Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Elämäni puhelu: ”Näen painajaisia, joissa puhelimeni soi ja soi”

2 min
Laitevakuutus Kaiju Harinen Laitevakuutus Kaiju Harinen

Uuden älypuhelimeni soittoääni keskeytti apuraha-anomuksen kirjoittamisen. Kului hetki, ennen kuin Kaiju Harinen osasi vastata. ”Moi”, kuului luurista. Soittajamies esitteli huonolla suomen kielellä ulkomaisen nimensä, muttei sanonut, kuka on tai mistä soittaa.

”Ehdin jo miettiä, keitä venäjänkielisiä tunnen. Edellispäivänä kotonani oli käynyt kaksi poliisia. He ilmoittivat, että isäni oli löytynyt kotoaan kuolleena. 

Ilmeni, että soittaja oli terveyskeskuksen lääkäri. Hän kysyi, haluanko isälleni ruumiinavauksen. Poliisit olivat jo kertoneet, että sellainen tehdään kaikille kotona kuolleille, joten vastasin lääkärille kyllä.

Siinä tilanteessa olisin odottanut lääkäriltä tahdikkuutta, jonkinlaista osanoton ilmausta. Osanoton voi kyllä ilmaista huonommallakin kielitaidolla. Sellaiseen lääkäri ei kuitenkaan ryhtynyt. Hän alkoi inttää, ettemme voi pitää isän siunaustilaisuutta sovittuna aikana, jos hänet halutaan avata.

'Mitä sitten tehdään, jos ruumis on siunauspäivänä ruumishuoneella', hän ihmetteli. Kirjoitin tuon lauseen ylös, niin mauttomalta ja makaaberilta se siinä tilanteessa kuulosti.

Puhelun jälkeen minulla oli valtavan surullinen olo. Isäni eli rankan lapsuuden ja asui välillä koulukodissakin. Yhteiskunta ei milloinkaan pitänyt hänestä kovin hyvää huolta. Hän itse puhui koko ikänsä väärinymmärrettyjen ja syrjittyjen puolesta, mutta joutui sitten vielä ruumiinakin kaltoin kohdelluksi.

Seuraavana päivänä jouduin soittamaan monta puhelua selvittääkseni, missä isän ruumis ylipäätään oli ja miten hautajaisten kanssa tulisi edetä. Vasta hautaustoimiston väki osasi kertoa, ettei ruumiinavaus vaikuta siunaamiseen millään tavalla.

Hautajaisista on nyt kaksi kuukautta. Olen alkanut nähdä painajaisia puhelimestani, joka soi ja soi, enkä kerta kaikkiaan osaa vastata siihen. Ehkä se on merkki siitä, että alan päästä kokemuksen yli.

Tunteeni ovat ristiriitaiset. Isää en varmasti unohda koskaan, mutta ikävästä en ole varma. Me tapasimme tosi harvoin.”

Ilman puhelinta olisi tämäkin tarina jäänyt kertomatta. Varmista, että sinulla on aina toimiva laite käytössäsi. Telia Laitevakuutus on kattava turva tapaturmaisen ja äkillisen rikkoutumisen varalle kaikille puhelimille ja tableteille. Saat rikkoutunutta vastaavan laitteen parhaimmillaan jo seuraavaksi arkipäiväksi valitsemaasi osoitteeseen Suomessa.

Tutustu Laitevakuutukseen

 

Teksti: Kaisa Viitanen
Kuva: Roni Lehti

Lisää samasta aiheesta:

Artikkelin aihealueet

Laitevakuutus
Edellinen artikkeli
Elämäni puhelu: Lapuan patruunatehdas räjähti
41 vuotta sitten huhtikuussa Kalevi A. Mäkinen sai puhelun äidiltään. ”Mitä on tapahtunut, kun ...
Seuraava artikkeli
Elämäni puhelu: ”Sinut on valittu meille töihin!”
Sahar Jamaal Sosa laahusti allapäin suomentunnilta. Hän oli juuri saanut kuulla, ettei ollut saanut ...