Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Salasanojen aika on ohi

2 min
Sonera Pekka Turpeinen Sonera Pekka Turpeinen

Käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmä on kömpelö tapa kirjautua – sekä tietoturvaltaan että käytettävyydeltään. Jo yli tuhannessa suomalaisessa verkkopalvelussa käytössä oleva mobiilivarmenne hakkaa sen kaikessa.

Vaikka oma pesäsi olisi tietoturvan osalta kunnossa ja tekisit aina kaiken oikein, voivat käyttäjätietosi päätyä väriin käsiin tietomurron yhteydessä. Rikolliset voivat saada kerralla jopa miljoonien ihmisten tunnukset.

Tästä syystä Telian kehityspäällikkö Pekka Turpeinen on ollut jo 20 vuotta sitä mieltä, että salasana on vain välivaihe tietoturvan evoluutiossa. Tulevaisuus kuuluu kaksivaiheiselle tunnistukselle.

”Kaksivaiheisessa tunnistuksessa, kuten mobiilivarmenteessa, tilin omistajan on palvelua käyttäessään vahvistettava fyysiselle laitteelle syötettävällä pin-koodilla kirjautuminen joka kerta erikseen”, Turpeinen kertoo.

Jos rikollinen haluaisi hyödyntää tiliä, jonka käyttö edellyttää mobiilivarmennetunnistusta, hänen olisi ensin varastettava pin-koodin ja puhelinnumeron lisäksi myös tilinomistajan puhelin.

Mobiilivarmenteen maailmanvalloitus

Tällä hetkellä mobiilivarmenteella voi kirjautua sisään yli tuhanteen suomalaiseen verkkopalveluun. Se on vasta alkua.

Kansainvälisessä yli tuhannen operaattorin muodostamassa GSMA-järjestössä tehdään kovasti töitä, että mobiilivarmenteesta tulisi salasanat ja käyttäjätunnukset korvaava kansainvälinen standardi.

”Mobiilitunnistuksen kansainvälistämishanke aloitettiin järjestössä kolme vuotta sitten ja Telia on ollut mukana alusta asti”, Turpeinen kertoo.

Myös suurissa sosiaalisen median palveluissa on havahduttu pohtimaan käyttäjätunnuksen ja salasanan tietoturvaa.

”Tällä hetkellä ainakin Facebook, Google ja LinkedIn tarjoavat mahdollisuuden kertakäyttöiseen puhelimeen lähetettävään salasanaan. On hyvä, että palvelut totuttavat käyttäjiään mobiilitunnistukseen. Toivottavasti myös mobiilivarmenteella voi kasvavan kansainvälisen yhteistyön ansiosta kirjautua pian näihin palveluihin”, Turpeinen sanoo.

Mobiilivarmenne helpottaa elämää

Kätevin ja nopein tapa kirjautua sähköistä tunnistautumista vaativiin palveluihin on käyttää mobiilivarmennetta. Tarvitset vain kännykän ja liittymän sekä itse valitsemasi tunnusluvun.

Rekisteröi maksuton mobiilivarmenne

 

Lue lisää:

Näin mobiilivarmenne helpottaa elämääsi

Sähköisellä henkkarilla tilaat reseptilääkkeet suoraan kotiisi

Lapsiperheiden elämä helpottui – ”Kyllä tätä onkin odotettu”

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Mobiilivarmenne Tulevaisuus
Edellinen artikkeli
Hyvästit lataukselle: tulevaisuus on kirjaimellisesti valonnopeaa
Arkipäivämme muuttuu viiveen kadottua.
Seuraava artikkeli
Venepaikka jonottamatta – Näin helposti se hoituu
Venepaikan saaminen Turun kaupungilta on sähköistä puuhaa.