samalla virtalähteellä. Hyvä kuuluvuus takaa, että mittausta ja seurantaa voidaan tehdä myös heikommalla peittoalueella, kuten kellarissa tai maanalaisissa tiloissa.

Lotta the Lonely Letterbox – video kertoo NB-IoT:n mahdollisuuksista

Lisää tietoa NB-IoT:stä

Lisätietoja:
Marko Lepola, Division X, Telia
Puh. 040 302 6785