Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Hyvästit lataukselle: tulevaisuus on kirjaimellisesti valonnopeaa

2 min
Lataa Lataa

Sanotaan, että toisen ihmisen tuntee kunnolla vasta sitten, kun on nähnyt miten hän reagoi hitaaseen nettiyhteyteen. Tulevaisuudessa tämä klassinen ärsytyksen aihe kuitenkin katoaa, sillä 5G-teknologian myötä kenenkään ei enää tarvitse odotella sivujen latautumista. Arkipäivämme muuttuu muutenkin viiveen kadottua.

”Kuvittele, jos bussipysäkillä olisi näyttö, joka saa välitöntä tietoa ympäristöstä ja osaa kehottaa sinua muuttamaan matkasuunnitelmaasi, jos reitillä on häiriötä tai viivästystä.  Tai jos lääkärit pystyisivät operoimaan etänä mobiililaitteeseen liitetyn robottikäden avulla suoraan onnettomuuspaikalla tai kaukana kriisialueilla”, visioi Timo Hietalahti Telialta.

Hietalahti on Telian verkkoarkkitehtuurista ja kehityksestä vastaava johtaja, joka työkseen miettii ja kehittää 5G-verkon vaatimia teknologioita.

Datansiirtokapasiteetti ja -nopeus kasvavat 5G-teknologian myötä noin moninkertaiseksi. Se avaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia aina lääketieteestä julkiseen liikenteeseen.

Olympialaiset näyteikkuna 5G-sovelluksille

Tulevaisuudessa myös  tietokoneemme muuttuvat kevyemmiksi ja ohuemmiksi, kun kaikki ohjelmat ja tiedostot sijaitsevat kovalevyn sijaan toisiinsa linkittyneissä data centereissä eli Internetin pilvipalveluissa. Tallennus, ohjelmien avaaminen ja tietojen  hakeminen tapahtuu kirjaimellisesti valonnopeudella.

”5G-teknologia tulee näkymään katukuvassa noin kuuden vuoden kuluttua”, arvioi Hietalahti.  ”Talviolympialaiset 2018 Etelä-Koreassa ovat näyteikkuna ensimmäisille laajan yleisön 5G-sovelluksille. Kisoissa nähdään todennäköisesti reaaliaikaista 4K-kuvaa liikkuvista  360-asteen-kameroista. Tokion 2020 olympialaisissa nähdään jo sitten paljon kehittyneempää 5G-teknologian käyttöä”, ennustaa Hietalahti.

”Japani ja Etelä-Korea ovat edelläkävijöitä 5G-teknologiassa, koska maissa on jo nyt kattavat valokuituverkostot, mikä on edellytys toimivalle 5G-verkolle.”

Virtuaalilaseilla mukaan suoraan lähetykseen

Suomessa valokuituverkosto kattaa jo suurimmat kaupungit, mutta tulevaisuudessa tukiverkostoa täytyy tihentää, sillä 5G-verkon vaatimia tukiasemia tarvitaan noin viisinkertaisesti nykytilanteeseen verrattuna. ”Onneksi nämä tukiasemat ovat kuitenkin paljon nykyisiä pienempiä, todennäköisesti vain noin läppärin kokoisia.” Hietalahti sanoo.

Jo nyt virtuaalilasit ovat suosittu joululahja, vaikka niille tarjottu sisältö onkin vielä melko suppeaa. ”On täysin mahdollista, että vuonna 2022 virtuaalilasit voidaan liittää Periscope-tyyliseen suoraan lähetykseen. Virtuaalilasien avulla voit ikään kuin astua toiselle puolelle maapalloa seuraamaan reaaliaikaisesti 5G-mobiililaitteiden 360-kamerasta tulevia live-lähetyksiä.”

5G ei ole vain 4G:n parempi versio vaan uusi maailma, jossa yhteydet toimivat yhtä nopeasti kuin ihmisaivot. Telia tuo 5G:n Helsinkiin vuonna 2018!

Tutustu


Lue lisää:

5G tulee – miksi silti tarvitset kotiisi valokuidun?

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Tulevaisuus 5G
Edellinen artikkeli
Kun kiire on kovin, teknologia auttaa
Kun pyöritettävänä on suurperhe ja oma autovuokraamo, arki täytyy organisoida tarkkaan.
Seuraava artikkeli
Salasanojen aika on ohi
Käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmä on kömpelö tapa kirjautua.