Uusimmat artikkelit

Kymmenet tuhannet virukset pyrkivät kännykkääsi joka kuukausi – näin virustorjunta toimii

3 min

Hyökkäsikö puhelimeesi troijalainen? Ei hätää, jos puhelimessasi on kunnollinen virustorjunta. Se pysäyttää haittaohjelman etenemisen. 

Haittaohjelmat, kuten virukset, madot, troijalaiset ja vakoilu- ja kiristysohjelmat, pyrkivät säännöllisesti tunkeutumaan puhelimeesi ja häiritsemään sen toimintaa.

”Virukset pyrkivät tunkeutumaan puhelimiin useimmiten sähköpostin liitteinä tai netistä ladattavien tiedostojen ja ohjelmien kautta. Rikolliset voivat myös pystyttää julkisille paikoille avoimia verkkoja urkkiakseen verkonkäyttäjien tietoja”, sanoo Telian tietoturva-asiantuntija Vesa Turunen.

Pahimmassa tapauksessa laitteen saastumiseen riittää pelkkä vierailu haittaohjelmaksi rakennetulla sivustolla.

”Sivustolta saattaa pompata esille mainos, joka saa aikaan laitehyökkäyksen. Haavoittuvuuksia sisältäneistä ohjelmista yksi esimerkki on Adobe Flash Player, jota käytetään yhä yleisesti muun muassa elokuvien katseluun”, Turunen sanoo.

Turunen muistuttaa, että myös turvalliseltakin tuntuvassa sovelluskaupassa, kuten Google Playssa, voi olla ladattavana haittaohjelman sisältäviä sovelluksia.

Virustorjuntaohjelma ei juurikaan kuluta puhelimen kapasiteettia, sillä se on tehty mahdollisimman kevyeksi ja huomaamattomaksi.

Miten kunnollinen virustorjuntaohjelma tunnistaa hyökkäyksen? 

”Kun käyttäjä avaa internetissä tiedoston, koko ajan taustalla toimiva virustorjuntaohjelma skannaa sen ja tarkastaa, onko tiedosto haitallinen vai ei”, Turunen kertoo.

Virustorjuntaohjelmalle jokainen tiedosto on joko hyvä, paha tai outo.

”Virustorjuntaohjelma alkaa tutkia oudoksi luokitellun tiedoston toimintaa. Mikäli se toteaa tiedoston haitalliseksi, automatiikka estää tiedoston toiminnan. Oudoimmat siirtyvät asiantuntijoille tutkittavaksi”, Turunen jatkaa.

Mikäli asiantuntijat tunnistavat tiedoston esimerkiksi uudeksi haittaohjelmaksi, Turvapaketti suojaa kaikki käyttäjät välittömästi ympäri maailman.

Kännykän "täyskasko"

Useimmissa puhelinmalleissa on valmiina perustason virustorjunta.

”Laitteiden perustason virustorjunta on rikollisille rima, joka heidän täytyy vähintäänkin ylittää. Perustason turva on tietenkin parempi kuin ei mitään, mutta se on helpommin murrettavissa kuin maksullinen virustorjuntaohjelma. Kattava virustorjuntaohjelma huomaa myös ne virukset, jotka ovat päässeet puhelimen oman perustason virustorjunnan ohitse”, Turunen muistuttaa.  

Internetissä on saatavilla myös ilmaisia virustorjuntaohjelmia. Miksi maksullista virustorjuntaa kannattaa ehdottomasti harkita?

”Tämä on verrattavissa siihen, että miksi ottaa täyskasko, vaikka olet ostanut automarkkinoiden turvallisimman auton. Maksullisen torjuntaohjelman avulla voi varmistua, että käytössä on kattava ja aina ajan tasalla oleva virusturva. Laadukkaan suojauksen lisäksi virustorjuntaohjelmassamme on monia muita ominaisuuksia, kuten lapsilukko, automaattinen ohjelmistopäivitys ja salasanasuojaus. Maksullinen ohjelma pitää huolen myös puhelimen omistajan yksityisyydestä, jos puhelin katoaa tai se varastetaan”, Turunen summaa.

JOS PUHELIMESI KUITENKIN SAASTUU?

Jos kuitenkin käy köpelösti, ja puhelimesi saastuu, vie laite Telia Helppiin. Siellä se tyhjennetään eli kaikki tietosi häviävät. Puhelimeesi asennetaan kaikki uusiksi. Muista: kun puhelin on saastunut, varmuuskopioidenkin ottaminen on kyseenalaista.

Näin voit itse huolehtia puhelimesi virusturvasta

  1.            Avaa vain sellaisia liitetiedostoja ja linkkejä, joiden alkuperästä olet tietoinen.
  2.            Lataa puhelimeesi tiedostoja ja ohjelmia vain luotettavilta sivustoilta.
  3.            Lataa sovelluksia vain omasta sovelluskaupastasi.
  4.            Pidä huolta, että puhelimesi käyttöjärjestelmä on päivitetty.
  5.            Pidä huolta puhelimesi salasanoista ja varmuuskopioi tärkeät tietosi.
  6.            Hanki tehokas tietoturvaohjelma.

Lue lisää Telian Tietoturvapaketista täältä.

 

Telian Turvapaketti torjuu eri laitteissa yli miljoona haitallista sivustoa ja 50 000 virusta joka kuukausi.

LAITA PUHELIMESI VIRUSTORJUNTA KUNTOON
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Tietoturva Freedome
Edellinen artikkeli
Mikä on paras tapa suojata alakouluikäisen lapseni puhelin? - Viisi yleisintä kysymystä kännykän tietoturvasta
Mitä tehdä, jos puhelimen näytölle pomppaa vilkkuva mainos jatkuvasti? Telia Kaupan myyjä Lassi ...
Seuraava artikkeli
Älä ikinä tee tätä Android-puhelimella
Moni suojaa kyllä kannettavan tietokoneensa mutta ei tule ajatelleeksi, että haittaohjelma- ja ...