Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Uusimmat artikkelit

Näin linkkihuijarit yrittävät viedä luottokorttitietosi

3 min

Jos törmäät netissä tarjoukseen, joka kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on. Telian tietoturva-asiantuntija Vesa Turunen tuntee linkkihuijareiden toimintatavat.

Netissä näyttävästi mainostettu viiden euron Apple Watch saa useimpien hälytyskellot soimaan. Rikollinen toiminta voi kuitenkin olla kannattavaa, jos edes joka kymmenestuhannes vaikkapa alla olevan mainoksen nähneistä menee lankaan.

Laitetaanko ilmaiset polttoaineet puoleksi vuodeksi Vai HBO:n viihdepalvelut vuodeksi eurolla? Ei laiteta. Ne ovat yksinkertaisesti liian hyviä tarjouksia ollakseen totta.

”Onnistuakseen viemään ihmisten luottokorttitietoja rikolliset ovat kehittäneet tapoja, joilla voi tavoittaa suuren määrän ihmisiä ilmaiseksi”, Telian tietoturva-asiantuntija Vesa Turunen kertoo.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sähköpostitilien sieppaamista ja huijaustarjousten lähettämistä automaattisesti kaikille tilin omistajan kontakteille.

”Huijarit haluavat olla siellä missä käyttäjätkin, joten on luontevaa, että nykyisin sosiaalista mediaa käytetään huijauksiin. Jos Facebookissa avaa huijauslinkin, on mahdollista, että linkkiin sisältyy haittaohjelma, jonka lataaja alkaa automaattisesti jakaa niitä hänen kavereilleen”, Turunen kertoo.

Kolmas hyvä esimerkki näkyy alla olevasta kuvasta, jossa joku lupaa Facebookissa ilmaista rahaa 500 euron lahjakortin muodossa. Sellaista ei tietenkään ole, vaan huijari yrittää päästä käsiksi luottokorttitietoihisi.

 

Sieppauksen jälkeen varastetut luottokorttitiedot päätyvät usein myyntiin. Rikollisille olisi sekä riskialtista että hankalaa, jos tietojenkalastelijat joutuisivat itse käyttämään jokaista sieppaamaansa luottokorttia – siksi tietojen eteenpäin myyminen on helpompaa.

Kauppapaikkana käytetään rikollisten suosiman dark webin sivustoja. Dark web toimii monilta osin samoin kuin tavallinen internet. Erona on, että dark netissä kaikki liikenne on salattua ja anonyymiä, mikä mahdollistaa rikollisen liiketoiminnan.

 

KÄÄNNÖSTOIMISTOJA JA TARKKAA VERKKOSUUNNITTELUA

Joskus kaapattuja FB- ja sähköpostitilejä ei edes tarvita, vaan ihmiset alkavat jakaa huijauslinkkejä oma-aloitteisesti kavereilleen. Uskottavuutta huijauksille rakennetaan esimerkiksi tekaistujen kommenttien avulla.

”Luodakseen aidon näköisiä mainoksia ja kommentteja huijarit käyttävät käännöstoimistojen palveluita. Käännöstoimistot ovat joko tietämättömiä asiakkaansa motiiveista tai eivät välitä”, Turunen kertoo.

Turusen mukaan rikolliset osaavat rakentaa monimutkaisia, useasta sivusta koostuvia polkuja, joiden jokainen askel on mietitty tarkkaan. Toimintatapaa kutsutaan käyttäjien manipuloinniksi.

”Huijareilla on selvästi ammatillista taustaa esimerkiksi verkkomarkkinoinnista. He tuntevat käyttämänsä viestintäkanavan ja ihmisten käyttäytymisen niin hyvin, että näille kavereille varmasti löytyisi myös oikeita töitä”, Turunen arvioi.

Hänen mukaansa terve maalaisjärki ja tarkkaavaisuus ovat parhaat keinot pitää huijarit loitolla.

“Jos vahinko kuitenkin sattuu ja luottokorttitiedot päätyvät epäilyttävälle sivustolle, on kortti suljettava välittömästi”, Turunen neuvoo.

 

Oletko suojannut oman puhelimesi ja tietokoneesi? Telian Turvapaketilla suojaat laitteesi tietomurroilta, roskaposteilta, asiattomilta verkkosivuilta ja haitallisilta vakoiluohjelmilta.

 

 
 

Suojaudu verkossa entistä paremmin

Tutustu turvapakettiin
Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Tietoturva Tulevaisuus Medialle Freedome
Edellinen artikkeli
Facebookin ja Googlen katseilta pääse piiloon yllättävän helposti
Tiesitkö, miten helppoa sitä onkaan mennä piiloon netissä?
Seuraava artikkeli
Usein kysytyt kysymykset
Freedomella estät estät hakkereita, mainostajia ja tietojenkalastelijoita seuraamasta sinua.