Takaisin

Elämäni puhelu: Lapuan patruunatehdas räjähti

2 min
Laitevakuutus Kalevi Mäkinen Patruunatehdas Laitevakuutus Kalevi Mäkinen Patruunatehdas

Aamulla 41 vuotta sitten huhtikuussa Kalevi A. Mäkinen sai puhelun. Toisessa päässä oli hänen Lapuan tien varrella asuva äitinsä. ”Mitä on tapahtunut, kun kaikki hälytysajoneuvot kiitävät sireenit soiden kohti Lapuaa?”

”Olin toiminut vuosia valokuvaajana Pohjanmaalla ja lähdin välittömästi tutkimaan mitä oli tapahtunut. Hälytysajoneuvoja kulki niin Lapualle kuin Seinäjoelle keskussairaalan suuntaan.

Kun pääsin paikalle, tilannetta ei vielä kunnolla ymmärtänyt kukaan. Lapuan patruunatehtaan lataamon tilalla oli vain valtavasti romua ja roskaa. Patruunatehdas oli räjähtänyt. Näky oli kauhistuttava ja hajut järkyttävät.

Traaginen tapahtuma synkentää mielen vielä tänäkin päivänä. Hämmentävää, että tapahtumasta on kulunut jo niin kauan. Ei tunnu siltä. Lapualla tapahtuman muistavat vielä kaikki, se kosketti jokaista.

Onnettomuudessa kuoli 40 ja loukkaantui 60, kaksi lasta jäi orvoksi, 62 lasta puoliorvoksi ja 30 henkilöä leskeksi.

Ahdistavan surun täyttämää tapahtumaa seurasi hautajaiset. Koin erittäin tärkeänä, että tämä suuren surun päivä ikuistettaisiin mahdollisimman hyvin jälkipolville.

Suunnittelin huolellisesti, miten kuvaisin koko Suomea koskettavan tilaisuuden. Vahtimestarin kanssa olimme jo edellisellä viikolla raivanneet väylän kirkon vintille, jonne kiipesin kuvaamaan.

Kuviani Patruunatehtaan räjähdyksestä ja hautajaisista on julkaistu muun muassa Suomen Kuvalehdessä ja Seurassa. Kuva arkkurivistöstä nousee edelleen aika ajoin esille. Se on ollut merkittävä otos urallani, vaikka tämä ei New Yorkin nykytaiteen museoon MoMaan muutamien muiden kuvieni tapaan päätynytkään.

Mustavalkovalokuva Vanhan Paukun kulttuurikeskuksen seinällä muistuttaa yhdestä Suomen traagisimmista tapahtumista.

Patruunatehtaan uhrit haudattiin sankarihautoihin, Lapuan kirkon äärelle.”

Ilman puhelinta olisi tämäkin tarina jäänyt kertomatta. Varmista, että sinulla on aina toimiva luuri käytössäsi. Telia Laitevakuutus antaa kattavan turvan ulkoisen syyn aiheuttaman, äkillisen rikkoutumisen varalle kaikille puhelimille ja tableteille. Saat rikkoutunutta vastaavan laitteen parhaimmillaan jo seuraavaksi arkipäiväksi valitsemaasi osoitteeseen Suomessa.

Tutustu Laitevakuutukseen

Teksti: Kaisa Viitanen
Kuva: Päivi Leoska

Lisää samasta aiheesta:

Artikkelin aihealueet

Laitevakuutus
Edellinen artikkeli
Nämä tarinat ovat tosia: “Näin kuin hidastettuna, kun puhelin lensi maahan”
Suojakuoretkaan eivät auta, jos vastassa on asfaltti.
Seuraava artikkeli
Elämäni puhelu: ”Näen painajaisia, joissa puhelimeni soi ja soi”
Kaijun puhelin soi Turun yliopiston kirjastossa. Puhelu käynnisti monen päivän selvittelyvyyhdin.