Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Kyllästynyt jonotukseen? Näin säästät aikaasi

2 min
Mobiilivarmenne - sähköinen asiointi Mobiilivarmenne - sähköinen asiointi

Kyllästyttääkö paperisten hakemusten postittaminen, puhelinvaihteen jonotusmusiikki ja virastoissa ramppaaminen? Asioi sähköisesti ja lataa kännykkääsi mobiilivarmenne. Se on digitaalinen henkilöllisyystodistuksesi.

Kaupunkien digitalisaatio etenee ja kansalaisten arki helpottuu. Helsinkiläiset hakevat jo nyt innokkaasti vuokra-asuntoja, päivähoitopaikkoja ja ilmoittautuvat työväenopiston kursseille - sähköisesti. Samaan aikaan Turussa ihmiset vuokraavat venepaikkoja, hakevat rakennuslupia ja tontteja jonottamatta turhaan virastoissa.

”Visiona on, että kaupunkilaiset voisivat hoitaa kaikki asiansa yhdestä sijainnista. Tulevaisuudessa aiomme kehittää proaktiivisia palveluita. Sen sijaan, että kaupunkilaiset hakisivat palveluita, niitä tarjotaan heille automaattisesti. Verokorttihan toimii jo nyt tällä tavoin”, kertoo Helsingin kaupungin projektipäällikkö Päivi Helanto, joka kehittää työkseen kaupungin sähköistä asiointia.

Tällä hetkellä Helsingin kaupungin sähköisessä asiointiportaalissa on yli 60 palvelua.

”On innostavaa, että Helsingissä on kokeilukulttuurin meininki. Jopa puolet helsinkiläisistä – eli yli 300 000 ihmistä – on löytänyt sähköisen asiointiportaalimme”, Helanto sanoo.

Vuonna 2016 viisi suosituinta sähköistä palvelua Helsingissä olivat:

1. Toimeentulotukihakemus
2. Vuokra-asuntohaku
3. Päivähoitohakemus
4. Asumisoikeusjärjestysnumerohakemus
5. Pysäköintivirhemaksun oikaisuvaatimus
 

Mobiilivarmenne – varma ja helppo

Kun henkilökohtaisia tietoja sisältäviä asioita hoidetaan netissä, on tietosuojan oltava kunnossa. Siksi kirjautumiseen vaaditaan luotettava tunnistustapa, kuten mobiilivarmenne. Se on pankkitunnuksia kätevämpi ja toimii kuin sähköinen henkilöllisyystodistus.

”Luotettava tunnistus on sähköisen asioinnin ehdoton edellytys. Sen ansiosta meillä on mahdollisuus koota asukkaiden tietoja samaan paikkaan”, Helanto toteaa.

Perinteisesti kirjautumiseen on käytetty salasanaa ja käyttäjätunnusta. Mobiilivarmenteen etu verrattuna siihen on kahteen tekijään perustuva tunnistus. Eli aina kun kirjaudut palveluun, tunnistaudut näppärästi omalla matkapuhelimellasi syöttämällä itse valitsemasi pin-koodin.

Tämän jälkeen saat vielä varmistusviestin puhelimeesi.

Myös Turussa kaksivaiheinen tunnistus toimii digitalisaation tukipilarina.

”Vahva tunnistus tuo kaupungille mielenrauhaa, kun hakemuksien takana tiedetään aina olevan oikea henkilö. Sähköinen tunnistus sulkee pois häiriökäyttäjät ja muut huijarit. Se on tärkeää erityisesti rakennuspalveluissa, missä projektit ovat suuria”, kertoo Turun kaupungin paikkatietoinsinööri Jani Helin.

Rekisteröi maksuton mobiilivarmenne

 

Lue lisää:

Näin mobiilivarmenne helpottaa elämääsi

Sähköisellä henkkarilla tilaat reseptilääkkeet suoraan kotiisi

Lapsiperheiden elämä helpottui – ”Kyllä tätä onkin odotettu”

 

Teksti: Saara Järviö

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Mobiilivarmenne Tulevaisuus
Edellinen artikkeli
Venepaikka jonottamatta – Näin helposti se hoituu
Venepaikan saaminen Turun kaupungilta on sähköistä puuhaa.
Seuraava artikkeli
”Puolitoistavuotias puraisi näytön rikki” – Lapsiperheissä puhelin on kovilla
Lapsiperheessä sattuu ja tapahtuu.