Uusimmat artikkelit

Hakkeri voi kaapata älypuhelimesi

2 min

Kun älypuhelimesi kaapataan, sinulta kaapataan käytännössä usein lähes koko elämä henkilökohtaista viestittelyä ja työsähköposteja myöten. Miten helposti älypuhelimeen tunkeudutaan ja miten sen voi estää? 

Älypuhelimen kaappaamiseen tarvitaan Telian tietoturva-asiantuntija Vesa Turusen mukaan kykyä ja motivaatiota.

”Internetistä löytyy nykyisin ohjeita, joten kyky voi olla kenellä vain”, hän sanoo.

Puhelimen hakkeroija voi olla oma puoliso, joka haluaa kontrolloida kumppaninsa elämää – mutta se saattaa olla myös täysin tuntematon henkilö. 

”Hakkeroinnin jälkeen puhelin saattaa tuntua toimivan normaalisti, mutta esimerkiksi etukamera voi kuvata livevideota koko ajan vastaanottajan laitteeseen. Jos hakkeri haluaa toimia vielä varovaisemmin, hän voi ajastaa puhelimen ottamaan kuvia”, Turunen sanoo.

Mitä hakkeroija haluaa?

Hakkeroija pyrkii usein tarkkailemaan uhrin elämää, kuten hankkimaan tietoa siitä, missä puhelimen käyttäjä milloinkin liikkuu ja millaisia hän viestejä lähettelee.

”Mihin olet soitellut, mitä tekstiviestejä lähetellyt – kaikki tieto on mahdollista saada”, Turunen kertoo.

Tunkeutuminen puhelimeen on helpointa, kun kännykän saa käsiinsä ja siihen voi asentaa haittaohjelman itse, mutta se ei ole ainut tapa. Tunkeutuminen onnistuu myös esimerkiksi viestisovellusten kautta, jos puhelin on haavoittuvainen.

”Sen vuoksi oman puhelimen käyttöjärjestelmän ja appien säännöllinen päivittäminen on erityisen tärkeää”, Turunen neuvoo.

Tuorein käyttöjärjestelmäpäivitys tukkii edellisen version haavoittuvuuksia ja on yksi puhelimesi tietoturvan kulmakivistä. Jos virus menee suoraan puhelimen ytimeen ja ohittaa puhelimen oman turvaohjelman, sille ei voi tehdä mitään.

 

TELIAN TURVAPAKETTI TORJUU NOIN 50 000 HAITTAOHJELMAA JOKA KUUKAUSI

Järkevintä on huolehtia tietoturvasta etukäteen, eikä vasta pahimman tapahduttua. Turvaohjelman asentaminen saastuneelle laitteelle ei yleensä kannata, sillä monet haittaohjelmat pitävät laitteestaan saamansa vallan. Telian Turvapaketti pitää huolta puhelimesi suojaamisesta 24 tuntia vuorokaudessa sekä ilmoittaa käyttäjilleen miljoonasta haitallisesta sivustosta kuukausittain.

Asiantuntijana Telian tietoturva-asiantuntija Vesa Turunen.

Turvapaketti tekee surffailustasi huoletonta, turvallista ja helppoa.

Hanki turvapaketti
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Tietoturva Freedome
Edellinen artikkeli
Ole tarkkana! Näin suomalaisia huijataan verkossa
Haittaohjelman saastuttama linkki tutulta lähettäjältä tai luottokorttitietojasi kalasteleva ...
Seuraava artikkeli
Älä ikinä tee tätä WhatsAppissa
WhatsApp ei saastuta puhelinta, mutta sen kautta tulleet viestit voivat sen tehdä. Mitä ...