Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat artikkelit

Tietoturva for Dummies: Mitä jokaisen pitäisi tietää?

2 min
Pöllö Pöllö

Internet on täynnä ammattirikollisia, jotka kehittävät jatkuvasti uusia keinoja ja onnistuvat huijaamaan taitavasti ja aidonnäköisesti.

1. Täysin turvallista netissä surffausta ei ole

Internet on täynnä ammattirikollisia, jotka kehittävät jatkuvasti uusia keinoja ja onnistuvat huijaamaan taitavasti ja aidonnäköisesti.

2. Tuntemattomat verkot ovat riski

Rikolliset pystyttävät julkisille paikoille avoimia verkkoja urkkiakseen tietoja. He ovat kiinnostuneita pankkitunnuksistasi, luottokorteistasi ja salasanoistasi julkisissa WiFi-verkoissa.

3. Rikollisille kapuloita rattaisiin: laitteet ja ohjelmistot ajan tasalla

Tietoturvan kolme tärkeintä osa-aluetta ovat päivitetyt ohjelmistot, päivitetyt käyttöjärjestelmät ja hyvät tietoturvaohjelmistot. Vaikka ne olisivat kunnossa, on kyse jatkuvasta kilpajuoksusta. Samaan aikaan, kun rikolliset etsivät haittaohjelman mentäviä aukkoja laitteista ja ohjelmistoista, tekevät tietoturva-ammattilaiset kaikkensa tilkitäkseen niitä. Rikolliset pääsevät sitä huonommin jäljille, mitä paremmin ihmiset päivittävät ohjelmistojaan

4. Eri salasanat eri palveluissa

On paljon tapauksia, joissa satojen miljoonien ihmisten salasanat ovat päätyneet kertarysäyksellä vääriin käsiin. Tietoturva-asiantuntijat muistuttavat, että samaa salasanaa ei kannata käyttää eri palveluissa.

5. Viestin luotettavuus koetuksella

Verkkorikolliset tietävät mihin ihmiset luottavat. Niinpä ne voivat esiintyä pankkina, poliisina tai muuna uskottavana tahona. Tietoturva-asiantuntijat korostavat, että jos viestinlähettäjästä ei ole täyttä varmuutta, tärkeitä tietoja ei edes pyydettäessä kannata lähettää.

SANO EI…

TUNTEMATTOMILLE LINKEILLE.  Lyhennetyt linkit ovat riski. Ei ole väliä, lähettikö oudon linkin kaveri vai tuntematon, kysy aina lähettäjältä linkistä ennen kuin avaat.

HYVÄUSKOISUUDELLE. Ilmaisia lounaita ei ole. Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on.

VÄLINPITÄMÄTTÖMYYDELLE. Haittaohjelmien kanssa ei välinpitämättömyys kannata. Laitteeseesi tullut haittaohjelma tarkkailee ystäviäsikin. Vaikka siis tuntuisi, ettei sinulla ei ole laitteissasi mitään salattavaa, sinulla on vastuu muistakin kuin itsestäsi.

DIGIMAAILMAN AUERVAAROILLE. Huijarit käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen ihmisten kaipuuta toisiinsa. Poliisi tutkii jatkuvasti tapauksia, jossa ihmiset ovat lähettäneet isoja summia ulkomaille, jotta tapaaminen netti-ihastuksen kanssa säilyisi. Tähän halpaan ei kannata retkahtaa.

Asiantuntijana Telian Vesa Turunen.

VESAN VINKKI:

”Suojaa elämäsi asianmukaisella tietoturvaohjelmistolla. Kannattaa hankkia jatkuvasti päivittyvä, luotettava turvapaketti kaikille laitteille. Kunnon tietoturvaohjelmiston avulla pidät huolen, että laitteesi tunnistaa ja pitää loitolla internetissä leviävät haittaohjelmat.”

Maailman parasta tietoturvaa

Tutustu tästä
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Medialle Freedome Tulevaisuus
Edellinen artikkeli
Usein kysytyt kysymykset
Freedomella estät estät hakkereita, mainostajia ja tietojenkalastelijoita seuraamasta sinua.